Legislatia in vigoare privind calcularea pensiilor este destul de ambigua. Apar tot mai des conflicte intre Casa Judeteana de Pensii Deva si cei iesiti din campul muncii. Oamenii incearca sa-si faca singuri dreptate. Motivatia: justitia nu tine cont de parerea lor.

Maistrul pensionat Laurentiu Lupu (medalion) a inaintat in nenumarate randuri memorii la toate forurile supreme pentru a-si rezolva problema. La Tribunalul Judetean Hunedoara a castigat procesul. Curtea de Apel Alba a dat castig de cauza CJP.

Lupu a contestat hotararea data de instanta, deoarece se considera neindreptatit in ceea ce priveste cuantumul pentru limita de varsta, deoarece, dupa cum spune, este mai mic decat cel prevazut de legea pensiei, 19/2000. Omul pierde aproximativ doua milioane in fiecare luna. Sporul de noapte si cel pentru ore suplimentare nu este calculat la pensia sa. "N-am calcat prin tribunale toata viata.

Acum ma aflu acolo in fiecare zi. Nimeni nu-mi face dreptate", spune Lupu. El a studiat singur legea pensiei si toata documentatia care vizeaza acesta problema. A fost la un expert contabil pentru a-si recalcula pensia. Maistrul sustine ca a facut parte din grupa I de munca si ca suma cuvenita ar fi mai mare daca punctajul mediu anual s-ar fi calculat pe acest criteriu.

Acest caz nu este singular. Un alt angajat, Ioan Dragosin, se afla in aceeasi situatie. Pensionat din functia de sef de schimb la otelarie, acesta a actionat in instanta Casa de Pensii. Procesul se afla pe rol la Tribunalul Judetean Hunedoara. Privat de aceleasi sporuri, de noapte si de ore suplimentare, fostul angajat spune ca legea nu se aplica corect in judet.

Legea nu este "elastic"

De cele mai multe ori, oamenii interpreteaza gresit legea, in favoarea lor, spune directorul executiv adjunct al CJP Deva, Ioan Lupsa. Cu toate acestea, exista persoane care au actionat in instantele judecatoresti CJP pentru calcularea gresita a pensiei. Cei mai multi se plang de faptul ca nu se iau in considerare sporurile de noapte si cele pentru ore suplimentare.

CJP Deva se afla acum in proces la Curtea de Apel de la Alba cu mai multi dintre fostii angajati ai societatii comerciale Siderurgica Hunedoara. Lupsa spune ca pensionarii privesc legea ca pe un elastic. "Sunt foarte clare toate articolele prevazute in lege. Nu avem nici un interes pentru a calcula gresit pensiile.

Conflictele cu sporurile de noapte si cu orele suplimentare au aparut foarte recent". Lupsa mai sustine ca toate cerintele pensionarilor sunt nefondate, cauzate de necunoasterea legilor. Toate instantele de pana acum au dat castig de cauza institutiei si nu celor iesiti la pensie.

Confuzia apare atunci cand oamenii se lovesc de conceptul "conditii speciale de munca" asimilat cu "grupa I de munca". De sporurile pentru conditii speciale beneficiaza patru categorii de angajati, dupa cum prevede legea: cei care lucreaza in subteran, navigantii in aviatia civila, artistii suflatori, cei care fac acrobatie si cei care lucreaza in zone de radiatii cu gradul unu si doi.

"Foarte multi dintre pensionari apeleaza la avocati si experti contabili, care iau o multime de bani de la oameni. Ei sunt cei care ii indeamna pe oameni sa ne dea in judecata", spune directorul executiv.

Singurul lucru pe care-l poate face directiunea de la Casa Judeteana de Pensii este sa trimita o lucrare la CNPAS prin care sa aduca la cunostinta celor de acolo problema sporurilor de noapte si a orelor suplimentare", a declarat Lupsa.

Blindati de hartogaraie

Laurentiu Lupu este decis sa faca tot ceea ce-i sta in putinta pentru a obtine restul de bani. Cei care se judeca cu Casa Judeteana de Pensii au de aratat o multime de acte si de facut o multime de calcule numai pentru a obtine un leu in plus la pensie. "Aplicarea legii pensiilor este gresita in judetul Hunedoara", sustin pensionarii care cauta sa-si faca singuri dreptate.

In audiente la CJP Deva merg frecvent oameni care acuza sistemul pe motiv ca pensia primita este prea mica. Casa Judeteana de Pensii Deva este implicata in peste 35 de litigii aflate pe rol la Tribunalul Hunedoara, avand ca obiect recalcularea pensiilor.