Demolarea stadionului municipal Ion Moina din Cluj este o afacere imobiliara de zeci de milioane de euro, orchestrata de un grup de persoane cu mare putere economica si politica, Tridentul.

Acesta a orchestrat intreaga afacere de mai bine de patru ani, in joc fiind implicate persoane precum fostul primar al Clujului Gheorghe Funar sau fostul ministru de interne si candidat la primaria clujeana Ioan Rus.

Tridentul a fortat doua Hotarari de Guvern prin care stadionul a trecut, pe rand, in administrarea Consiliului Local si apoi in cea a Consiliului Judetean. Mai departe CJ Cluj a luat decizia demolarii stadionului si construirea unuia nou.

Terenul se sub stadion, care are o valoare imensa, urmeaza sa fie concesionat Tridentului, iar acesta va construi acolo un mall si un cartier rezidential. In cele ce urmeaza veti afla

Intreaga poveste - dedesubturile acestei afaceri, jocurile murdare, intalnirile de taina si persoanele impinse in fata - este demna de un roman politist.

Funar si Tridentul

Clujul anului 1999. O toamna calduta de octonbrie. Undeva, pe singura insulita din Cluj care are terasa, primarul Gheorghe Funar sta de vorba cu trei persoane. Trei Doamne si toti trei extrem de puternici financiari si cu mare influenta politica.

"Tridentul" ii propune primarului Funar o afacere colosala, de zeci de milioane de euro. Miza era tocmai Stadionul Municipal Ion Moina, iar afacerea in sine, dupa cum veti citi, era una extrem de simpla si extrem de banoasa. Se lasa seara, asa ca primarul se desparte de Trident, nu inainte insa de a bate palma.

Funar urma sa traga sforile in Consiliul Local pentru ca lucrurile sa meraga snur.

Profit de 10 milioane de euro

Stadionul Ion Moina era inca din 1999 in paragina. Astfel, dupa preluarea stadionului de catre Consiliul Local acesta urma sa anunte cu surle si trambite demolarea sa si construirea unuia nou. Finantarea urma sa vina dintr-un simplu troc: terenul ""Moina" contra stadion nou.

Astfel, CL urma sa de-a in concesiune pe 99 de ani terenul pe care se afla stadionul Tridentului, iar acesta urma sa suporte o mare din costurile noului stadion. Consiliul Local facea cadou clujenilor un stadion nou, iar Tridentul realiza un profit de 10 milioane de euro.

Actualaul teren "Moina" este in suprafata de 9 hectare, iar in zona respectiva, pretul terenului este de 200 de euro metrul patrat.

Avand in vedere faptul ca terenul "Moina" valoreaza in aceste conditii aproape 20 de milioane de euro si ca noul stadion urma sa coste maximum 12 milioane de euro, Tridentul realiza un profit de aproape 10 milioane de euro.

Tridentul paseaza stadionul la CL

La vremea respectiva Conventia Democrata se afla la putere. Trientul, asa cum am mai spus, avea toate parghiile necesare pentru a forta o Hotarare de Guvern pentru trecerea stadionului in administrarea Consiliului Local. Astfel, la sfarsitul lunii martie a anului 2000, prin Hotararea de Guvern nr. 229 / 30 martie 2000, Stadionul Stadionul Municipal "Ion Moina", era trecut din administrarea Ministerului Tineretului si Sportului (a reprezentantului sau in teritoriu, Directia Judeteana pentru Tineret si Spor) in administrarea Consiliului Local. Lucruile mergeau ca unse, iar Tridentul se pregatea sa de-a lovitura.

Numai ca, surpriza, Funar bate in retragere. Aflat in plina campanie electorala pentru obtinerea celui de-al treilea mandat, primarului Gheorghe Funar i-a fost teama sa se arunce in afacere. Acesta insa a refuzat protocolul de preluare a stadionului motivand lipsa cartii tehnice a stadionului.

Tridentul s-a vazut cu buzele umflate, dar nu a renuntat la lupta pentru obtinerea terenului "Moina".

Tridentul ataca Consiliul Judetean

Dupa acest esec Tridentul a privit spre curtea Consiliului Judetean (CJ). Dupa venirea la putere a PSD, presedintele Consiliului Judetean era Serban Gratian. Acesta era un apropiat al Tridentului asa ca acceptarea stadionului de catre CJ nu era o problema.

Mai mult, Trientul avea un om de incredere si in Guvernul Romaniei, in insasi persoana ministrului de Interne de la acea vreme, clujeanul Ioan Rus. Astfel ca lucrurile au mers din nou ca unse.

