Aproape jumatate din teritoriul judetului Prahova prezinta un ridicat potential de risc in ce priveste alunecarile de teren si inundatiile. O privire aruncata peste harta generala de risc natural a judetului ne dezvaluie o situatie apocaliptica.

Mai peste tot, in partea de nord-vest si de centru a Prahovei s-au manifestat alunecari de teren, iar acestea sint inca active, astfel ca odata cu precipitatiile abundente care se anunta, ele se vor putea accentua. In principal, Prahova ar putea fi impartita in doua mari grupe de risc natural: alunecari de teren si inundatii.

Pentru prima categorie, zone intregi de pe vaile Prahovei, Slanicului si Teleajenului, precum si unele localitati din zona Mizil si Urlati prezinta un risc ridicat de alunecari de terenuri. In multe dintre aceste zone, miscarile solului s-au produs deja si au avut urmari dintre cele mai grave.

Si pentru ca tabloul poten]ialelor catastrofe sa fie complet, pe zone precum Valenii de Munte, Comarnic, Breaza, Filipestii de Tirg, Gorgota, Gherghita, Gornet Cricov, Brazi, Tinosu, Bertea si Alunis exista, potrivit hartii amintite, un risc deosebit de producere a inundatiilor. Din documentele aflate in arhiva Consiliului Judetean si Prefecturii Prahova rezulta ca stim ce ar trebui sa facem pentru ca riscul producerii unor catastrofe sa fie mult diminuat sau chiar eliminat.

Exista insa un obstacol - cel financiar. Banii alocati pina acum de forul judetean abia daca s-au ajuns pentru localitatile care au avut de suferit de pe urma inundatiilor si alunecarilor de teren din lunile trecute, iar cele 97 de miliarde pe care guvernul i-a alocat judetului nostru si care urmeaza sa fie repartizati in cursul saptaminii viitoare nu vor fi deloc suficiente pentru ca administratiile locale sa-si poata rezolva macar problemele provocate de trecutele inundatii.