Printre participantii la Sfanta Liturghie oficiata de IPS Bartolomeu Anania a fost si prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu. El a fost insotit de primarul Clujului, Emil Boc, si de alti oficiali locali si judeteni.

Inca de vineri, credinciosii au pornit in pelerinaj spre Nicula, locul unde se afla celebra icoana facatoare de minuni, pictata in 1694 de preotul ortodox Luca din Iclod, despre care oamenii cred ca ii scapa de necazuri. Ieri, cu ocazia sarbatorii de "Sfanta Marie Mare", sute de mii de persoane s-au calcat in picioare, ca in fiecare an.

Nu au lipsit nici vanzatorii de asa-zise suveniruri, nici politicienii, insa a lipsit celebra "baie de multime" cu care ne obisnuisera oamenii politici.

Si asta, in ciuda faptului ca numarul politicienilor prezenti ieri la Nicula nu a fost mic, iar in fruntea lor s-a aflat prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, "flancat" de primarul municipiului Cluj-Napoca si presedintele PD, Emil Boc, de prefectul Mihail Hardau sau de presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara.

Icoana, un fals?

Ceea ce stiu putini este ca icoana originala de la Nicula nu mai exista. Actuala imagine, regasita pe icoana din altarul vechii biserici, este una refacuta de restauratorul clujean Doina Idiceanu, pe la inceputul anilor ’90, dupa esecul unei operatii de curatire a icoanei, care a avut drept rezultat stergerea chipurilor sfinte.

Delicata operatiune a fost facuta in laboratorul de restaurare al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, iar dosarul de restaurare al icoanei, pe care respectiva institutie ar trebui sa-l aiba in arhiva, a disparut in anii care au urmat.

Nici pana astazi, oficiali ai Arhiepiscopiei Ortodoxe de la Cluj nu au oferit explicatii privind diferentele evidente dintre imaginea de pana in 1990 a icoanei de la Nicula, adica cea originala, si cea pe care o vedem astazi.