Proprietarul cladirii in care isi desfasoara activitatea de aproape un secol Colegiul Pedagogic "Andrei Saguna" din municipiul Sibiu, au fost de acord sa amane cu inca cinci ani evacuarea institutiei scolare. Imobilul a fost revendicat si obtinut in instanta de catre fostul proprietar, respectiv Biserica Catolica, inca de anul trecut.

Reprezentantii acestei comunitati au solicitat punerea in posesie a imobilului, iar Primaria Sibiu s-a vazut pusa in situatia de a gasi un alt spatiu pentru liceu.

In urma unor runde de negocieri, proprietarii cladirii, cu o suprafata de cateva mii de metri patrati, au acceptat sa primeasca in chirie institutia de invatamant la suma de 5.000 de lei/mp. In final, reprezentantii Bisericii Catolice au acceptat sa lase spatiul actual in folosinta gratuita a Colegiului "Andrei Saguna", pentru urmatorii cinci ani.

In acest rastimp, municipalitatea s-a angajat sa construiasca un alt sediu pentru institutia de invatamant. "Unitatea scolara va mai putea ramane in aceasta locatie pana in 2010. In acest timp, Primaria va construi pentru liceu o cladire noua din fonduri proprii si prin intermediul unor programe guvernamentale destinate unor asemenea investitii.

Tot in viitoarea locatie a liceului va fi amplasata si o sala de sport, pe care Compania Nationala de Investitii o va construi pentru municipiul Sibiu", a declarat unul dintre reprezentantii administratiei locale, Mirela Gligore.

Intentiile Primariei de a rezolva situatia locativa a Colegiului "Andrei Saguna" sunt unele dintre cele mai serioase, insa rapiditatea cu care se misca edilii (care au gasit deja un teren de circa 10.000 de metri patrati si o parte din fonduri pentru viabilizarea acestuia) nu sunt completate de interes si din partea oficialilor Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Proiectele tehnice, adresele si solicitarile repetate ale Primariei in aceasta problema au primit de la Bucuresti doar accepturi formale, de complezenta.

Chiar daca situatia Colegiului "Andrei Saguna" este rezolvata pentru perioada urmatorilor cinci ani, municipalitatea inca mai spera sa poata incheia cu Ministerul Educatiei un protocol pentru sustinerea financiara a constructiei scolare ce va aparea in cartierul Hipodrom, cu speranta ca aceasta cladire va fi gata in urmatorii cinci ani.

Lucrurile se misca, insa, deosebit de greu dupa ce, la un moment dat, la nivel de minister fusese aprobat un proiect tehnic ce prevedea constructia unui imobil cu 20 de sali de clasa considerat insuficient daca tinem seama de faptul ca in cadrul institutiei invata si cateva sute de copii de clasele I-VIII.