Un HG succint

Prin Hotararea de Guvern nr. 1.546 din 18 decembrie 2002, se modifica HG. nr 229 din 2000 in sensul ca stadionul era trecut in administrarea Consiliului Judetean. Fata de HG 229/ 2000, modificarile din HG 1.546/2002 sunt, aparent, nesemnificative.

Practic s-a schimbat doar o litera, CL devenind CJ! Insa, la o citire mai atenta a Hotararii, se poate observa ca anexa prin care se descrie stadionul este modificata.

Astfel, daca in 2000 stadionul era descris in amanuntime (tribuna I cu birouri, grupuri sanitare, sala de refacere, etc), in anexa HG 1.546/2002 se spune succint "pista cu 8 culoare, teren de fotbal, sali de haltere si de box, terenuri de baschet si handbal, 6 terenuri de tenis de zgura". Motivul este unul foarte simplu.

Tridentul vroia sa acapareze atat terenul de sub stadion, cat si cel aferent terenurilor de tenis Tenko, precum si parcul de langa stadion.

Adio stadion

Vremurile trec, regimul politic se schimba, Tridentul ramane insa, iar afacerea incepe sa prinda contur. Dupa trecerea stadionului in administrarea Consiliului Judetean, acesta din urma a avut probleme in ceea ce priveste rezolvarea actelor juridice, din cauza buclucasei carti tehnice.

Tridentul avea nevoie de o noua Hotarare de Guvern, dar Ioan Rus se retrasese la vatra, la Cluj, axandu-se pe pregatirea campaniei electorale pentru fotoliul de primar al orasului de pe Somes. In aceasta situatie Tridentul a fost nevoit sa astepte.

Intre timp, Consiliul Judetean a luat inteleapta decizie de a arunca pe geam cateva miliarde de lei, consolidand o parte dintr-un stadion care urmeaza sa fie demolat. Apoi, problema cartii tehnice s-a rezolvat, regimul politic s-a schimbat, iar la Consiliul Judetean Cluj presedinte a fost ales liberalul Marius Nicoara, un apropiat al Tridentului.

In fine, in primavara acestui an CJ Cluj a luat decizia demolarii stadionului si a anuntat cu surle si trambite construirea unuia nou.

Jonglerii financiare

GAZETA v-a demonstrat deja intr-un numar anterior ca in problema finantarii stadionului marul este putred, dar, la vremea respectiva, nu am reusit sa si dezlegam enigma. Ei, bine insa, o facem acum!

Nicoara a explicat ca principala sursa de finantare va veni din fondurile obtinute din vinderea actualului stadion. Presedintele CJ spera ca acesti bani sa acopere aproximativ 75% din costurile construirii noului stadion, 400 miliarde lei vechi.

Restul banilor ar urma sa fie alocati de catre Consiliul Local si Consiliul Judetean. Astfel, in opinia lui Nicoara, stadionul vechi ar valora in jur de 300 miliarde lei, adica peste 8 milioane euro. Directorul adjunct al DSJ, Nicolae Ienac, a estimat valoarea de piata a stadionului la doar cateva zeci de miliarde de lei.

Iar valoarea contabila a arenei este de mai putin de 10 milioane lei, sume care nu acopera nici pe departe cele 75 de procente specificat de Marius Nicoara.

Astfel, Consiliul Judetean ar fi nevoit sa scoata din piatra seaca peste 250 miliarde lei pentru a ajunge la cele 75 de procente din costurile totale, ce urmeaza a fi suportate din vinderea stadionului vechi.

Iar aici intervine Tridentul, care, in schimbul concesiunii terenului aferent stadionului, teren cu o valoare imensa, ar fi dispus sa suporte o mare parte din costurile de constructie ale stadionului.

Sorin Dan, mana Tridentului

Lucrurile nu se opresc insa aici, ci, asa cum veti vedea, au o incredibila legatura cu alte doua mari afaceri, Cora si Polus. Tridentul, asa cum le sta bine unor distinsi oameni de afaceri au dorit sa stea mereu in umbra. Astfel, ei l-au impins in fata pe Sorin Dan.

Omul de afaceri clujean, Sorin Dan, s-a aflat in miezul unui scandal legat de caderea Fondului e Investitii CIRO Cluj. Odata cu prabusirea afacerii si agitarea spiritelor in sediul Fondului din Cluj, Sorin Dan a fost nevoit sa sara pe geam pentru a nu fi linsat de clujenii tepuiti, prezenti in sediul societatii.

