Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate este o institutie care „invarte" mii de miliarde de lei. Adica, toti banii alocati pentru sanatatea bihorenilor. Unde e vorba de multi bani publici, apare si interesul ca acestia sa poata fi manipulati si „directionati" spre anumite firme private.

Iar cei care pot decide cine sa ocupe functiile de conducere ale Casei sunt politicienii aflati la putere. In ciuda asigurarilor noii Puteri ca functionarii publici si, respectiv sefii institutiilor descentralizate, vor fi selectati numai pe criterii profesionale, acestia sunt numiti in continuare pe criterii politice, sfidandu-se legea. Dovada vi-o prezentam in cele ce urmeaza.

Valeria, de la „Isoplus"

Valeria Juhasz este o tanara economista cu carnet de membru UDMR, care lucreaza la firma Isoplus SRL. Firma care are sediul pe strada Uzinelor nr. 10, intr-o fosta sectie a intreprinderii „Metalica" si care produce tevi de plastic. In scurta ei activitate ca economista, tanara Juhasz nu a lucrat nici o zi in sistemul sanitar.

Dupa cum se stie, Isoplus SRL, care a fost selectata ca furnizor pentru noile conducte ce sunt amplasate in sistemul de apa si canalizare al Oradiei, este controlata de oameni de afaceri maghiari, ca si firma Keviep SRL, care a transformat Oradea intr-un santier mizer, pe o gramada de bani publici.

De altfel, UDMR controleaza o buna parte din institutiile, economia, terenurile si imobilele Bihorului. In cadrul acestei campanii de „cucerire", impunerea unor oameni de incredere in functii-cheie constituie o prioritate pentru udemeristii bihoreni, condusi cu mana de fier de presedintele organizatiei, Alexandru Kiss, care, prin manevre politice abile, a ajuns si presedinte al Consiliului Judetean.

Intre Valeria Juhasz si Alexandru Kiss s-a format, de circa doi ani, o „relatie speciala". Conform unor surse din cadrul Consiliului Judetean, tanara economista tine evidenta contabila la mai multe din societatile comerciale controlate de Kiss si se bucura de deplina incredere a acestuia.

Pana acum, UDMR nu a avut nici un om cu functie de conducere la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Daca fosta directoare generala a institutiei, Simona Ardelean, numita in functie cu sprijinul PSD, a fost reconfirmata pe post in urma unui „concurs cu castigator anuntat" cu sprijinul Partidului Democrat, directorul economic al CJAS Bihor, Liviu Ienciu, nefiind „incadrat politic", poate fi inlaturat, pentru a face loc unui reprezentant al noii coalitii politice.

Filiera

Potrivit unor surse demne de incredere din Partidul Democrat, functia de director economic al CJAS Bihor a fost promisa Partidului Conservator, conform unui protocol secret incheiat intre liderii politici locali ai PD, PNL, UDMR si PC.

Octavian Bara, presedintele filialei locale a Partidului Conservator, recunoaste cu nonsalanta impartirea pe criterii politice a functiilor publice si intelegerea privitoare la functia vanata de protejata lui Kiss.

„Initial, conform intelegerii cu sefii filialelor PNL, PD si UDMR, functia de director economic a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate urma sa ne revina noua, dar au intervenit cei de la UDMR si au cerut sa le fie lasata lor aceasta functie, noua urmand sa ne revina una din functiile de director adjunct.

Din cate imi amintesc, udemeristii au propus ca director economic al CJAS Bihor o bruneta de 28 de ani, nu imi amintesc exact cum o cheama"– ne-a declarat liderul PC-Bihor.

Deci, persoana cea mai potrivita pentru aceasta functie a fost gasita in persoana Valeriei Juhasz, „pupila" sefului suprem al UDMR-Bihor.

Pe 25 iulie a.c., la Bucuresti, la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, s-a desfasurat proba scrisa pentru desemnarea directorilor economici ai caselor judetene de asigurari de sanatate. Oficial, functia a fost rebotezata „director executiv Directia Management si Economica".

Pentru postul de la CJAS Bihor se inscrisesera candidatii Liviu Ienciu si Valeria Juhasz. Daca primul nu avea sprijin politic, pentru ca tanara udemerista sa castige concursul s-a pus in miscare un intreg sistem de relatii, atit din sfera politica cat si legaturile acesteia din sistemul de sanatate si al functionarilor publici.

Potrivit unor surse din cadrul Directiei Judetene de Sanatate Publica Bihor, Alexandru Kiss i-ar fi cerut directorului institutiei, Ladislau Ritli, care, pe linie politica, ii este subordonat, Ritli fiind si el inscaunat ca director de UDMR, sa intervina pe langa persoane din sistemul sanitar, Guvern si ANFP pentru a obtine numirea Valeriei Juhasz ca director economic al CJAS Bihor.

