Presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca a devenit din nou unul dintre cei mai influenti politicieni din Galati.

Este presedintele filialei locale a unui partid parlamentar (Partidul Conservator), conduce institutia publica ce invarte cei mai multi bani de la bugetul de stat (Consiliul Judetului), afacerile familiei lui merg din nou foarte bine (complexul comercial „Vox Center" al fiului lui are din nou clienti, iar restaurantul „La Mama", condus de sotia lui, merge si el foarte bine) iar justitia se comporta intr-un mod straniu cu el.

Cel putin procurorii PNA si procurorii parchetelor galatene au afisat fata de el o atitudine foarte controversata in ultimii ani. Parchetul National Aticoruptie a inceput cercetariile intr-un dosar in care era mentionat numele lui chiar in campania electorala din 2004, cand PSD avea tot interesul sa il elimine din carti.

Dupa ce partidul sau a format coalitie cu PNL-PD si s-a instalat la guvernare, sefa PNA Galati, Cezarina Bamboi a pasat insa dosarul lui Durbaca la parchetele de pe langa Tribunal si Judecatorie. Iar procurorii de aici par sa fi inchis si ei ochii si nu l-au chemat pe Durbaca niciodata la audieri.

Dosar plimbat de la Parchet la Parchet

In campania electorala pentru alegerile locale din 2004, PSD a incercat prin toate mijloacele sa isi discrediteze contracandidatii si a apelat la tot felul de acuzatii (unele reale altele mai putin).

In luna martie, purtatorul de cuvant al PSD, Claudiu Branzan, a organizat o serie de conferinte de presa in care a incercat sa-i distruga imaginea contracandidatului actualului primar Dumitru Nicolae, Eugen Durbaca. Purtatorul de cuvant al PSD, Claudiu

Branzan, a afirmat ca pe vremea cand Durbaca era primar, incasarile din publicitatea stradala erau de zece ori mai mici decat in prezent si a adaugat ca este posibil ca toata publicitatea sa fi fost incredintata unei singure firme: „S.C. Decrom" (firma la care este actionar fiul peresedintelului Consiliului Judetului, Cristofor Durbaca).

„E posibil ca incredintarea sa se fi facut fara licitatie, iar panourile sa fie instalate fara aprobarea Consiliului Local, fara aviz, certificate sau autorizatii. Au fost constatate o serie de nereguli de catre Directia Generala de Finante Publice, care a dat amenzi pentru incalcarea dispozitiilor legale privind publicitatea.

Concluzia controalelor Camerei de Conturi Galati, Directiei Generale de Finante Publice si Fiscalitate a fost ca ne aflam in fata intrunirii elementelor constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra interesului public.

PSD Galati sesizeaza pe aceasta cale in mod public PNA sa studieze modul in care a fost jefuit galateanul de rand. Sa se autosesizeze singur, daca nu, ii trimitem un memoriu", anunta in campania electorala reprezentantul PSD, Claudiu Branzan.

Chiar a doua zi, PNA Galati, care nu instrumentase si nu a instrumentat nici un mare caz mare de coruptie in care sa fie implicat un politician, s-a autosesizat si a demarat o ancheta.

Procurorul sef al PNA, Cezarina Bamboi, afirma atunci ca Parchetul National Anticoruptie are, printre altele, si menirea de a se autosesiza ca urmare a declaratiilor facute in presa, iar lipsa denuntului nu impiedica verificarea afirmatiilor.

Intr-un timp relativ scurt tot elanul PNA a disparut insa. PSD, cotat in sondajele din 2004 drept favorit, a pierdut alegerile, iar presedintele Partidului Conservator, Eugen Durbaca a devenit intre timp presedinte al Consiliului Judetului Galati si totodata unul dintre cei mai influenti politicieni din judet.

Motivand ca nu este de competenta sa, PNA a inaintat rapid toate documentele rezultate in baza anchetei preliminare Parchetului de pe langa Judecatorie si Parchetului de pe langa Tribunal, care trebuiau sa continue ancheta. Numai ca, din diverse motive, procurorii celor doua parchete nu l-au chemat niciodata pe Eugen Durbaca la audieri.

