In noiembrie anul trecut lua fiinta la Targu Mures Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Omului LIDER. Initiatorul acestui proiect, Cornel Bris-caru, fost secretar executiv al Primariei Targu Mures si sef de cabinet al prefectului Ovidiu Natea, este unul dintre cei mai vizibili tineri implicati in administratia publica locala.

Trecerea sa din admnistratie in societatea civila a surprins si intrigat pe multa lume, dar la aproape un an de la infiintarea LIDER se dovedeste ca a fost o mutare inspirata, actiunile noului ONG impulsionand acti-vitatea civica din oras.

Ultima initiativa a LIDER este constituirea Forumului pentru So-cietate Civila Mures (FSCM), care isi propune sa reprezinte vocea societatii civile, o alternativa simbolica, civica si apolitica la structurile deci-zionale ale administratiei pu-blice locale.

Rep.: Asociatia Lider a fost printre principalii initiatori ai dezbaterilor din ultima vreme pe marginea "cazului Hada-reni". Considerati ca actiunile pe care le-ati intreprins au ajutat la rezolvarea problemelor din aceasta zona?

C.B.: Ce ne-am propus initial in organizarea mesei rotunde cu privire la Hadareni, din punctul nostru de vedere s-a si indeplinit.

Pe de-o parte, a avea la aceeasi masa toti reprezentantii din autoritatile administratiei publice, fie ca-i vorba de politie, de jandarmi, de Prefectura sau de Consiliul Judetean, pentru a discuta, a dialoga pe ceea ce se intampla la Hadareni, ca fenomen, nu neaparat ca o locatie aflata in judetul Mures.

Pe de alta parte nu este, am considerat noi, doar problema primarului din Hada-reni ceea ce se intampla acolo, pentru ca am vazut in ultima perioada, mai ales dupa aparitia hotararilor judecatoresti cu privire la evenimentele de la Hadareni, cele doua hotarari ale CEDO si hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Ro-mania, singurul care parea implicat in problematica de la Hadareni si in detensionarea conflictului de acolo era primarul comunei, ca reprezentant al autoritatii publice locale. Ei, nu e, credem noi, doar problema pe care o are primarul din Hadareni.

Este problema pe care o are prefectul judetului Mures, Prefectura, in special, Consiliul Judetean, Politia, Jandarmeria, dar de data aceasta nu la nivelul unui reprezentant care merge sa constate, ci la nivelul conducatorilor acestor autoritati publice. Repet, obiectivul pe care noi noi ni l-am stabilit initial a fost atins.

S-au desprins o serie de concluzii atat cu privire a ceea ce a declansat Hadareniul cat si cu privire la ceea ce Hadareniul se intampla astazi.

Credem ca cel mai important lucru despre care s-a vorbit in intalnirea care a avut loc joia trecuta a fost faptul ca toti cei care au participat, fie ca e vorba de Liga Pro Europa sau alte organizatii reprezentative ale comunitatii rome, fie ca e vorba de reprezentanti ai autoritatilor publice, pe deo-parte au fost de acord ca e nevoie de solidaritate sociala pentru a rezolva intr-un fel situatia in care de data aceasta se afla romanii din Hadareni - suntem la 12 ani dupa eveni-menele de acolo -, iar pe de alta parte e important ca s-a vorbit de implicarea autoritatilor pu-blice la nivelul derularii de programe si proiecte care sa creeze un climat normal de comunicare.

La Hadareni e nevoie in momentul acesta de recreerea puntilor de comunicare, pentru ca nici una din populatiile care se afla acolo nu vor fi teleportate.

Rep.: Care redeti ca sunt modalitatile de detensionare a acestui conflict?

C.B.: Cred ca singura modalitate prin care se va reusi detensionarea relatiilor din Ha-dareni este dialogul, dar la fel de importanta este derularea unor programe axate in principal pe mediere si comunicare in zona respectiva. Trebuie reinventata prietenia intre cei care au locuit acolo.

Rep.: Si cum se va implica Lider in aceasta reconstructie a prieteniei?

C.B.: Ceea ce ne-am propus si am discutat cu cei care au fost prezenti la intalnirea de joi este ca si noi, alaturi de celelalte organizatii si reprezentanti ai societatii civile care doresc sa se implice intr-o astfel de pro-blematica, sa derulam o serie de proiecte care sa se adreseze tuturor segmentelor de varsta si intregii populatii din Hadareni.

In acest moment suntem in negocieri si cu alti reprezentanti ai ONG-urilor si cu autoritatile publice pentru a identifica in-strumentele pe care le-am putea utiliza.

Rep.: Ati initiat Forumul pentru Societate Civila. Care sunt reactiile celorlalte ONG-uri care actioneaza in Mures si care este, de fapt, scopul acestei structuri de asociere?