Conform acelorasi surse, omul de la care Kiss si Ritli astepta sprijin este Szekely Ervin, fost deputat UDMR de Bihor, ajuns secretar de stat in Ministerul Sanatatii si, respectiv, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Iozsef Birtalan, numit si el in functie tot pe criterii politice.

Un candidat „special"

Ladislau Ritli, pe care am fi vrut sa-l intrebam de sanatate si despre cele de mai sus, ne-a inchis telefonul mobil (0745-654265) „in nas" de mai multe ori (se poate verifica listingul convorbirilor) dupa ce a ascultat vocea care-l apeleaza, astfel ca am renuntat sa-i mai cerem parerea.

Dar faptul ca insusi prefectul judetului, liberalul Ilie Bolojan, s-a lasat atras de presedintele Consiliului Judetean in acest joc politic murdar vorbeste de la sine despre modul cum sunt ocupate functiile publice in Bihor.

Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici stipuleaza, la art. 25, ca este interzisa orice discriminare intre functionarii publici pe criterii politice, etnice, de sex, etc.. Daca Liviu Ienciu s-a prezentat la concurs fara nici o recomandare politica, la rugamintea lui Kiss, conform unor surse din cadrul Prefecturii Bihor, prefectul Bolojan a scris o recomandare semnata chiar de el pentru Valeria Juhasz.

Am incercat sa-l contactam si pe prefectul Bolojan. Telefonul mobil era inchis. Nici consilierul sau, Dumitru Tiplea, nu a binevoit sa ne raspunda la repetatele apeluri telefonice. Pe telefonul fix al Prefecturii, o voce feminina ne-a explicat ca „dl. prefect este in concediu pana pe 2 septembrie" si ca dl. Tiplea se afla si el in aceeasi situatie.

Revenind la concursul din 25 iulie de la sediul ANFP, reporterii nostri, care au stat de vorba cu unii dintre candidati, au aflat ca, intr-adevar, sistemul de relatii pus in miscare pentru sustinerea Valeriei Juhasz a functionat ca uns.

„Concursul trebuia sa inceapa la ora 09.00. La ora amintita, Valeria Juhasz inca nu venise. Presedintele comisiei de examinare a intrebat, in mod curios, daca «d-na Juhasz, candidata de la Bihor», se afla in sala. Mai multi candidati nu s-au prezentat, dar el a intrebat numai de ea. Mai mult, concursul a fost amanat cu jumatate de ora. La 09.30, presedintele a intrebat iar de Juhasz, si inceperea concursului s-a devansat cu o ora.

Dupa ce, in mod vadit si ostentativ, acesta a intrebat si a treia oara daca Valeria Juhasz nu a sosit, presedintele a decis ca concursul sa inceapa la ora 10.00, in lipsa acesteia"– ne-au declarat concurentii pe care i-am abordat.

„Rezervat pentru UDMR!"

Pentru a promova proba scrisa (oralul era, practic, o formalitate), un candidat avea nevoie de 50 de puncte.

Liviu Ienciu a primit 43, fiind declarat „respins", iar postul de director economic, „rezervat" pentru UDMR, a fost declarat vacant si se va organiza un nou concurs. Liviu Ienciu a depus o contestatie. Desi art. 16 din HG 1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, lucrarile notate trebuie aratate concurentilor la cererea acestora, lui Ienciu i-a fost refuzata cererea de a-si vedea lucrarea.

Ceea ce spune multe despre corectitudinea acestor simulacre de concursuri pentru ocuparea functiilor publice, la care sunt „facuti" castigatori clientii politici ai diferitelor partide aflate la putere la momentul respectiv. Criterii precum competenta si experienta profesionala sunt calcate in picioare, primand sprijinul politic si relatiile personale.

Conform OUG 107/2005, casele judetene de asigurari de sanatate au redevenit autonome si pot sa-si gestioneze singure fondurile, fara imixtiuni din partea Ministerului Sanatatii, ceea ce mareste interesul pentru functia de director economic al CJAS Bihor.

Maestru al scenariilor si „lucraturilor din umbra", Alexandru Kiss, care, conform unor surse din PNA si parchetele locale, constituie subiectul mai multor dosare penale, s-a retras „strategic" intr-un lung concediu medical. In care are suficient timp sa „coaca" alt scenariu pentru ca protejata sa sa ajunga pe postul ravnit.

Contactata telefonic de reporterii nostri la firma Isoplus Romania SRL, Valeria Juhasz ne-a declarat ca, intr-adevar, s-a inscris la concursul pentru postul de director economic al CJAS Bihor, dar „nu am putut sa ma prezint", refuzand sa spuna si motivele. Ea sustine ca nu a colaborat cu nici una din firmele lui Alexandru Kiss si ca nu are nici o legatura cu acesta.

Liviu Ienciu, contactat si el telefonic, s-a aratat profund dezgustat ce cele intamplate. „Mi-e scarba de tot ce se petrece! Vreau sa vad pana unde poate merge marlania politica!", spune el. Vom reveni.