Operatiunea „Gaterul" este dovada suprema a incapacitatii reprezentantilor institutiilor de a aplica legea. Modul in care s-a desfasurat aceasta operatiune este de rasul...cocosului de munte.

Actiunea a fost declansata, cu mare tam-tam, ca urmare a dezastrelor provocate de inundatii, considerandu-se ca una dintre cauzele principale ale acestora este defrisarea masiva a padurilor.

Culmea e ca aceasta operatiune s-a desfasurat dupa publicarea, in luna iunie, a Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Daca cei implicati (silvicultorii, politistii, agentii Garzii de Mediu, comisarii Garzii Financiare si functionarii Inspectoratului de Stat pentru Constructii) ar fi aplicat legea, urmarile acestei actiuni ar fi dovedit ca „legea nu-i tocmeala" si ar fi oferit un exemplu de actiune de combatere a evaziunii fiscale. N-a fost asa.

Premise pentru furt

Codul Silvic este legiferat inca din 1996. Acesta a fost actualizat ulterior prin alte documente si este extrem de drastic in pedepsirea infractiunilor.

Spre exemplificare, furtul de arbori se pedepseste cu inchisoare de pana la 10 ani, in functie de cantitatea furata, iar daca infractiunea a fost savarsita de mai multe persoane, de o persoana inarmata, pe timp de noapte sau in arii protejate, pedepsele se majoreaza cu trei ani. Din pacate, legea nu se aplica.

„Oligarhia" comunala din Romania, cuprinde - alaturi de popa si primar - si pe inspectorul financiar, seful de post si padurar. Furtul este posibil din cauza mentalitatii celor raspunzatori de aplicarea legii.

Daca facem o comparatie cu ceea ce se intampla in alte tari, unde mentalitatea nu o ia razna cu toporul prin paduri, reiese clar ca exista lege si oameni care sa o aplice.

In Austria, tara comparabila cu Romania ca suprafata impadurita, exista aproximativ 2.000 de persoane cu atributii de control in sectorul silvic. La noi sunt aproape 30.000.

Un alt motiv este saracia si dorinta de capatuire imediata, in conditiile in care, in Romania nu exista un inventar al fondului forestier. Multi proprietari si-au primit padurea inapoi si aceasta reprezinta pentru ei singura sursa de venit.

Cand sarmanul taran vede un bustean, vede un porc sau un televizor, il transforma din vis in realitate. E padurea lui si face ce vrea cu ea... Dupa aceea, vin ploile.

Frectie la un picior de lemn

In contextul in care exista lege si personal este surprinzatoare intentia noilor guvernanti de a initia alte proiecte de legi in domeniul silvic. De fapt, situatia este similara cu ceea ce s-a intamplat si in cazul legii evaziunii fiscale. Se bate apa-n piua cu noi formulari in loc sa se aplice legea.

Timp de doua saptamani, Operatiunea „Gaterul" - inceputa in Moldova inundata si apoi extinsa in toata tara - a avut ca scop controlul legalitatii defrisarilor si al autorizatiilor de functionare ale gaterelor existente.

La nivel national, dupa ce au fost controlate 8.000 de gatere, au fost intocmite 31 de dosare penale, s-au aplicat amenzi de 44 de miliarde de lei si s-au confiscat, conform declaratiilor sefilor MAI, 1.000 de metri cubi de masa lemnoasa. Cifrele sunt de-a dreptul hazlii.

Daca se facea un control riguros si drastic s-ar fi intocmit mai multe dosare penale, doar intr-o comuna din Suceava sau Harghita, judetele cu cele mai mare suprafete impadurite si cu cele mai multe gatere. Nici in Cluj situatia nu este sub control, din acest punct de vedere.

In toamna anului trecut, in judet s-au descoperit peste 300 de gatere care functionau ilegal. Conform noii legi a evaziunii fiscale, omisiunea evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale sau a veniturilor constituie infractiune de evaziune fiscala si se pedepseste cu inchisoare de la doi la opt ani.

In Romania, numarul gaterelor care nu sunt inregistrate legal este, fara doar si poate, mult mai mare de 31.

Daca se adauga si celelalte infractiuni, taieri si furturi sau cantitati de lemn gasite fara documente de provenienta, rezulta ca Operatiunea „Gaterul" a fost o frectie la un picior de lemn. Sau ca organele de control ale statului si-au petrecut vacanta, la munte, pe bani publici.

„De domeniul infractional in domeniul silviculturi se ocupa un subcomisar si un agent din Serviciul de Ordone Publica. In actiunile de control au fost verificate 155 de instalatii de debitat, dintre care 108 apartinand persoanelor fizice. Uneori proprietarii au interzis accesul (alta fapta penala. n.red).

Au fost intocmite, pana acum, zece dosare penale. Mai sunt alte 12 lucrari la Garda Financiara, dosare in care s-au cerut verificari financiar contabile."

Adrian Marian, purtator de cuvant Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj