Marii datornici la buget din judetul Cluj sunt in pragul falimentului. Si asta, pentru ca autoritatile, ingrijorate de faptul ca prin introducerea cotei unice de impozitare ar putea scadea drastic veniturile la bugetul de stat, au decis sa "sparga buboiul". Totalul datoriilor la buget care trebuie recuperate rapid se ridica la peste 105 milioane de lei noi.

Intr-o situatie mai mult decat delicata se afla compania "Agrofilp" Bontida. Datoriile sale sunt de 2,9 milioane de lei noi. Finantele au sechestrat deja bunuri in valoare de 1,6 milioane, iar celelalte bunuri ale companiei, de 1,8 milioane de lei, ar putea fi sechestrate in curand. Angajatii Finantelor au decis sa organizeze licitatii saptamanale pentru vinderea acestora.

"Agroflip" a ajuns sa aiba restante inclusiv cu plata angajatilor, iar din aceasta cauza conducerea firmei a fost cercetata penal de catre procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Gherla.

O alta firma cu probleme este SC "AlcoolProd", care inregistreaza datorii catre stat de 6,4 milioane de lei noi. Din cauza unor afaceri suspecte cu alcool, activitatea companiei a fost suspendata, iar bunurile sale sunt sigilate.

Intr-o situatie complicata se afla si SC "Alsifcom Intermed" SRL, care are datorii de 0,8 milioane de lei noi la bugetul de stat. Compania de medicamente a intrat in reorganizare judiciara. Patronul acestei firme este nimeni alta decat presedinta filialei municipale din Cluj-Napoca a Partidului Conservator, Viorica Ilies. Ea a fost candidata PUR la Primaria municipiului resedinta de judet.

Faptul ca face parte dintr-un partid aflat la guvernare nu a ajutat-o prea mult pe Viorica Ilies sa scape de reorganizare.

De asemenea, 31,5 milioane de lei noi este suma datorata de Combinatul de Utilaj Greu (CUG). Sunt putine sanse ca aceasta sa fie recuperata vreodata. Societatea a intrat in reorganizare judiciara, iar bunurile aflate in patrimoniul companiei ajung abia pentru plata datoriilor catre banci.

Si compania "Iara Min", adica cea mai mare mina din judetul Cluj, are datorii de 23 de milioane de lei. O parte a cladirilor si a masinilor firmei au fost deja scoase la licitatie. De asemenea, compania "Constructii Feroviare" SA mai are datorii de 15 milioane de lei. Deja, o parte din bunurile firmei au fost vandute de Finante.

Datorii de 14,5 milioane catre bugetul de stat a inregistrat si "Somvetra" Gherla. SC "Unirea" SA are datorii de 14 milioane si este in reorganizare judiciara. La randul sau, SC "Fortpres" CUG are datorii de 10 milioane, insa combinatul s-a redresat economic dupa ce a fost preluat de ucrainienii de la "Corporation Industrial Union of Donbass".

Totodata, "General Invest" Cluj a acumulat datorii de 9,6 milioane catre stat, iar "Sticla" Turda are restante de 5,8 milioane de lei.