Nu se fumeaza in incinta institutiilor publice, decat in locuri special amenajate. Asa spune legea. Este greu de crezut insa, ca dispozitia data de guvernanti sa fie intr-atat de respectata de angajatii administratiei locale, mai ales de catre cei cu functii inalte.

Marius Cristian Vladu, prefectul judetului Hunedoara, a fost surprins de atatea ori fumand in salile de conferinta, incat pe nimeni nu mai mira atitudinea subordonatilor sai. Vorba aceea: "Daca si domn-prefect fumeaza, noi de ce n-am face-o?" Chiar si noi, ziaristii.

Conform legii 479/2002, in spatiile publice inchise nu se fumeaza, iar insemnele de tipul: "Fumatul este interzis" sau "In aceasta institutie nu se fumeaza", trebuiesc afisate la vedere. Prin acelasi act normativ se cere ca fiecare institutie sa dispuna de locuri amenajate pentru fumatori.

La Primaria Deva se fumeaza afara. Zilele trecute, ploile au cam stricat planurile fumatorilor. La poarta institutiei, din zece in zece minute, se putea vedea cate un functionar iesind in ploaie, cu tigara pe jumatate stinsa de stropii mari. Oamenii tremurau din cauza umezelii, isi imbibau costumele de apa, sperand sa scape de stresul pricinuit de munca la birou, tragand adanc din tigara.

O secretara ne spune ca s-a amenajat un spatiu pentru fumat, "dar nu propriu-zis". Cand este intrebata unde, ramane pe ganduri: "Pai, depinde", asta insemnand ca nimeni nu stie exact, probabil in birouri. Pentru sefi. Pulimea, in ploaie.

In curtea Parchetului de pe langa Tribunalul Deva, afisele cu "Fumatul interzis" au tapetat peretii tuturor holurilor. Ioan Cazan, administratorul cladirii, afirma ca s-au amenajat doua locuri pentru fumatori: unul in curtea interioara, folosit in perioada verii si celalalt intr-un oficiu, undeva la etaj.

"De cand au fost puse interdictiile, s-a mai dezobisnuit lumea de fumat, dar angajatii care nu pot trai fara tigara merg afara, ori sus, unde am pus o masuta intr-o camera. Avem si scrumiera", mai spune cu mandrie administratorul. El afirma ca angajatii care nu au timp sa urce sau sa coboare scarile pot sa fumeze, dar pe ascuns, cu riscul de a fi amendati.

La Tribunalul Judetean Deva, nimeni nu stie de existenta spatiilor amenajate pentru fumatori. Pesemne ca oamenii care ajung in fata instantei nu mai au dreptul nici la tigari. Sau au liber sa fumeze peste tot. "Inca nu avem locuri speciale pentru fumat, poate doar in afara institutiei.

Ele se vor face candva, in viitorul apropiat sau indepartat", sunt lamuririle aduse de o angajata, care apoi pleaca grabita. Probabil la o tigara. Oricum, cand sunt aduse loturile de grupuri organizate, se fumeaza intr-o veselie. De nervi.

Nici la prefectura lucrurile nu stau prea bine pentru cei deprinsi cu obiceiul nesanatos. Un consilier din corpul de control al institutiei spune ca numai in zona din spatele cladirii se poate fuma, indiferent de anotimp. Acest lucru nu explica, totusi, amplasarea unor scrumiere metalice pe picior, din loc in loc.

Cel mai indicat loc pentru fumat este toaleta, ocazie cu care iti poti aminti si de "anii de liceu cu emotii…".

Singura institutie unde legea se respecta cu sfintenie este Agentia pentru Protectia Mediului. Chiar daca in detrimentul mediului protejat, deoarece singurul loc permis este sub cerul liber. Legea 479 are prevederi si pentru localuri, potrivit carora acestea ar trebui sa aiba saloane pentru fumatori si pentru nefumatori.

Asa ceva nu exista, cel putin nu in Deva, unde se pare ca legea vine mai greu. Despre acest viciu interzis vom continua in numerele viitoare.