Universitatea de Stiinte Agricole (USAMV) Cluj a concesionat OMV-ului, pe o perioada de 25 de ani un teren situat pe Calea Floresti cu o suprafata 2600 mp, contra sumei unice de 182.000 USD.

Mai mult, contractul de asociere in participatiune a fost incheiat in termeni avantajosi pentru OMV, ceea ce nu se poate spune despre USAMV, care din intreaga activitate a firmei austriece --care nu vinde doar benzina si motorina, ci comercializeaza produse alimentare si nealimentare cu amanuntul, are o statie service si un espreso-café in acesata locatie- se alege cu 0,5 USD pe tona de combustibil vandut.

Buna ziua, Ardeal a aratat in editiile anterioare un alt caz similar, girat tot de USAMV. Este vorba de darea in administrare pe o perioada de 49 de ani a unui teren situat langa discoteca Sun, in suprafata de 10 hectare, unei societati la pretul de 1,7 milioane Euro.

Ulterior s-a dovedit ca terenul putea fi dat in folosinta la un pret de sase ori mai mare, cel putin daca luam in considerare ca societatea beneficiara a fost practic "inghitita" de hypermarketul Cora pentru a intra in posesia terenului respectiv. Pus in fata acestor fapte, rectorul Marghitas face crize de nervi.

Petrolistul Marghitas

Afacerile Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj –Napoca sunt marcate de interese obscure. Concesionarile de terenuri sunt afacerea predilecta a conducerii USAMV.

Daca in alte cazuri conducerea USAMV a aratat cat de indispensabile ii sunt anumite parcele de teren, concesionarea la un pret derizoriu a unei suprafete construite in cartierul Manastur catre OMV nu a ridicat nici un semn de intrebare.

La fel, conducerea Universitatii a parafat o afacere nu tocmai profitabila pentru institutie, asa cum Buna ziua, Ardeal a aratat in editiile anterioare.

Este vorba de darea in administrare pe o perioada de 49 de ani a unui teren situat langa discoteca Sun, in suprafata de 10 hectare, unei societati la pretul de 1,7 milioane Euro.

Ulterior s-a dovedit ca terenul putea fi dat in folosinta la un pret de sase ori mai mare, cel putin daca luam in considerare ca societatea beneficiara a fost practic "inghitita" de hypermarketul Cora pentru a intra in posesia terenului respectiv.

In anul 2000, in urma afacerii dintre cele doua parti, USAMV solicita Primariei Cluj-Napoca aprobarea autorizatiei de construire a unei statii de distributie carburanti pentru noul partener OMV, pe Calea Floresti, nr. 56.

Conform extrasului funciar, pe suprafata respectiva se afla ferma Academiei de Inalte Studii Agronomice compusa din casa din caramida cu 13 camere, drumul la "Tabara", magazie cu etaj, remiza pentru masini din beton si scanduri, numeroase grajduri din caramida, mai multe case cu 14, respectiv 25 camere, caminul strudentilor si laboratoarele campului de experienta. Toate aceste bunuri au fost cedate pentru a face loc benzinariei OMV. Se pare ca acum cinci ani, USAMV nu facea atata caz de patrimoniul sau.

Astfel, prin hotararea rectorului Liviu Marghitas, completata de aprobarile directorilor economici ai Universitatii si ale consilierului juridic, USAMV a concesionat OMV-ului, pe o perioada de 25 de ani intreaga suprafata amintita, de 2600 mp, contra sumei unice de 182.000 USD.

Contractul de asociere in participatiune a fost incheiat in termeni avantajosi pentru OMV, ceea ce nu se poate spune despre USAMV, care din intreaga activitate a firmei austriece ( care nu vinde doar benzina si motorina, ci comercializeaza produse alimentare si nealimentare cu amanuntul, are o statie service si un espreso-café in acesata locatie) se alege cu 0,5 USD pe tona de combustibil vandut.

In contractul de asociere s-a prevazut ca OMV "sa faca, dupa posibilitati, toate eforturile, pentru a angaja pentru constructia benzinariei societati cu sediul in municipiul Cluj-Napoca".

Proiectantul a fost SC Arhimar SRL, care desi in autorizatia de construire eliberata de Primaria Cluj-Napoca pe vremea lui Gheroghe Funar, apare ca o societate clujeana, potrivit scripelor Ministerului Finantelor Publice, sediul acesteia era in Baia-Mare. SC Arhimar SRL si-a stabilit un punct de lucru permanent la Cluj abia in octombrie 2004.

Insa, legaturile dintre administratia Funar si firma maramuresana patronata de Claudiu Botea erau mai vechi. SC Arhimar SRL a fost proiectantul pentru firmele Bila si Profi, iar, potrivit unor surse, legaturile dintre Sabin Funar si Claudiu Botea sunt suficient de amicale pentru a crea o baza de afaceri.

De altfel, si legaturile profesionale dintre Marghitas si Funar sr. (ambii profesori la USAMV) au pus bazele unei "frumoase prietenii".

Din mai multe surse am aflat ca rectorul USAMV obisnuia sa dea in arenda terenul din Floresti, iar taranii s-ar fi ocupat si de vanzarea merelor din statiunile de cercetare ale Universitatii.

Mai mult, merele se transformau intr-un produs mult mai bine platit pe piata neagra – adica in tuica, din care si sefii USAMV aveau cota parte.

Contactat telefonic de redactorii BZA, pentru a afla punctul de vedere al rectorului USAMV privind rentabilitatea afacerii cu OMV, Liviu Marghitas a cazut prada unui acces de furie.

Desi ziaristii au facut referire, in mod clar, la concesionarea terenului de pe Calea Floresti catre OMV, Liviu Marghitas a inceput sa baiguie despre afacerea Polus, fiind in afara subiectului.

Cu nervii zdruncinati, printre interjectii ce vadeau o stare de incordare extrema, rectorul USAMV a intrebat retoric: "Ce sa ma fac cu voi?" Din pacate nu am reusit sa-i spunem lui Liviu Marghitas ca problema nu suntem noi, ci afacerile paguboase ale institutiei, pentru ca ne-a inchis telefonul.