ZIUA de Cluj a profitat de prezenta liderului PSD la Cluj si l-a provocat la o discutie despre PSD, despre actuala Putere, despre reforma si integrare. Fostul ministru de Externe pare sa-si fi insusit extrem de repede tehnica discursului politic, reusind, veti vedea, sa evite, fara mari retineri, intrebarile incomode si sa intoarca raspunsul in zonele care ii sunt favorabile.

ZIUA de Cluj: Cat de mult credeti ca a contat scaparea "tovaraseasca" a lui Ion Iliescu in rezultatul votului de la Congresul din aprilie?

Mircea Geoana: Era o atmosfera generala in partid in care se simtea nevoia de schimbare. Evident ca si evenimentele conjuncturale de la Congres au contat, dar se simtea nevoia unui nou inceput in PSD.

ZIUA de Cluj: Sunteti primul lider de partid care afirma ca partidul nu este pregatit de guvernare pentru ca nu a scapat, inca, de corupti…

M.G.: PSD este pregatit de guvernare. Am fost pregatiti si in urma cu sase luni si cu atat mai mult suntem pregatiti acum.

Eu am spus ca, din punct de vedere al increderii cetatenilor, trebuie sa recastigam o anumita credibilitate, pe care, din pacate, am pierdut-o. Din punct de vedere tehnic si politic si expertiza manageriala, PSD are o capacitate de a guverna mult mai mare decat actuala Putere.

Dar, pentru a putea guverna eficient si pentru a putea reveni cu un mandat puternic in fruntea tarii, ai nevoie ca lumea sa-ti dea nu numai votul, ci si un capital de incredere. Aici mai avem ceva treaba de facut si vom rezolva si problemele cu care, inca, ne confruntam.

PSD are nevoie de oameni proaspeti

ZIUA de Cluj: In cat timp estimati ca veti reusi sa scapati de coruptii din partid, inclusiv de cei aflati in structurile de conducere?

M.G.: Eu cred ca PSD are foarte multi oameni valorosi si cei care pot sa aduca ceva pozitiv echipei noastre trebuie sa ni se alature. Este drept ca exista si chestiuni tactice. Poate ca este bine sa aratam si fete mai tinere. Eu cred ca PSD este „condamnat" ca la viitoarea guvernare sa vina cu oameni proaspeti.

Este si logica firii. Bineinteles ca putem sa aratam ca avem un rezervor de resurse umane foarte bogat, plin de competenta. Eu sunt adeptul unei solutii echilibrate, in care cei care sunt cu mai multa experienta sa aiba loc in echipa, dar impletita cu energia si vitalitatea celor mai tineri care vin din spate.

ZIUA de Cluj: Va mai accepta PSD sa fie locomotiva pentru partide minuscule pe care sa le introduca in Parlament?

M.G.: Va fi extrem de greu sa mai convingem organizatiile noastre sa repetam experienta de anul trecut, ea a traumatizat puternic partidul. Sunt tot felul de discutii cu privire la polul social-democrat si alte astfel de structuri.

Orice formula de coagulare, in jurul PSD, a miscarilor de stanga si centru-stanga, este un lucru pozitiv. Este obligatia PSD sa ii coalizam in jurul nostru pe cei care au sensibilitati de stanga similare cu ale noastre. Dar a ne gandi la formule de tipul aliantelor pre-electorale, asa cum am facut anul trecut, este un lucru foarte greu de imaginat in acest moment.

ZIUA de Cluj: Vasile Dincu spunea ca noua strategie a PSD este de a lasa Puterea sa-si faca treaba si doar atunci cand aceasta greseste sa intervina. Atunci de ce nu lasati Puterea sa puna mana si pe presedintia Camerelor, daca si-o doreste atat de mult?

M.G.: Noi nu spunem ca nu trebuie sa fim critici energici ai actiunilor actualei guvernari.

Noi spunem doar ca acest Guvern si-a asumat un mandat, a venit cu un program de guvernare, a promis romanilor ca vor trai mai bine si este absolut firesc ca lumea sa se lamureasca daca acest Guvern isi duce sau nu la indeplinire promisiunile electorale. Nu suntem dispusi sa cautionam acest Guvern sub nici o forma.

Din punct de vedere al acestei obsesii de inlocuire a presedintilor Camerelor, obsesii de inlocuire a presedintilor Consiliilor Judetene, obsesii de a epura din administratia locala tot ce inseamna profesionist, este pur si simplu o incercare de instalare a unei dictaturi portocalii la toate nivelurile de politica din Romania, central si local.

Presedintia Camerelor nu este presedintia lui Nicolae Vacaroiu sau Adrian Nastase, este presedintia obtinuta de PSD, ca partid care a obtinut cel mai mare numar de voturi la alegerile parlamentare. Presedintii Consiliilor Judetene sunt rezultatul alegerilor locale democratice din iunie 2004.

O democratie inseamna si fragmentarea Puterii, inseamna si un echilibru intre Putere si Opozitie, inseamna si control reciproc intre Putere si Opozitie, iar dorinta de a evacua, de a elimina, de a epura complet tot ce inseamna opozitie din aceasta tara, este o chestiune care este nedemocratica, este anticonstitutionala si reflecta o dorinta de putere absoluta pe care Traian Basescu si echipa pe care o cautioneaza o au la modul cel mai dur.

ZIUA de Cluj: Basescu nu mai prea pare sa-si cautioneze echipa, chiar dimpotriva...

M.G.: Cea mai grava tentatie pe care presedintele tarii o are in mod constant este aceea de a guverna prin crize. Criza provocata, criza indusa, criza acceptata reprezinta, din pacate, maniera in care presedintele tarii considera ca se poate valoriza cel mai mult.

Din pacate, costul este al intregii tari. O tara care nu are stabilitate politica, o tara care nu are un guvern care sa fie lasat sa-si faca treaba, o tara care nu are o anumita predictibilitate si in zona de business si in cea de administratie locala si in zona administratiei publice, in general, este o tara care este condamnata sa fie nelinistita, sa fie tensionata si sa fie neperformanta.

De aceea, presedintele tarii, conform Constitutiei noastre, este un arbitru si cel care este chemat sa asigure stabilitatea si echilibrul mare al tarii. Acesta este rolul presedintelui Romaniei. Rolul presedintelui Romaniei nu este nici sa guverneze direct, pentru ca de aceea are prim-ministru si Guvern, nici sa dea legi, pentru ca de aceea avem Parlament.

Rolul presedintelui este sa asigure echilibrul intre puterile statului, impartialitatea actului de guvernare si respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Din pacate, pe acest element esential, Traian Basescu intelege diferit Constitutia Romaniei si intelege diferit chiar mandatul popular pe care i l-a dat Romania – e adevarat cu o majoritate mica, de 200.000 de voturi – si cred ca, la un moment dat, romanii vor obosi de aceasta tensiune permanenta, care, pana la urma, va duce la un impas politic, dar si economic si social.