Scenariul este simplu: LDP ar trebui sa semneze cu grecii un contract de subantrepriza cu profit zero, pentru reabilitarea a cativa kilometri din tronsonul de drum castigat de acestia pe raza judetului, dupa care grecii platesc facturile cu taraita iar pe ultima suta de metri a lucrarilor au grija sa transfere de pe filiala

inregistrata in Beclean pe o alta filiala a lor din Romania toate activele si lichiditatile de care dispun, urmand ca ”pacaliciul” sa execute aerul din conturile acestora.

Si sa nu credeti ca cei de mai sus o fac dezinteresati! Pentru inceput, ”Lordul” (titlu acordat cu ocazia vizitei la Balmoral in Scotia) a primit o sponsorizare de 100.000 de euro, cel care tunde gazonul de la stadion – celebrul Shony – a fost cadorisit cu o masina marca Volkswagen, primarul pleaca tot mai des in concedii in

Grecia (cica la fiica), iar vicepresedintele sigur va primi si el o mana de ajutor la renovarea sau intretinerea numeroaselor proprietati sau, de ce nu, la decontarea unor bilete de avion atunci cand pleaca, asa cum prosteste electoratul, sa-si petreaca concediul la casa parinteasca de la Urisor (a se citi

Spania). Dar cine sunt grecii a caror interfata pritenoasa este un anume Nykos (acesta este numele sub care se prezinta la telefon) si care sunt tepele trase de Proodeftiki in Romania cititi in randurile care urmeaza.

Primul contract mare, primul tun!

Grupul de oameni de afaceri greci care se reunesc sub sigla Proodeftiki au patruns prima data in Romania in vremea guvernarii CDR cand au obtinut, bineinteles, si primul contract cu Compania Nationala a Drumurilor.

Daca pana acum nu ati realizat ce hram poarta grecii de la Proodeftiki (care au castigat licitatia de reabilitare a tronsonului din drumul DN17 de la limita judetului Cluj cu Bistrita-Nasaud si pana in municipiul Bistrita – n.red.) o sa va dati seama din materialul care urmeaza.

Din capul locului trebuie sa spunem ca grecii detin in Romania mai multe firme fantoma si sucursale ale societatilor ce functioneaza in tara lor natala.

Dupa ce intre 1996-1997 au construit cateva drumuri in Constanta, grecii si-au indreptat atentia spre Ardeal unde infrastructura lasa de dorit si lasa si in prezent. Astfel, in anul 1998 ei au semnat un contract cu Compania Nationala de Drumuri si

Autostrazi Nationale din Romania (CNDANR), pentru lucrari de reabilitare pe DN 1F, intre kilometrii 4 si 36 ce leaga Cluj-Napoca de localitatea Topa.

Grecii stiau extrem de bine mersul lucrurilor si un an mai tarziu, filiala din Cluj a acestora – Proodeftiki Atemke Efklidis – a semnat la randul ei un contract de subantrepriza cu Sucursala Drumuri si Poduri Cluj a CCCF SA Bucuresti (Centrala de Constructii Cai Ferate).

Societatea in cauza si-a respectat obligatiile contractuale si a realizat lucrarile auxiliare: consolidare de terasamane, poduri si podete, iar in 2001a finalizat intreaga lucrare. Abia dupa receptia lucrarii aveau sa inceapa problemele pentru CCCF.

Directorul Sucursalei Drumuri si Poduri Cluj a CCCF, Dumitru Calugaroiu, a declarat saptamana trecuta in ”Ziua de Cluj” ca au existat diferente mari intre lucrarile care trebuiau efectuate in teren de catre subantreprenor si ceea ce figura in proiect.

Prin urmare, sucursala din Ardeal a CCCF a emis facturi catre Proodeftiki Atemke Efklidis Cluj in valoare de 13 miliarde de lei vechi. Acesta a precizat ca a asteptat ca grecii sa vireze banii in conturi pana in luna martie a anului 2003, cand a trecut la emiterea altor facturi care contineau penalitati de intarziere.

In aceste conditii, valoarea totala a facturilor pe care Proodeftiki Atemke Efklidis trebuia sa le achite catre CCCF s-a ridicat la 15,9 miliarde de lei vechi, iar Calugaroiu a spus ca scadenta era in luna decembrie a anului 2003.

Din vara aceluiasi an si pana in iarna s-a incercat rezolvarea conflictului fara a se ajunge la recuperarea sumelor restante in Justitie, dar grecii s-au facut ca ploua iar la ultima intalnire convocata de reprezentantii CCCF nici nu s-au obosit sa ajunga.

