GAZETA deschide o serie de anchete legate de afacerile oamenilor politici locali si relatiile de afaceri dintre acestia si statul roman. Primul care iese in fata pe acest subiect este presedintele PD Hunedoara, Gheorghe Ivan. Liderul democratilor conduce o prospera societate de constructii, care a castigat o serie de contracte bine platite cu institutii ale statului.

Ison Trade Construct este societatea cu care Ivan a castigat una din cele mai mari afaceri din judet - Parcul Industrial Hunedoara. Actionarul majoritar al Parcului este Consiliul Local Hunedoara, in frunte cu primarul. Nicolae Schiau si managerul Ivan sunt amandoi membri ai PD cu functii politice importante in filiala Hunedoara. Si totusi, contractul Parcului a fost castigat in mandatul PSD.

Gheorghe Ivan a infiintat societatea in 1993, dupa retragerea din activitatea parlamentara. Intre 1990 si 1992, Ivan a fost senator de Hunedoara din partea Frontului Salvarii Nationale. SC ISON SA are sediul in Hunedoara si se incadreaza dupa domeniul de activitate in categoria "lucrari de constructie". ISON beneficiaza atat de clienti privati, si deopotriva de institutii de stat.

Noroc de contracte cu statul a avut si cand era in opozitie, dar mai ales acum, cand partidul lui este pe cai mari.

Castigi cu PSD

Anul trecut, ISON Trade a castigat licitatiile pentru lucrari in comunele Bosorod si Rapolt. Valoarea contractului finantat din fonduri Sapard a fost de 59 miliarde lei. Modul in care a fost atribuit contractul a starnit controverse printre ceilalti participanti la licitatie.

S-a contestat faptul ca proiectantul lucrarii a fost si membru in comisia de licitatii, ceea ce contravine legislatiei in vigoare. Apoi Ivan a fost acuzat ca a venit cu o oferta in euro la un curs "expirat" si a castigat pe treaba asta in jur de 16 miliarde. Directorul Gheorghe Ivan a negat atunci aceste acuzatii, punand totul pe dorinta Consiliului Judetean de a sustine o firma concurenta.

O alta afacere mare prinsa de societatea lui Ivan a fost construirea de blocuri ANL in Hunedoara. Tot in mandatul PSD. Desi s-a trezit, dupa schimbarea puterii, ca Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului nu-i plateste la timp lucrarile si nu mai sustine construirea blocurilor ANL, cand situatia se va debloca, Ivan va fi mult mai bogat.

Parcul Industrial - afacere de miliarde pentru ISON

Gheorghe Ivan se poate socoti un rasfatat al contractelor cu autoritatile locale. Din noua oferte cate au venit pentru contractarea constructiei Parcului Industrial Hunedora, castigatoare a iesit tot ISON Trade. Pretul este de 95,7 miliarde de lei si a fost incheiat in 16 martie 2004. O suma de 28,2 miliarde a fost alocata prin contract unor lucrari in subantreprenoriat.

Lucrarile cuprind un pavilion administrativ, adaposturi de protectie civila, remiza pompieri, cabine portari, sistematizare verticala, retea de drumuri, lucrari de bransamente, racorduri sau extinderi de retele existente in zona.

Gurile rele zic ca Gheorghe Ivan ar fi fost un sponsor de nadejde al Aliantei in campania electorala si ca ar fi "servit" cu contracte in compensatie. Se mai spune ca el construieste cam tot ce e important si bine platit in zona Hunedoarei. Cu certitudine a dovedit un fair-play politic castigand contracte si in perioada in care administratia locala era pesedista, si acum cand e pedista.

Gheorghe Ivan nu a putut fi contactat, fiind plecat in concediu in strainatate. Saptamana trecuta, cand am incercat sa discutam cu directorul ISON Trade, am primit acelasi raspuns de la secretara firmei.