Plata ratelor scadente va trebui sa se desfasoare cu exactitatea unui ceas elvetian. Altfel, iesenii risca sa intre in baza de date a Biroului de Credite ca rau-platnici, ceea ce le va reduce mult sansa de a contracta un imprumut bancar.

Tot mai multe persoane s-au trezit in ultimul timp incluse in baza de date a institutiei care monitorizeaza modul in care solicitantul unui credit reuseste sa achite in mod corect sau nu plata lunara a ratelor pentru un imprumut, aceasta desi achitasera rata lunara cu numai doua, trei zile intirziere.

Potrivit bancherilor, datele furnizate de Biroul de Credit sint precum un „cazier bancar", iar solicitantii de credite trebuie sa constientizeze acest lucru.

Penalizarile sint cele mai riscante

Cu numai o zi intirziere din ziua scadentei platei ratei lunare a unui credit, puteti intra in baza de date a Biroului de Credit.

Mai exact, specialistii bancari spun ca acest lucru este posibil deoarece, de obicei, solicitantii unui credit nu cunosc foarte bine termenii legali ai contractului de creditare pe care l-au semnat si nu stiu ca, in cazul in care exista intirzieri la plata, chiar si de o zi, banca percepe o anumita dobinda penalizatoare sau un comision de intirziere la plata. „Sa luam un exemplu.

Sa zicem ca Ionescu a facut un imprumut de 25.000.000 de lei vechi si are de platit lunar, timp de trei ani, o rata de 1.000.000 de lei vechi. In cazul in care depaseste data scadenta, sa zicem 15 ale lunii, chiar si cu o zi, sa zicem pentru ca era sfirsit de saptamina, atunci poate intra in baza de date a Biroului de Credit.

Si aceasta deoarece, atunci cind achita rata cu intirziere, imprumutatul ar trebui sa stie ca trebuie sa plateasca, pe linga rata efectiva pe care o achita lunar, si acea penalizare, dar de obicei nu o face.

Si cum banca incaseaza cu prioritate comisioanele si dobinzile si apoi rata efectiva, pentru creditatul intirziat se va opri din rata penalizarea, dobinda creditului si abia apoi impumutul, fapt care face ca Ionescu sa apara cu o restanta la plata ratei lunare egala cel putin cu valoarea penalizarii pentru intirziere.

In aceste conditii si daca in luna urmatoare Ionescu mai intirzie, deci durata datoriei depaseste 30 de zile, atunci automat va figura ca datornic in baza de date a Biroului", ne-a explicat Eugenia Dascalescu, director comercial persoane fizice BRD - Groupe Société Générale, sucursala Iasi.

Achitarea datoriilor nu rezolva problema

Odata cu introducerea noilor norme ale BNR, care vor intra in vigoare la sfirsitul acestei luni, fiecare solicitant al unui credit va fi verificat in baza de date a Biroului de Credite. Pentru ca solicitantul sa poata primi creditul, el trebuie sa figureze in aceasta baza de date ca un client fara grad de risc curent. Adica nu trebuie sa figureze cu vreo intirziere la plata curenta.

Cei care apar ca si clienti cu risc curent nu vor putea obtine un imprumut decit daca isi vor achita mai intii la zi datoriile bancare pe care le au.

„Chiar daca persoana achita datoria pe care o are la o alta banca pentru a nu mai aparea cu datorii si intirzieri, ea trebuie sa astepte inainte sa fie creditat de o alta banca pina cind institutia bancara de la care s-a imprumutat face actualizarile la Biroul de Credite.

Si cum unele banci fac aceast lucru chiar si o data pe luna, oamenii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare atunci cind merg la banca sa obtina un credit. Abia dupa o astfel de actualizare, el poate fi sters din baza de date a Biroului de Credite", a mai spus Eugenia Dascalescu.

Ani de zile „cu pata pusa"

Se vorbeste si despre un termen de sapte ani in care ramii in aceata baza de date. Potrivit specialistilor, termenul este valabil pentru clientii litigiosi, mai exact in cazul celor pentru care deja banca a demarat procedurile de executare silita.

Romanul care a bagat spaima in banci: datorii de cinci miliarde de lei

Conform ultimelor date furnizate de catre conducerea Biroului de Credit, cea mai mare restanta in moneda nationala corespunzatoare unui singur client se plaseaza la 480.000 de lei noi, provenind dintr-o finantare acordata in anul 2002.

Potrivit lui Serban Epure, director general al Biroului, la imprumuturile in euro, recordul se ridica la 133.000 de euro si reprezinta tot o finantare accesata printr-un card de credit. La finele lunii iulie, numarul maxim de restante a fost consemnat in contul unei persoane fizice din judetul Bihor, de 26 de ani, care avea rate neachitate la timp la zece imprumuturi atrase de la noua banci.

Toate finantarile sint credite de consum, iar valoarea cumulata este de 3.808 lei noi. Potrivit lui Epure, din totalul de 600.000 de persoane verificate, mai bine de 21.000 de cetateni inregistreaza intirzieri la plata la cel putin doua banci.

Bancile nu isi avertizeaza clientii

Numarul tot mai mare al iesenilor inclusi pe lista datornicilor se datoreaza si faptului ca unele banci nu isi informeaza clientii cu privire la riscurile intirzierilor la plata ratelor. „Eu am crezut ca voi achita o penalizare si cu asta voi scapa.

Am fost plecat un timp din localitate si am neglijat plata ratelor, dar nu credeam ca voi ajunge in situatia de a nu mai primi vreodata vreun ban de la banca", ne-a spus un iesean care a fost refuzat la contractarea unui nou credit dupa ce s-a descoperit ca intirziase cu 30 de zile plata ratelor.