Din cate se pare, reprezentantii Proodeftiki stiau de la bun inceput cum trebuie sa isi joace cartile pentru a tepui intr-un mod elegant firma subantreprenoare.

Trebuie spus ca la sfarsitul anului 2003, sucursala CCCF a deschis actiune in instanta impotriva grecilor pentru recuperarea banilor, dar, intre timp, filiala din Cluj a Proodeftiki s-a evaporat pur si simplu!

Cum dispare o firma greaca in Romania

Grecii au avut mare grija sa nu lase nimic in urma in Cluj, firma Proodeftiki Atemke Efklidis inregistrata aici functionand doar in acte. Toate activele si bunurile au fost transferate peste noapte iar firma subantreprenoare era pusa in situatia de-a executa ceva ce nu exista.

Mai pe intelesul tuturor, filiala din Cluj a grecilor s-a desfiintat, toata atentia canalizandu-se pe filiala din Craiova, care – fiind la inceput de drum – era curata.

In instanta, juristii CCCF au cerut ca datoria sa fie recuperata de la filiala din sudul tarii si, in plus, au chemat in instanta si CNDANR in speranta ca macar aceasta din urma ii va achita facturile restante.

Judecatorii clujeni au dat castig de cauza, in mai 2004, sucursalei CCCF si au obligat filiala din Craiova a firmei Proodeftiki la plata a 12,9 miliarde de lei vechi plus unele penalizari si diferente de reactualizare a sumelor pretinse. Grecii au atacat sentinta la Curtea de Apel Cluj, unde dosarul a fost blocat.

In instanta reprezentantii Proodeftiki au sustinut ca filiala lor din Craiova nu are nici un amestec in litigiu si au cerut sa fie executati pe filiala din Cluj. Insa, filiala era saraca precum o cersetoare de la cotul strazii.

Castig de cauza a avut tot sucursala CCCF si, astfel, procesul a ajuns in recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmatorul termen in proces fiind stabilit in luna septembrie a acesui an.

In acelasi cotidian mentionat mai sus, directorul CCCF s-a aratat extrem de pesimist in privinta recuperarii banilor, intrucat litigiul initial, ce trebuie judecat in apel si, apoi, in recurs, va continua abia dupa finalizarea procesului de la Bucuresti.

Cert este ca grecii din spatele Proodeftiki si-au tepuit cel mai mare, daca nu singurul, subantreprenor din Romania si au in continuare pretentii sa gaseasca alti fraieri.

Iar pentru ca in breasla constructorilor grecilor li s-a dus buhul, ei incearca sa gaseasca subantreprenori in prezent folosindu-si conexiunile pe care le au in diferite locuri din tara. Si, Slava Domnului, in Bistrita s-au gasit destui binevoitori care sa faca lobby pentru grecii tepari.

Sa lucreze LDP, dar in conditiile noastre

Dupa cum am mai scris, dintre cele trei firme care au castigat reabilitarea DN 17 ce trece prin judetul Bistrita-Nasaud, grecii de la Proodeftiki sunt cei mai neseriosi. Putem spune ca pana si utilajele comasate la Beclean – unde si-au stabilit cartierul general illegal – au fost aduse doar de ochii lumii.

Au mai sapat vreo doua-trei santuri si… cat atat. Nici celelalte doua firme constructoare nu sunt mandre de trecutul lor, dar macar au demarat lucrarile. In ce conditii si cu ce antreprenori o sa cititi intr-un numar viitor.

Acum o sa ne aplecam mai atent asupra cercului de influente cu ajutorul caruia grecii intentioneaza sa bata palma cu societatea de Lucrari Drumuri si Poduri a Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, mai ales ca au experienta bogata in tunuri financiare de mare calibru.

Intai de toate trebuie sa plecam de la presedintele clubului de fotbal divizionar ”A” – cunoscut si sub titulatura de ”Lord” – pentru ca acesta constituie puntea de legatura dintre greci si Bistrita.

Se spune ca fotbalul uneste lumea de la un capat la celalalt si probabil ca asa este. Dar, de fiecare data, in spatele asa-zisei unificari stau interese foarte mari.

Spre exemplu, in urma cu putin timp, ”Lordul” anunta public faptul ca, in urma unei donatii primite de la Proodeftiki, clubul a fost ajutat sa supravietuiasca.

Din informatiile noastre, grecii ”marinimosi” au facut o donatie de 100.000 de euro! Asta, in timp ce ei se ”chinuie” din primavara acestui an sa achite societatii LDP facturi de peste 700 de milioane de lei vechi, pentru niste lucrari efectuate in baza unui contract de aceasta din urma.