Precum intr-un film politist, Sorin Dan s-a mascat cu mustata falsa si peruca, plecand incognito din Cluj. Mai apoi, Dan a parasit tara pentru mai bine de un an, stabilindu-se in Statele Unite, unde a reusit sa puna pe picioare un mic bussines imobiliar care ii asigura si in prezent, o mica parte din avere.

Este vorba despre achizitionarea a doua blocuri de locuinte in New York, date in chirie. Ar fi de precizat faptul ca Sorin Dan dispune de viza de sedere in SUA pe o perioada de 10 ani, putandu-si astfel pierde urma cand situatia o impune.

In ciuda faptului ca afacerile lui Dan au prins radacini si in strainatate, acesta nu si-a lasat afacerile din tara de izbeliste. In prezent, el deruleaza mai multe afaceri in Romania – restaurante, asigurari, consultata in afaceri, dezvoltare (promovare) imobiliare, sau chiar si vanatoare sau ocrotirea vanatului.

Garantii Anti Polus

Tridentul doreste sa construiasca pe terenul actualului stadion, asa cum am mai spus un mall si un centru rezidential. Dupa primirea in concesiune a terenului, teoretic nu ar mai trebui sa fie nici o problema.

Numai ca, un mall, are nevoie de comercianti cu "greutate", precum Carrfour sau alte firme de acest gen. Iar acestea, surpriza, au contract cu Polus Center primului centru comercial multifunctional de nivel occidental din Cluj. Polus Center urmeaza sa fie construit intre Praktiker si Metro, investitia fiind de aproape 200 de milioane de euro.

Asa cum deja se stie, finantatorul proiectului, Paszkanyi Arpad, are probleme serioase insa in demararea Polus Center. Liviu Marghitas, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) a pornit un adevarat razboi cu Paszkanyi, disputa dusa atat in presa, cat si in tribunale.

Marul discordiei este terenul pe care urmeaza sa fie construit Polus, USAMV contestand vehement dreptul de proprietate firmei lui Paszkanyi Arpad. Argumentele lui Marghitas sunt insa destul de puerile, totul parand a fi doar un razboi dus de dragul intarzierii demararii investitiei. Iar coincidentele nu exista.

Asa cum am mai spus, Tridentul va avea terenul "Moina", isi doreste acolo un mall, dar nu are comercianti. Asa ca Tridentul a pus la cale un plan malefic. Prin acesta, la cina de taina, Tridentul a asigurat o serie de mari comercianti, de faptul ca Polus Center nu se va construi la Cluj in urmatorii cinci ani.

Tridentul a garantat acest lucru si astfel a obtinut acceptul comerciantilor de a "veni" la mall sau. Iar pentru ca Polus Center sa nu se construiasca rectorul Marghitas a a fost trimis la razboi cu Paszkanyi. Iar comerciantii care nu au putut fi cooptati in acest joc sunt "rezolvati" in alt fel.

Cora, din teapa in teapa

GAZETA v-a informat pe larg despre "Teapa CORA". Pe scurt, terenul de langa strandul Sun a fost concesionat in prima faza de Consilul Local grupului Cora, iar apoi, la un interval de trei ani si de Regia Autonoma a Domeniului Public, dar catre o alta firma, care vrea sa construiasca acolo tot un mall.

In viitor, probabil, Cora va avea castig de cauza. Numai ca cei de la Cora, unul dintre comericantii care nu au "batut palma" cu Tridentul, nu va putea construi la Cluj un mall, fara acceptul celor de la Trident.

Aproape de terenul pe care acum Cora il are in concesiune se afla "Zona de Protectie Hidrologica", adica zona unde se gasesc o serie de pompe si bazine de apa care alimenteaza cu apa potabila o mare parte a Clujului. Iar exact sub terenul celor de la Cora trece o magistrala de apa potabila.

Astfel, daca cei de la Cora ar vrea sa construiasca pe respectivul teren ar trebui, in primul rand, sa mute conducta respectiva pe un teren invecinat. De asemenea, avand in vedere "zona de protectie" si normele UE de respectare a mediului, Cora ar trebui sa investeasca enorm de mult in noua constructie pentru ca aceasta sa fie legala.

Or, in acest caz, investitia intr-un mall nu ar mai fi rentabila. Cora ar trebui astfel fie sa mute conducta pe un teren vecin si sa riste ridicare unei constructii care sa nu respecte normele UE de protectie a mediului, fie sa sa faca un schimb de terenuri, fie sa ceeara in concesiune terenul de langa cel de acum.

