Reprezentantii unor consilii judetene din Transilvania, conduse de reprezentanti ai Aliantei "D.A.", care au participat la sedinta UNCJR, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute la Mamaia, nu considera ca au incalcat protocolul de guvernare incheiat intre PNL si PD atunci cand au semnat documentul de pozitie care face referire la intentiile privind modificarea Legii Administratiei Publice Locale.

Vicepresedintele CJ Alba, Florin Marginean, a afirmat ca documentul adoptat in final este foarte diferit de ceea ce au dorit, initial, reprezentantii PSD, in timp ce presedintele institutiei similare din Hunedoara, Mircea Molot, a spus ca isi asuma semnatura sa pe documentul respectiv, chiar cu riscul unei sanctiuni din partea partidului pe care il reprezinta.

Aceeasi idee a fost sustinuta si de vicepresedintele CJ Arad, Gavril Buza. In schimb, reprezentantul Consiliului Judetean Cluj, Mircea Abrudean, a sustinut ca a semnat sub presiune.

Propunerea presedintelui CJ Alba a ajuns la Mamaia

"Ceea ce este cuprins in documentul final nu are nici o legatura cu incalcarea protocolului. Mai mult decat atat, intareste protocolul. Foarte atent s-a luat in seama ceea ce este prevazut in protocolul de guvernare. Nu am semnat ce au vrut ei (reprezentantii PSD Ð n. r.), ci ceea ce am dorit noi", a afirmat vicepresedintele Florin Marginean.

Reprezentantul CJ Alba a completat ca in textul final al actului de pozitie este cuprinsa si propunerea pe care a facut-o personal, in numele presedintelui institutiei (Ion Dumitrel Ð PD), respectiv aceea ca presedintii de consilii judetene sa fie alesi prin vot direct, uninominal.

Marginean a mai spus ca in documentul adoptat nu se face nici o referire la respingerea intentiei coalitiei de guvernare de a modifica legea administratiei publice locale astfel incat presedintii de consilii judetene sa fie alesi cu majoritatea consilierilor (jumatate plus unu) si nu cu doua treimi ca in prezent, ci doar se propune o analiza a impactului pe care-l va avea acest demers la nivel intern si european.

La randul sau, presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot, s-a declarat si el de acord cu modificarea legii in ceea ce priveste alegerea presedintilor si vicepresedintilor.

"Ideea era ca modificarea sa se aplice la alegerile din 2008. Acolo s-au discutat foarte multe probleme si au fost multe puncte de vedere. Imi asum semnatura, chiar daca voi fi sanctionat de partid", a afirmat acesta.

De altfel, Molot, impreuna cu presedintii consiliilor judetene Timis, Constantin Ostaficiuc (PD), si Brasov, Aristotel Cancescu (PNL), au fost "artizanii" modificarilor aduse documentului prezentat, initial, de presedintele UNCJR, Liviu Dragnea, seful CJ Teleorman.

De asemenea, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gavril Buza (UDMR), a afirmat ca nu ii este teama ca va fi sanctionat.

"Eu nu am fost cautat si nu mi s-a spus ca voi fi sanctionat. Nici eu nu cred ca voi fi sanctionat pentru ca am semnat declaratia de la Mamaia a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene. A fost un gest comun al tuturor celor prezenti acolo, asa ca am semnat si eu", a afirmat Buza.

Ieri, Consiliul National de coordonare al Aliantei, intrunit la Bucuresti, a hotarat sa propuna sanctionarea cu avertisment a membrilor PD si PNL care au semnat actul discutat la sedinta UNCJR, considerandu-se ca au adoptat pozitii contrare celor adoptate in cadrul formatiunilor politice in ceea ce priveste modificarea legii administratiei publice locale.

Abrudean pare sa fi fost legat la ochi

In schimb, seful de cabinet al presedintelui CJ Cluj, Marius Nicoara, liberalul Mircea Abrudean, cel care a participat la intalnirea de la Mamaia in numele institutiei din care face parte, s-a scuzat ca a semnat acel document intocmit de PSD. El a afirmat ca a iscalit doar in mod formal, ca era derutat si cand i-a vazut pe ceilalti ca semneaza s-a hotarat sa-i urmeze.

El sustine ca a semnat sub presiune, fara a-l obliga, totusi cineva sa se inscrie. Conform opiniei sale, acel document nu-i reprezinta pozitia fata de reforma partidului de care apartine. Totodata, Abrudean nu pare foarte convins de motivele care l-au facut sa semneze, acesta afisand o postura de "om neinteles, ametit de jocurile politice".

De fapt, el nu fusese desemnat de presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, de a se prezenta la conferinta care a avut loc la Mamaia.