In 2004, Peter Pan, copilul ce nu vroia sa creasca, a implinit venerabila varsta de 100 de ani. Povestea eternului copil este si astazi vie.

Peter Pan, poveste...

O poveste nu noua, dar sugestiva. Din documentele oficiale pe care le gasim in Duke of York’s Theater din Londra, aflam ca data de nastere a fost 27 decembrie 1904 (gratie conde-iului lui James Mattew Barrie, care a scris romanul in 1897), cand a fost pusa in scena pentru prima data comedia "Peter Pan, copilul ce nu vroia sa creasca". In cartea scrisa de J.M.

Barrie, personajul literar, eternul copil, se naste in 1897 si traieste pe o insula ce nu exista in realitate. Prietenia lui este strans legata de o capra care ii era indispensabila. Sa fi fost oare vrajit de clinchetul clopotelului caprei?

... sau realitate?

Fiul unei tinere femei, pe nume Maria Pan, si al unui tata necunoscut, Peter Pan se naste la 21.09.1897, in localitatea Ruszkabanya-Krassoszoreny (actuala Rusca Montana, judetul Caras-Severin), intr-o tara ce facea parte din Imperiul Austro-Ungar, astazi, Romania.

Din dosarele Crucii Negre, Viena - Austria, institutie ce se ocupa de custodia cimitirelor militare, citam: "Soldatul Peter Pan s-a nascut in 21.09.1897, in localitatea Ruszkabanya-Krassoszoreny, a facut parte din regimentul 30 Infanterie Honved, compania 7, si a murit in 19 septembrie 1918 la Col Caprile, regiunea Veneto - Italia, cota 1331".

Cautam sa gasim numele tarii de nastere, dar in zadar... A fost sters, asa cum sters a fost si numele imperiului pentru care Peter Pan a fost trimis sa lupte! A fost sters prin moarte...

In varful muntelui Grappa, la o altitudine de 1779 m, se afla un morman de oseminte - 10.295 de schelete, dintre care 10.000 necunoscute, soldati italieni si austro-ungari, toti victime ale aceluiasi inuman calau: "Marele Razboi", ucisi in 1935 la Cima Grappa, sub Col Caprile, langa Valle delle Capre (Valea Caprelor), unde soldatul Peter Pan, la numai 21 de ani, se intalneste cu moartea.

In vale, linistea ce domneste peste osuar e intrerupta de sunetul talangilor de vaci, precum clinchetul vrajit al clopotelului din poveste.

Misterul mormantului

Puterea luminii? In fata, pe placa de bronz, sta inscriptionat: "Soldatul Peter Pan nr. 107". Fie vara, fie iarna, gasim aici tot timpul semne noi: flori de camp sau scoici mici, colorate, puse cu regularitate pe mormantul ce poarta nr. 107.

In zadar paznicii au incercat sa le indeparteze, ele apar intotdeauna in acelasi loc, pe acelasi mormant! Nimeni nu reuseste sa inteleaga cine depune acele flori sau scoici si de ce.

Este de-a dreptul incredibil! Este de-a dreptul un mister! Sa fie oare marturia unei "intelepciuni" populare, care nu se vede in realitate, dar care confirma ca basmul nu difera de realitatea istorica? Din cand in cand, curiosii vizitatori sunt martorii acestui mister, plecand cu un suras pe buze si soptind cuvinte tainice.

Nu are importanta ce deznodamant misterios are aceasta curiozitate sau acest mit: flori sau semne, in aceasta lume in care istoria a fost scrisa cu mormintele lor, pentru toti in mod egal.