Nu putine sint cazurile in care auzim ca, la anumite biserici, cutiile milei sint distruse sau sparte de anumiti indivizi certati cu legea si in special cu Dumnezeu, care fara sa realizeze ce fapta savirsesc sustrag banii din aceste cutii, bani proveniti de altfel de la credinciosii care vor sa-i ajute pe cei amariti, sau chiar bisericile aflate in impas financiar.

La o prima analiza a problemei, ne-am gindit ca acesti indivizi sparg aceste cutii pe considerentul ca spera sa gaseasca in ele bani frumosi. Total gresit. Luind legatura cu mai multi preoti si calugari am aflat ca banii care se aduna in cutia milei sint foarte putini, in general fiind vorba de monede de 1.000 - 5.000 de lei (vechi). Altfel spus, unii se leapada de Dumnezeu pentru un pumn de marunti.

Citi bani se string la cutia milei?

Suma adunata in aceste cutii difera foarte mult. La bisericile mai mari se aduna mai mult, iar la cele mici banii sint mai putini. Parintele Ioan Socolan, protopopul ortodox al Satmarului, spune ca la Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Satu Mare se aduna in decursul unei luni aproximativ un milion de lei.

Acesta ar fi un exemplu pentru o biserica mai mare, cu credinciosi mai multi. La bisericile mai mici, cum ar fi cea de la Martinesti, contributia intreaga pe o luna obisnuita a credinciosilor - deci banii adunati la fiecare slujba - se ridica la suma de 1 - 1,5 milioane lei. Asta ar insemna ca la cutia milei sa se stringa citeva zeci de mii de lei.

Un alt exemplu: la Biserica greco-catolica "Sfintul Francisc" din Satu Mare se string intr-o saptamina aproximativ 400-500 mii lei la cutia milei.

La Catedrala ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" se string pe o luna maximum 5 milioane lei (bani adunati la oficierea sfintelor liturghii). Asta inseamna ca la cutia milei sa se stringa o suma tot de ordinul a citorva sute de mii de lei.

Parintele Viorel Pasca de la Biserica ortodoxa din Curtuius ne informeaza ca, in cazul acestei biserici, banii adunati la cutia milei sint impartiti oamenilor saraci in general, decizia fiind luata de Consiliul parohial. Aici se string in doua luni aproximativ 250-300 de mii de lei.

In cazul manastirilor situatia financiara este strict confidentiala. Ieromonahul Teofil Pop de la Manastirea de la Scarisoara Noua ne-a declarat ca banii adunati la manastire - inclusiv cei de la cutia milei - sint justificati doar in fata trimisilor speciali de la Episcopie, care au aprobarea episcopului locului sa ceara staretului manastirii situatia respectiva.

Pina in momentul de fata, nu cunoastem cazuri de sustragere de bani din cutia milei de la manastiri. Probabil ca aura divina se simte mai puternic in aceste locuri, impiedicindu-i pe hoti sa actioneze.

La un simplu calcul, conform celor afirmate mai sus, intr-o zi se string la cutia milei citeva zeci de mii de lei, in cele mai bune cazuri.

Indiferent ce conditie sociala am avea si cit de greu ne-ar fi sa ne ducem zilele de azi pe miine, fara bani, revenim la intrebarea: Cine se leapada de Dumnezeu pentru un pumn de bani marunti? Poate ca aceasta intrebare va atrage atentia si Politiei care ar putea lua masuri mai serioase impotriva distrugerii cutiilor milei din sfintele lacasuri.