C.B.: Forumul pentru So-cietate Civila Mures, pe care noi l-am initiat, dar alaturi de noi in acest moment exista inca patru organizatii neguvernamentale, isi doreste sa repre-zinte la nivelul judetului Mures, daca doriti, o alternativa simbolica, o alternativa apolitica si o alternativa lucrativa pentru autoritatile publice de la nivelul judetului Mures.

Pentru a fi mai exact, ceea ce propunem este de a prelua de la ONG-urile care doresc sa participe alaturi de noi la constituirea Forumului, la nivelul judetului si pentru anumite autoritati ale administratiei publice, proiecte pe care sa le discute si sa le propuna in ve-derea adoptarii Consiliului Judetean.

Doua vor fi, speram noi, tipurile de reactie pe care Forumul le va avea la nivelul judetului: una reactiva, cu pri-vire la hotararile de consiliu care deja au fost adoptate de catre autoritatile publice locale, pentru a propune eventuale imbunatatiri ale acestora; si una proactiva, cu privire la proiecte care pot fi sau ar trebui implementate la nivelul judetului sa la nivelul autoritatilo publice locale.

Nu ne dorim, in principal, sa fim un element de presiune asupra autoritatilor pu-blice ci, mai degraba, un sprijin si credem ca sunt si vor fi suficiente idei care vor veni din partea societatii civile, a ceta-tenilor care vor dori sa participe la lucrarile acestui forum care sa fie preluate si sa se materia-lizeze la nivelul autoritatilor publice cu functie deliberativa din judet.

Rep.: Ce proiecte ati derulat pana in acest moment?

C.B.: Lider este o asociatie noua, ne-am infiintat abia in noiembrie anul trecut.

Pana astazi am derulat si am si fina-lizat proiectul Teatru Forum, in principal pentru comunitatile de romi, o forma evoluata de educare a acestora intr-o proble-matica specifica acestei comunitati, un proiect pe care vrem sa-l extindem la si la nivelul altor comunitati, in principal in ceea ce tine de administratia publica locala.

Am avut o serie de dezbateri, dintre care cele mai importante sunt cea cu privire la regionalizare si cea cu privire la Hadareni, suntem implicati ca parteneri principali in festivalul Simfest 2005.

Exista o serie de proiecte pe care ne dorim sa le desfasuram in perioada urmatoare, plecand de la scopurile pe care asociatia si le-a propus si de la partenerii pe care am reusit sa ni-i facem pana in acest moment din randul reprezentantilor societatii civile sau parteneri media, proiecte care sa se axeze mai mult pe administratie pu-blica, pe raporturile dintre autoritatile publice si colecti-vitatii.

De asemenea, vrem sa insistam pe proiecte privind comunicarea informatiei europene, tot pe partea de administratie publica. Mare parte vor fi cu privire la transparenta, descentralizare, deconcentrare si comunicare.

Rep.: Credeti ca romanul are o constiinta de cetatean?

C.B.: Nu, dar nu e vina lui. Din experienta pe care o am, lucrand atata timp in administratie publica, cetateanul roman a fost obisnuit cu un singur tip de comportament. Atunci cand lucrarile nu se rezolvau la nivelul autoritatile publice locale mergeau la prim-secretar. Aceasta atitudine a fost cultivata timp de 50 de ani.

Lucram in acest moment la un proiect de a implementa, cu titlu pilot, la nivelul rerezentantilor tinerilor din viata po-litica sa constituim structuri deliberative simbolice si paralele, pe langa consiliile locale, in cadrul carora sa discutam proiectele de hotarari si sa vedem ce parere au acesti tineri, pentru ca peste 5 ani, ei sunt cei care trebuie sa fie pregatiti sa faca o administratie eficienta, europeana. Ceea ce vrem noi este ca, prin actiunile pe care le derulam, sa ridicam semne de intrebare, care sa-i faca pe acesti tineri sa constientizeze rolul pe care il au.

Rep.: Cum vedeti acum administratia publica, dupa ce ati trecut de cealalta parte a ba-ricadei?

C.B.: Nu vreau sa pun in discutie in momentul asta ceea ce se intampla in administratia publica in judetul Mures, pe care in mare masura o cunosc, pentru faptul ca sunt momente mai delicate, in primul rand situatiile de criza generate de calamitati.

Dar, daca as fi stiut in momentul in care ma aflam in administratie ca sunt atatea lucruri care merg prost, si la care efortul pentru a le regla e atat de mic, probabil ca de multe ori as fi renuntat sa lucrez in administratei. Sunt o serie de licrurir care se pot rezolva repede, prin mecanisme si instrumente atrase din afara structurilor de administratei publica. Aici intervin organizatile neguvernamentale, cum suntem si noi.