Nu e nici o graba, doar! Dar, de fapt care este miscarea? Grecii au facut donatia catre clubul de fotbal si dintr-o data au rasarit in incinta stadionului doua terenuri sintetice de toata frumusetea, urmand ca instalatia de noctura sa vina si ea, cine stie, cu ocazia altei donatii.

Al treilea teren sintetic – caci trebuie pus si el la socoteala – se pare ca se va construi cu fonduri venite de la Federatia penibila condusa de Mircea Sandu. In tot acest algoritm nu era suficienta doar influenta unui presedinte de club, oricat ar fi el de (re)cunoscut.

Asa s-a facut ca in ecuatie a fost introdus si primarul de municipiu, care – din cate stim noi – are relatii foarte stranse atat cu clubul de fotbal in cauza cat si cu grecii de la Proodeftiki pe care ii cunoaste din vremea in care facea deplasari nevinovate in tara maslinelor.

Speram ca nu ati ametit, pentru mai urmeaza. Pana in prezent, primarul a ajutat cu bani de la bugetul local clubul de fotbal pentru ca – vezi Doamne – acesta ar fi de fapt mandria orasului.

Dupa cum spuneam, ”Lordul” si-a urcat sacii in caruta dar trebuie sa faca mai departe o ”deschidere” pentru donatorii de euro.

Primarul n-a stat mult pe ganduri si a dat telefoanele aferente in speranta ca grecii de la Proodeftiki vor reusi sa pacaleasca reprezentantii LDP, care sa semneze un contract inrobitor de subantrepriza pentru reabilitarea a 12 kilometri din DN17.

Din informatiile noastre, interfata prietenoasa a firmei Proodeftiki – Nykos – a descins la Bistrita in urma cu doua saptamani, dupa ce s-a intalnit pe malul Marii Negre cu primarul de municipiu si a recapitulat toata povestea.

Mai stim ca Nykos a adus cu el un contract de subantrepriza pe care in cazul in care conducerea LDP se decide sa il semneze societatea Consiliului Judetean nu numai ca va lucra in pierdere, dar va fi nevoita sa scoata si bani din buzunar. Si de ce? Pentru ca asa si-au facut planurile cei trei oameni intreprinzatori.

O sa va intrebati ce rol are in nuvela vicepresedintele de partid la nivel national?!? Ei bine, acesta nu isi scoate mustata la iveala decat daca va fi nevoie intr-adevar de influenta sa.

In cazul in care sforile trase de presedintele de club si de primarul de municipiu se vor rupe la un moment dat, omul politic cu putere la nivel central va stii cu siguranta sa faca un nod si sa de un ordin pe linie de partid.

Nu cunoastem clauzele contractului de subantrepriza inaintat catre LDP de Proodeftiki, dar am aflat doua amanunte extrem de importante: plata lucarilor catre subantreprenor se va face la (atentie!) 91 de zile, iar orice alte cheltuieli care intervin pe durata lucrarilor vor fi suportate de acelasi subantreprenor naiv.

Din informatiile pe care le detinem, reprezentantii LDP au refuzat sa semneze contractul de subantrepriza cu Proodeftiki la preturile inaintate de greci pe motiv ca din aceasta combinatie ei nu au practic nici un castig.

Am mai aflat saptamana trecuta ca reprezentantii unei firme de constructii din judetul Alba au fugit mancand asfaltul cand si-au aruncat ochii pe acelasi contract de subantrepriza propus de Proodeftiki si semnat de boss-ul Spyros Koutlas.

Asteptam cu nerabdare in zilele care urmeaza introducerea in joc a vicepresedintelui de partid care s-a intors refacut pe banca Bistritei dupa un sejur de refacere (informatie servita electoratului naiv) in localitatea natala Urisor, cu un mic ocol prin insorita Spanie.

Stim un lucru: ilegalitatea

Prefectul judetului Ioan Szilagyi s-a rastit la grecii de la Proodeftiki spunand ca ar trebui reziliat contractul cu acestia in valoare de 794 de miliarde de lei vechi pe motiv de neseriozitate.

Nu ne-am prea dat seama de unde vine mania prefectului: din faptul ca grecii s-au zgarcit si n-au mai sarit la cap cu comisioane sau pentru ca ”fratele” Shony nu a primit o functie mai importanta in cadrul firmei si trebuie sa se plimbe intr-un ”amarat” de Golf 4 fabricat in 2001.

Atata timp cat acest judet este controlat de tripleta vesela pe care am amintit-o, grecii vor sta ilegal si langa balastiera de la Beclean si vor pompa niste banuti in conturile ”saracului” afacerist Vasile Corutiu, care le-a inchiriat terenul desi nu este proprietar pe el.

Primarul din Beclean poate sa sufle in frunza ca se afla in opozitie.