”Cum sa ma cheme pe mine procurorii sa ma audieze?"

Presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca, ne-a declarat vineri ca nu a fost chemat sa dea cu subsemnatul nici la PNA si nici la Parchetul de pe langa Judecatorie, respectiv Parchetul de pe langa Tribunal.

El a afirmat ca nu a comis nici o infractiune si a adaugat ca sefa PNA Galati a demarat o acheta in cazul sau, deoarece era campania electorala si se afla probabil de partea PSD-ului. „Nu am comis nimic grav si nu aveam de ce sa merg la PNA.

Erau alegeri, cum de nu v-ati prins? Nu ma pricep cum merg lucrurile la PNA si nu stiu cine este Cezarina Bamboi. Dar cred ca tinea cu PSD-ului in campanie", a afirmat Eugen Durbaca. El a adaugat ca nici la Parchet nu a fost chemat pentru a fi audiat in dosarul ce a fost intocmit in prima faza de PNA.

„Cum sa ma cheme pe mine procurorii de la parchete sa ma audieze. Eu sunt cinstit!" a afirmat Durbaca. Despre modul in care evolueaza ancheta in cazul presedintelui Conmsiliului Judetului am incercat saptamana trecuta sa discutam si cu reprezentantii parchetelor galatene.

Primprocurorul Parchetului de pe langa Tribunal, Didina Danaila nu a fost de gasit, iar prim procurorul adjunct de la Parchetul de pe langa Judecatorie Costel Maricel Codita, ne-a transmis vineri ca nu doreste sa discute cu noi despre aceste probleme.

Bamboi, promovata de Tanase Joita

Cezarina Bamboi a fost numita procuror sef la PNA Galati in vara anului 2003, printr-un ordin al fostului procuror general al Romaniei, Tanase Joita (acesta, promovat ulterior de PSD in postul de consul general la Strasbourg, ramane in istorie drept cel care a abuzat de recursul in anulare, instrument prin care au scapat de inchisoare zeci de personaje controversate - spre exemplu, generalii Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac, condamnati de instanta suprema la 15 ani de detentie, pentru omor deosebit de grav, sunt si astazi judecati datorita bunavointei lui Joita, care a promovat un recurs in anulare).

Inainte de a fi numita in aceasta functie, Cezarina Bamboi a lucrat ca procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, desfasurand activitati de urmarire penala, dupa care a activat in sectorul judiciar al institutiei amintite.

Sefa PNA Galati a mai fost in perioada 1999-2001 prim procuror adjunct si prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Galati.

Imediat dupa ce a fost instalata in functia de sef al PNA, Bamboi a afirmat ca la serviciul pe care-l conduce a gasit deja mai multe dosare in lucru, asa ca nici ne se poate vorbi de o perioada de acomodare, ci va trece direct la lucru.

Un alt procuror care isi desfasoara activitatea la PNA este Petrache Gabriel si tot aici a activat pentru o perioada purtatorul de cuvant al Parchetului de pe Langa Tribunalul Galati, Emilia Negraia. Din motive necunoscute, procurorul Negraia a cerut transferul de la PNA la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati imediat dupa alegerile generale.

In ultima sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii din luna decembrie a anului trecut, conducerea CSM a acceptat transferul procurorului Emilia Daniela Negraia de la Serviciul Teritorial Galati al PNA la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati.

Alte dosare grele, pline de praf

PNA Galati are acum la sertar si alte dosare grele, despre care procurorii refuza sa discute. Intr-un comunicat obtinut de la PNA se arata ca la Galati sunt cercetati 10 directori de institutii publice, 3 magistrati, 9 politisti, 6 functionari publici si 3 administratori de firma.

