Opozitia se pregateste sa lanseze o ofensiva de toamna in Transilvania, profitand de balbaielile din Alianta "D.A.".

PSD pare deocamdata incapabil sa depaseasca rivalitatile dintre gruparile conturate in jurul lui Mircea Geoana, Adrian Nastase si Ion Iliescu, dar fostul partid de guvernamant incearca sa castige voturi in Transilvania, adica in fieful electoral traditional al partidelor de dreapta.

Paradoxal, tocmai slabiciunea de moment a PSD poate sa aduca voturi suplimentare. Locomotiva politica ar putea fi grupul de la Cluj deoarece liderii acestei grupari au o alura reformista, care le da imaginea unor luptatori impotriva coruptiei din partid.

Si asta, cu toate ca scandalurile nu i-au ocolit pe unii lideri cum ar fi Ioan Rus, fost actionar la o companie controlata de Ion Tiriac care a obtinut in timpul guvernarii PSD contracte de constructii platite din fonduri europene.

Un alt scandal a fost cel in care firma intemeiata de fostul ministru al Informatiilor Publice, Vasile Dancu, a obtinut bani publici pentru sondajele electorale de opinie. Este vorba de "Metro Media Transilvania" din Cluj-Napoca, ce a incheiat un contract cu TVR pentru exit-poll-urile din 2004.

Pe de alta parte, PRM se pregateste sa valorifice la maximum trendul pozitiv in intentiile de vot evidentiate de ultimele sondaje. O ofensiva dura, al carei strateg este Gheorghe Funar, secretarul general al acestei formatiuni si senator de Cluj, ar putea fi lansata in luna septembrie, cu ocazia serbarilor de la Tebea.

De altfel, parlamentarul a facut numeroase vizite in filialele partidului din Transilvania, devenind un fel de "coordonator regional de facto" al acestui partid, care isi pregateste colegii pentru batalia politica.

Pe de o parte, PRM se pregateste sa se lege de esecurile guvernarii Aliantei PNL-PD. Un eventual raport negativ de tara din partea Comisiei Europene in aceasta toamna ar fi prilejul pentru lansarea unei noi serii de discursuri xenofobe.

Principala tinta ar fi UDMR, in conditiile in care maghiarii din Comisia Europeana si din Parlamentul European ar fi denuntati de partidul condus de Corneliu Vadim Tudor drept dusmanii care se opun aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Faptul ca liderul principalului partid de opozitie din Ungaria, FIDESZ, Viktor Orban, a avut numeroase referiri critice la adresa Romaniei nu ar face altceva decat sa dea apa la moara peremistilor care spera ca, in 2008, sa reediteze in Transilvania succesul electoral din anul 2000, cand partidul a ajuns al doilea ca marime din tara.

Aceste evolutii au aratat ca PRM si PSD au inteles ca, de fapt, alegerile pot fi castigate ori pierdute in Transilvania. Lucrurile sunt cunoscute din anul 1996, cand Ardealul a adus victoria Conventiei Democrate si tot in 2000 a dus la "exmatricularea" PNTCD din Parlament.