Ministerul Educatiei si Cercetarii a facut public un raport al stadiului pregatirilor unitatilor de invatamant preuniversitar pentru noul an scolar. Pentru a se putea lauda, M.Ed.C. are pretentii aberante din partea Inspectoratului Scolar Judetean.

Se cer planuri de masuri care nu intra in atributiile ISJ, incheierea de protocoale cu Jandarmeria sau cu o societate care nu mai exista de ani buni- RENEL.

In vederea deschiderii noului an de invatamant, Ministerul Educatiei si Cercetarii a solicitat Inspectoratului Scolar Judetean Mures, inca din luna iulie, elaborarea unui plan de masuri care sa vizeze asigurarea indeplinirii integrale, pana la data de 1 septembrie 2005, la nivelul intregii retele de unitati de invatamant de pe raza judetului, a unor obiective precum: intretinerea si igienizarea tuturor componentelor unitatilor scolare in vederea obtinerii autorizatiilor de functionare, identificarea nevoilor de reparatii curente si inaintarea solicitarii, in scris, in timp util, catre primarii si, cel mai interesant punct, incheierea de protocoale cu toate unitatile abilitate sa colaboreze cu scoala.

Aici sunt mentionate inspectoratele judetene de politie sau pompieri, dar si Jandarmeria, fapt ce dovedeste ca specialistii Ministerului Educatiei nu cunosc noutatile legislative, caci in urma promulgarii noii legi a Jandarmeriei, paza obiectivelor scolare nu mai intra in atributiile acesteia.

De asemenea, inca de acum trei ani, scolile au trecut sub tutela administratiei publice locale, deci primariile pot raporta eventual daca reparatiile sunt in grafic, tot de aici fiind alocati si banii, asadar cerinte precum evaluarea costurilor de reparatii sunt pur si simplu absurde.

Mai mult M.Ed.C doreste incheierea unui protocol si cu RENEL, pentru cei care nu-si aduc aminte, RENEL era societatea care avea ca obiect de activitate distributia energiei electrice, inainte ca RENEL sa se tranforme in CONEL si abia apoi in compania Electrica.

Munca in zadar

In conditiile in care bugetul pentru efectuarea lucrarilor de reparatii sau extindere nu este nicidecum in crestere, iar de bani suplimentari nu se pune problema, aceeasi problema fiind si in cazul platii celor care sa asigure paza unitatilor scolare, demersurile ministerului sunt cel putin inutile.

Totusi, inspectorul scolar general trebuie sa raporteze saptamanal stadiul indeplinirii obiectivelor. "Este paradoxal caci administrarea unitatilor de invatamant intra de trei ani in atributia primariilor", ne-a declarat inspectorul scolar general Stefan Somesan.

Marius Bonteanu, inspectorul sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Mures, a confirmat ca jandarmii vor fi prezenti in preajma scolilor doar in cazul unor evenimente speciale, temporar (la incidente majore sau la examenele nationale).

In aceasta perioada, inspectorii Directiei de Sanatate Publica demareaza controalele in scoli, in vederea acordarii avizelor sanitare, iar din 22 august echipe mixte ale DSP, ISJ si Prefecturii Mures vor verifica situatia in teren. Anul scolar 2005-2006 va incepe in 12 septembrie, in judetul Mures existand 911 institutii de invatamant preuniversitar.

Anul trecut in reteaua judeteana au fost cuprinsi 101.494 de elevi pregatiti de 8.112 cadre didactice.