Desi surse judiciare ne-au declarat ca cercetarile pe numele acestor persoane publice au inceput de foarte multa vreme, nici pana la aceasta ora dosare lor nu au fost finalizate. Ba mai mult, numele persoanelor cercetate in aceste dosare sunt pazite cu strasnicie de procurorii PNA.

Purtatorul de cuvant al Parchetului National Anticoruptie, Gabriela Neagu, a refuzat sa ne comunice numele celor 3 magistrati, 9 politisti si 10 directori, desi cotidianul nostru a adresat PNA trei solicitari oficiale (in baza legii accesului la informatiile de inters public).

Gabriela Neagu ne-a raspuns ca nu poate face public aceste nume, deoarece ar aduce atingere asigurarii unui proces echitabil. Referitor la anuntarea numelui lui Durbaca, imediat dupa ce PNA a demarat o ancheta in cazul sau, Gabriela Neagu ne-a declarat ca aceasta este problema procurorului Cezarina Bamboi.

In schimb, reprezentantii PNA din Bucuresti ne-au comunicat ca putem obtine numele celor cercetati, dar ne-a recomandat o procedura destul de ciudata pentru a afla acele informatii.

Un alt reprezentant al biroului de presa din cadrul PNA, Alina Tonigaru, ne-a recomandat sa intocmim o lista cu toate persoanele publice, suspectate ca ar avea dosare de cercetare, iar PNA va raspunde daca este adevarat sau nu (!).

Despre dosarele grele, aflate in lucru la Galati, am incercat sa discutam si cu procurorul sef al serviciului teritorial din cadrul PNA, Cezarina Bamboi, insa aceasta nu a fost de gasit saptamana trecuta.

In schimb, procurorul galatean Gabriel Petrache ne-a declarat ca el este multumit de modul in care se lucreaza la PNA Galati.

“Gainarii" prinsi de PNA

De la infiintarea acestui serviciu teritorial, la Galati au fost trimise in judecata mai multe persoane acuzate de coruptie. Toate insa pot fi incluse in categoria „gainarilor".

Unul dintre primele cazuri de coruptie l-a avut ca subiect principal pe un oarecare Zaharia Gabi-Marian, care a fost trimis in judecata de PNA pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. El a fost acuzat ca, in perioada martie-aprilie 2002, a pretins si primit de la mai multe persoane 5.000 USD, din care a si primit suma de 2.800 USD.

Un alt caz a fost cel al subcomisarului Damian Valerica, angajat al Inspectoratului Judetean de Politie Galati. El a fost trimis in judecata dupa ce a fost cercetat la PNA pentru savaroirea infractiunii de luare de mita. In ianuarie 2002, Valerica a primit 600 USD de la o persoana din Targu Bujor pentru a rezolva favorabil un dosar penal deschis pe numele persoanei respective, care l-a si denuntat de altfel pe politist.

Burlacu Doru si Mitrascu Cristian, agenti de politie, angajati ai Sectiei III de politie Galati, au fost oi ei cercetati la PNA Galati si trimiti in judecata pentru infractiunea de luare de mita.

Ei au pretins si primit o suma de cateva milioane pentru a nu intocmi acte de constatare a savarsirii unor infractiuni si nici dosare penale.

Un caz cu care s-a laudat PNA in presa a fost cel al politistului Alexe Cornel Mardare. De fapt, este vorba despre un fost angajat al Inspectoratului Judetean de Politie Galati, care a fost trimis in judecata fiind acuzat de comiterea infractiunii de trafic de influenta.

Ultimele doua cazuri instrumentate de PNA Galati au vizat doua femei care au reusit sa tepuiasca sapte indivizi cu 6.500 de euro, promitandu-le locuri de munca la Agentia de Protectie a Mediului. Didina Iordache si Marghiolita Ciupitu au fost arestate de catre magistratii Anticoruptie.

Ele au pretins ca au „inalte cunostinte", care le-ar putea intermedia oamenilor obtinerea unor posturi de inspectori de mediu la institutia mai sus mentionata. Didina Iordache a fost trimisa in judecata pentru trafic de influenta in forma continuata.