Un grup restrans de afaceristi greci, ce detine in Romania numeroase firme-fantoma si sucursale ale firmelor din Grecia, a beneficiat, atat sub guvernarea CDR, cat si in vremea fostei guvernari PSD, de mai multe contracte "grase" cu Compania de Drumuri.

La unele se cere acum rezilierea pentru ca sunt in stadiul de "un sant". Tandemul firmelor Proodeftiki si Efklidis (caci exista si in varianta separat) are pe cap si Inspectia de Stat in Constructii si Finantele Publice.

Grecii de la Proodeftiki au patruns in Romania in vremea CDR, prima locatie in care au beneficiat de contracte pe bani publici fiind in Constanta lui Radu Mazare. In 1998 au semnat un contract cu Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi Nationale din Romania (CNDANR), pentru lucrari de reabilitare pe DN 1 F, kilometrii 4-36, intre Cluj-Napoca si localitatea Topa.

Aferent acestor lucrari, sucursala din Cluj a firmei Proodeftiki Atemke Efklidis a parafat, in 1999, un contract de subantrepriza cu Sucursala Drumuri si Poduri Cluj a CCCF SA Bucuresti. CCCF a efectuat lucrarile auxiliare: poduri, podete si consolidare terasamente. Toate lucrarile la respectivul tronson s-au finalizat in 2001.

Conform directorului CCCF - filiala Cluj, Dumitru Calugaroiu, au existat diferente mari intre proiectul initial de pe hartie si ceea ce a trebuit sa faca societatea sa, concret, pe teren. Aceste diferente s-au tradus in 1,3 milioane de lei, pe care CCCF i-a asteptat pana in martie 2003, cand a emis facturi de 1,59 milioane, in care a calculat si dobanzi.

Facturile aveau data de scadenta in 15 decembrie 2003. Datoriile nu au fost platite pana acum si, tinand cont de "jocul" pe care il practica grecii, nici Calugaroiu nu mai are mari sperante. Intre timp, sucursala din Cluj a Proodeftiki Atemke a fost desfiintata, asa ca "ia banii de unde nu-s".

Odata cu sucursala s-au evaporat si banii

Conducerea CCCF Cluj, vazand ca grecii si-au luat talpasita din Cluj si i-a lasat cu ochii-n soare, au pornit, in iarna lui 2003, campania de recuperare a banilor prin Justitie. Asta, dupa ce i-a convocat pe greci de trei ori, intre iunie si octombrie 2003, pentru analizarea debitelor si conciliere.

La ultima intalnire, strainii nici nu au venit. Deoarece sucursala Proodeftiki din Cluj se desfiintase, existand doar in acte, reprezentantii CCCF au cerut instantei sa fie executata societatea greaca, prin sucursala din Craiova, unde incepuse o lucrare.

Pe langa asta, CCCF a chemat ca parte in proces si CNDANR pentru a-i plati Compania datoriile, daca de la greci nu pot sau nu au ce lua.

Procesul s-a finalizat in mai 2004, iar instanta clujeana a obligat Sucursala Craiova a firmei grecesti la plata sumei de 1,29 milioane de lei pentru lucrari, 170.000 de lei penalizari si 114.000 de lei diferenta de reactualizare a sumelor pretinse si valoarea reala.

"Nici un moment nu s-a sustinut ca aceste plati nu s-ar datora sau ca lucrarile nu au fost realizate. Parata nu a facut dovada faptului ca nu datoreaza sumele pretinse", au consemnat magistratii. Grecii au atacat sentinta la Curtea de Apel Cluj, unde au blocat dosarul.

Blocajul s-a facut printr-o mutare "inteligenta". La aceeasi instanta, reprezentantii Proodeftiki au cerut "indreptarea materiala", adica sa se consemneze ca sucursala craioveana nu are amestec in litigiu si sa fie executati pe sucursala clujeana, unde nu mai au nimic.

Instanta a dat castig de cauza CCCF si, astfel, al doilea dosar a ajuns in recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde are termen in septembrie. Abia dupa ce se va termina acest proces se va continua si litigiul initial, care trebuie judecat in apel si, apoi, in recurs, astfel ca pesimismul directorului CCCF este de inteles.

Nu am reusit sa aflam pozitia conducerii Proodeftiki, deoarece la apartamentul din Piata Cipariu nr. 9, unde are sediu, nu mai este decat placuta de pe usa, iar pentru firma din Bucuresti nu este inregistrat nici un numar de telefon.

Grecii nu au fost prezenti la proces, iar Tribunalul a amanat de doua ori pronuntarea sentintei pana cand acestia au trimis concluzii scrise: "Sa achite lucrarile si penalizarile conform contractului".

Constructorii lu’ peste

CCCF a fost singurul subcontractor al Proodeftiki, desi firma din Grecia efectueaza (sau cel putin ar trebui) lucrari de amploare pe mai multe drumuri nationale. Unul dintre managerii greci, Costas Mitiletis, nascut la Braila, a contactat firma clujeana prin profesorul Mihai Iliescu de la Facultatea de Constructii, pe care grecul a absolvit-o.

Mitiletis, care, din spusele celor de la CCCF, era singurul care avea tangenta cu acest domeniu, a fost inlocuit. Reprezentantii CCCF spun ca, in frunte cu directorul Matios Tomas, grupul de afaceristi greci a aratat, cand a venit in Romania, ca nu poseda cunostinte in constructii si ca a obtinut contractele cu ajutorul unor "specialisti" (!?) romani.

Insa grecii sunt specializati in combinatii ce au ajuns in atentia Directiei Generale a Finantelor Publice. Clujenii pot fi multumiti, caci tronsonul pana la Topa este singurul finalizat de greci. De curand, prefectul de Bistrita-Nasaud, Ioan Szilagyi, a cerut CNDANR sa anuleze contractul de 79.400.000 de milioane de lei, adjudecat de Proodeftiki pentru modernizarea a 52,4 kilometri din DN 17.

Desi contractul a fost semnat in noiembrie 2004, pana acum s-a sapat un singur sant de 300 de metri. Pentru greci, insa, asta nu este o noutate. Un proiect mult mai vechi, ce are in vedere drumul dintre Petrosani si Simeria, este inca in faza de defrisari, santuri si blocari ale circulatiei.

Lucrarile au inceput de aproape un an. Daca Proodeftiki ar trebui sa lucreze la tronsonul ce leaga Clujul de Bistrita, o "surata" din Grecia, Efklidis SA, ar trebui sa refaca drumul de legatura Livada-Dej-limita judetului Bistrita-Nasaud. Aici, lucrarile sunt oprite de Inspectia de Stat in Constructii, deoarece grecii nu reusesc sa obtina autorizatia de construire. Cele doua contracte insumeaza 13 400.000 de lei.

Caracatita cu origini in Elada

In Atena exista firma J/V Proodeftiki Atemke Efklidis SA. Aceasta si-a facut sucursala in Cluj in 1998. Numele de mai sus tradeaza legatura dintre Efklidis SA Atena - Sucursala Bucuresti, Proodeftiki SA Grecia - Sucursala Bucuresti si sucursala clujeana a celei de-a treia firme grecesti. Culmea, societatile grecilor au fost "concurente" la unele licitatii.

La adresa din Piata Cipariu din Cluj a fost inregistrata in 2001 si Proodeftiki Construct SRL, care nu are nici o activitate. In Bucuresti mai exista societatile Proodeftiki Management SRL, J/V Efklidis - Aegek 5.3P 5.4P Atena-Grecia Sucursala Bucuresti si J/V Efklidis-Atti-Kat SA Atena-Grecia Sucursala Bucuresti