Sapte ofiteri si agenti de la Biroul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei municipiului Hunedoara sunt anchetati penal pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si favorizarea infractorului.

Seful Biroului, subcomisarul Gabriel S., si subordonatii sai, agentul-sef adjunct Ovidiu D., comisarul Doinel V., subcomisarul Claudiu D., subcomisarul Vasile M., agentul-sef Razvan B. si agentul-sef Daniel P. sunt acuzati ca au tergiversat dosare in care sunt anchetati baronii fierului vechi. Ancheta penala este coordonata de procurori de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Dosare transferate la judet

Comandantului Inspectoratului Judetean de Politie, comisarul-sef Alexandru Draghici, a declarat, ieri, ca la inceputul lunii mai 2005, a dispus un control asupra stadiului cercetarilor in dosarele penale de natura economica aflate la Biroul de Investigare a Fraudelor.

"Controlul a stabilit ca anchetele nu s-au relizat cu operativitate, in cazul unora manifestandu-se chiar aspecte de tergiversare. Cercetarile efectuate au demonstrat ca, pe langa infractiunile administratorilor de firme implicate in afaceri cu fier vechi, au rezultat si elemente care conducea spre o implicare a politistilor de la Biroul de Investigare a Fraudelor Hunedoara.

In consecinta, 12 dosare in care sunt cercetati administratori de centre de colectare a fierului vechi care isi desfasoara activitatea pe teritoriul municipiului Hunedoara au fost preluate de politistii de la Serviciul de Investigare a Frudelor din cadrul IPJ pentru continuarea verificarilor", a spus Draghici.

Potrivit sursei citate, rezultatul contrulului a fost inaintat Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia care a dispus inceperea urmaririi penale impotriva celor sapte politisti.

Curatenie in Politie

In paralel, conducerea IPJ a declansat procedura cercetarii administrative a agentilor de politie cercetati. Acestia au fost suspendati din functie si au fost pusi la dispozitia sefului Politiei municipiului Hunedoara, care le va trasa alte sarcini. Comisarul-sef Alexandru Draghici sustine ca ancheta vizeaza intrega conducere a acestei institutii.

"Ancheta nu se va opri aici. Vrem curatenie in Politie", a adaugat seful IPJ. Acesta a mentionat faptul ca, in functie de rezultatul anchetei, se vor lua masuri impotriva politistilor. Draghici a confirmat ca s-ar putea merge pana la excluderea acestora din Politie.

"Nu putem tolera actele de indisciplina si coruptie in randul politistilor. Vom dispune masuri severe de combatere a acestui gen de fapte care aduc atingere imaginii institutiei, prestigiului politistului si, mai ales, increderii oamenilor in institutia Politiei.

Aceste activitati de depistare a incalcarilor de lege in randul politistilor fac parte din Planul de actiuni pentru implementarea strategiei de modernizare a Politiei Romane 2004-2007", a completat comisarul-sef.

Prefectul acuza

De mentionat ca Alexandru Draghici a facut publica inceperea urmaririi penale impotriva celor sapte agenti la cateva ore dupa ce prefectul judetului, Cristian Vladu, i-a acuzat pe sefii Politiei municipiului Hunedoara ca sunt "mana-n mana" cu hotii de fier vechi. Mai mult, reprezentantul Guvernului in teritoriu a afirmat ca si-a piedut increderea in aceasta institutie

Vladu i-a acuzat, joi dimineata, pe sefii Politiei municipiului Hunedoara, ca sunt in cardasie cu mafia fierului vechi din oras. "Conducerea acestei institutii este bagata pana-n gat in afacerile ilegale cu fier vechi. Toate actiunile de prindere a hotilor pe care le-am realizat pana acum in colaborare cu politistii din Hunedoara au esuat lamentabil.

Nu demult am primit un telefon, in care mi s-a sesizat faptul ca pe terenul firmei "Ecosid" vreo 600 de oameni fura fier vechi. Am anuntat imediat Politia din Hunedoara. Care, ce-a facut? A pornit sa-i prinda pe hoti cu girofarurile si sirenele pornite. Adica, ceva de genul "Bai fratilor, fiti atenti ca venim sa va arestam". Rezultatul? Au prins trei hoti.

Este incredibil la ce se pot preta acei politisti. Cea mai buna colaborare o am cu Jandarmeria, care a dat dovada de un profesionalism desavarsit. Toate actiunile realizate pana acum la Hunedoara in colaborare cu jandarmi, s-au soldat cu arestarea a peste 700 de persoane, care au fost prinse in flagrant, furand fier vechi.

De acum inainte, nu voi mai apela la serviciile politistilor din municipiul Hunedoara, deoarece nu mai am incredere in ei", a adaugat Vladu.

Totodata, prefectul a afirmat ca detine informatii despre faptul ca la diferite parchete exista dosare penale, tinute sub cheie, pe care procurorii nu le instrumenteaza.

"Intrebati-l pe comisar-sef Alexandru Draghici despre ce dosare este vorba, pentru ca el va poate spune mai multe. In orice caz, subalternii dansului si-au facut datoria si au inaintat dosarele la parchete, insa acolo cineva le blocheaza sistematic. Am informatii ca este vorba de dosare penale, in care sunt implicati si politisti", a adaugat reprezentantul Guvernului in teritoriu.