Ieri la sediul Prefecturii Satu Mare a avut loc o instruire pe tema noii Legi a proprietatii. Octavian Lazin - secretarul general al Prefecturii, Sebastian Domut si Anca Pintea - juristi, au cautat sa explice primarilor si secretarilor din judet noile modificari aparute privind retrocedarea terenurilor.

Noua lege prevede rezolvarea cererilor in termen de 30 de zile

Dupa ce juristul Sebastian Domut a explicat noile modificari aduse de Legea proprietatii si data limita pina la care se pot depune cererile (30 septembrie 2005), au aparut imediat interpelarile din sala.

Acestea s-au referit in primul rind la noile reglementari privind termenul scurt de rezolvare a cererilor (30 de zile), in caz contrar urmind amenzi si sanctiuni de sute de milioane de lei aplicate primarilor.

Apoi s-a facut referire si la precizarea ca in cazul existentei unor rezerve, cei care isi revendica terenurile le pot primi pe raza altor comune, daca acestea exista fireste, primarii comunelor primind mina libera de a-i ajuta pe alti colegi care nu dispun de terenuri suficiente. Aceasta afirmatie a juristului Domut a provocat amuzament in sala si au urmat fireste si luarile de cuvint.

Primarul Ilyes spune ca nu se poate incadra in acest termen si nu poate rezolva 600 de cereri in 30 de zile

Vasile Mitrasca - primarul din Tasnad a afirmat raspicat ca varianta cedarii unor terenuri altor primarii cade din start, pentru ca nu sint terenuri in rezerva. Iuliu Ilyes - primarul Satmarului a spus ca in raza Satmarului e posibil sa exista parcele libere, dar nu ar vrea ca cei din comisia judeteana sa improprietareasca in raza orasului tot felul de persoane cu pile, cum s-a mai intimplat.

Mai ales ca aceste terenuri ar fi bine sa fie utilizate in scopuri economice pentru oras. Cit priveste amenzile pe care prefectul le poate aplica celor care nu vor respecta termenul de 30 de zile de rezolvare a cererilor, primarul Ilyes a spus ca multi primari vor prefera sa-si dea demisia, decit sa plateasca amenzi de sute de milioane. "Termenul e prea scurt.

La ora actuala avem depuse 1.200 de cereri pentru retrocedari de terenuri din care s-au rezolvat pina acum 600. E greu de crezut ca intr-o luna vom rezolva toate cererile ramase" - mai spus Ilyes.

Primarii au cerut clarificari suplimentare...

Si alti primari din sala au adresat celor din prezidiu intrebari. Toma Betea - primarul din Orasu Nou a intrebat cum va ceda el padurea in natura, cind o parte din ea a fost deja retrocedata prin Legea 18.

Belbe Ioan - primarul din Turt a vrut sa stie ce acte trebuie sa intocmeasca martorii cu ajutorul carora unii au acum posibilitatea sa-si primeasca terenurile confiscate pe timpul regimului comunist. Alexandru Domokos - primarul din Culciu, a vrut sa stie care va fi soarta unei cladiri construita pe pasunea satului.

Mihai Gaman - primarul din Dorolt a declarat in plen ca nu mai este teren disponibil in comuna sa, si a cerut informatii privind acordarea despagubirilor.

Lipsa inginerilor cadastrali in judet poate compromite din start o actiune a guvernului

Problema cea mai spinoasa a ridicat-o insa Nicolae Bura - primarul din Negresti: "Cum vom pune noi in aplicare noua lege cu un inginer cadastral care lucreaza la noi doar 3-4 zile pe an" - a spus primarul Bura.

Primarul din Batarci a profitat de moment si a intrebat si el: "Ce voi face fara inginer cadastral? Am incercat sa angajez unul, dar a zis ca salariul pe care il ofer il scoate din doua dezmembrari de terenuri".

Stefan Lengyel - directorul OCAOTA a fost strins intre atitea interpelari, mai ales ca Ioan Sebesi - primarul din Livada ii flutura sub ochi noile legi in care sint specificate foarte clar sarcinile inginerilor cadastrali.