Ei bine, amintiti-va acum ca cei de la Cora sunt printre comerciantii care nu au "batut palma" cu Tridentul si ghiciti cine este proprietarul terenului de langa cel primit in concesiune de Cora. Da, acelasi Sorin Dan, omul Tridentului.

Care bineinteles nu va fi de acord nici cu mutarea conductei pe "pamantul sau", nici cu un schimb de terenuri, iar de concesiune nu mai poate fi vorba, intrucat parcela de langa Cora este "adjudecata".

Tridentul vrea si strandul

Tridentul lucreaza in liniste deplina dar nemaipomenit de bine. Primirea in concesiune a terenului "Moina" este o lovitura de proportii. "Tunul" ar fi insa complet daca Tridentul ar putea acapara intreaga zona. Astfel, distinsii oameni de afaceri au pus deja ochii si pe fostul strand municipal, care apartine de Unita Turism.

Aceasta societate l-a scos la vanzare si, potrivit informatiilor noastre, Tridentul este cumparatorul sigur al fostului strand care are o suprafata de 4 hectare. Tridentul este insa precaut.

Deocamdata nu a cumparat strandul, dorind sa fie sigur intai de primirea in concesiune a terenului "Moina", dar si l-a rezervat avand influenta necesara pentru ca Unita Turism sa il scoata de la vanzare.

Vechea Potcoava

Stadionul Municipal "Ion Moina" are o capacitate de 28 000 de locuri si a fost construit in perioada 1958 - 1962, prin "hei rup-ul" muncii patriotice caracteristice acelor vremuri. Stadionul a primit autorizatia de functionare in 1963.

Atunci, stadionului nu i s-a intocmit o carte tehnica in care sa fie specificat modul de construire a acestuia, materialele folosite, amplasamentul si alte date tehnice. De fapt, nici macar in ziua de astazi, Stadionul Municipal nu are intocmita o asemenea carte tehnica.

In luna martie a anului 1999, la sesizarea Primariei, Inspectoratul de Stat in Constructii a efectuat o verificare la Stadionul Municipal. In urma acesteia, proprietarul stadionului, DJTS si utilizatorul sau, FC "U" Cluj, s-au ales cu amenzi totale de 1,8 milioane lei, adica "monstruoasa suma" de 128 de dolari la vremea respectiva.

Receptionerul ne face stadion

Construirea noului stadion a fost legata, recent, in presa, de numele a doi clujeni Traian Hidisan (fost angajat al ANL Cluj) si Marcel Cletiu (receptionerul hotelului Victoria), care incearca prin firma italiana De.Be.Co sa preia constructia noului stadion.

Legatura dintre Trident si cei doi "iepuri" o constituie o tranzactie mai veche. Precizam in acest sens faptul ca Hidisan a vandut Tridentului, in urma cu un an, un hotel neterminat in Abrud.

La vremea respectiva Hidisan era stramtorat cu banii, iar intelegerea a fost ca Tridentul sa-l ajute financiar prin cumpararea hotelului, iar Hidisan sa iasa la inaintare cu De.Be.Co.

Oricum, presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, a promis ca atribuirea contractului de constructie a noului stadion se va face doar in urma unei licitatii.

"Este o discutie care nu trebuie purtata telefonic. Dumneavoastra ati anuntat oricum un material incendiar si stiti ce vreti sa scrieti. Nu e o discutie ce trebuie purtata telefonic. Oricum, cu siguranta ca nu reprezint interesele vreunui grup de oameni de afaceri" – Sorin Dan, om de afaceri

"Acum 10-12 zile am avut o discutie cu Sorin (Sorin Dan, n.r.) .

El a propus sa-i concesionam terenul aferent stadionului Ion Moina si in schimb s-a angajat ca din fonduri proprii sa construiasca un nou stadion, cu ajutorul unei firme colaboratoare din Spania sau Portugalia, pe un teren de-al sau, in suprafata de 12 ha, situat in cartierul Gheorgheni, langa unitatea militara.

Pe de alta parte nu mi se pare corect, cred ca astfel de afaceri nu se spun. Eu l-am invitat sa participe la licitatia ce va avea loc. Pe de alta parte, am primit si alte oferte, printre care si de la o firma din Anglia. Ma bucura ca sunt mai multi ofertanti " – Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj

"In afacerea Polus reprezint 500 de oameni din care jumatate sunt cadre didactice, iar restul personal auxiliar. Nu am afaceri, nu am relatii de afaceri cu nici un grup de oameni de afaceri si nici cu Sorin Dan. Reprezint doar comunitatea academica" - Liviu Marghitas, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara