Ieri la Andrid a avut loc "Festivalul berzei", adica ziua comunei, o sarbatoare a satului, cum ar trebui sa fie toate aceste evenimente din judet: fara campania electorala a primarului, fara festivisme costisitoare pentru sefi de partide, fara trupe platite cu sute de euro si fara mese imbelsugate pentru sute de invitati.

Sarbatoarea, la care s-au distrat sutele de sateni din comuna, a fost deschisa de primarul Pap Tibor, apoi Alexandru Bontea - directorul scolii, Fazecas Lorand si Pauliuc Csila - de la Societatea ornitologica din Satu Mare, au reamintit traditia acestei sarbatori dedicata berzelor.

Ea s-a tinut in Europa pentru prima oara in anul 1997, iar motivul pentru care a fost ales Andridul, ca loc al acestui eveniment, a fost numarul mare de cuiburi de berze, existente si azi in comuna.

Dupa acest simpozion interesant, desfasurat pe scena instalata in curtea scolii, copiii au preluat initiativa, iar programele prezentate de elevii din Dindesti si Andrid, dar si de cei de la Clubul elevilor din Carei, pregatiti de profesorii Iederan si Ieremia, au fost extrem de reusite si rasplatite cu ropote de aplauze.

O excelenta impresie au lasat si tinerii din Tiream, care au prezentat, in superbe costume populare, un program cu dansuri populare nemtesti si maghiare. Spectatorii s-au impartit frateste la acea ora, o parte dintre ei preferind meciul de fotbal al echipei locale, care a redebutat in campionatul judetean: scor 0-0 cu Victoria Petresti.

Profesorul Ioan Ciarnau si-a lansat cu acest prilej o superba carte care cuprinde "Monografia comunei Andrid", cu o poza inedita luata din satelit.

Programele prezentate de artistii amatori invitati nu au costat primaria nici un leu, iar oaspetii veniti din alte localitati, cum a fost de pilda grupul din satul infratit Dengeleg, in frunte cu primarul lor Kovacs Tibor, au fost serviti cu un gustos "gulyas", pregatit de satenii din Andrid, cu investitii minime.

A fost o sarbatoare superba, cu oameni ospitalieri, care stiu sa se distreze, dar si sa-si primeasca musafirii. Modelul Andridului in a organiza ar putea fi urmat si de altii, care daca nu arunca pe fereastra citeva sute de milioane, si citeva zeci in buzunare, nu se simt deloc bine. Despre berzele gingase din Andrid, vom scrie pe larg in ziarul Informatia zilei de duminica.