Dedesubturile scandalului de spionaj de la Budapesta sunt legate de impartirea fondurilor guvernului maghiar catre comunitatea din Transilvania. Partidul de opozitie din Ungaria si dusmanii lui Marko Bela din UDMR au pus la cale scandalul de spionaj cu iz de budoar. Sotii Tibor si Ildiko Szatmari sunt acuzati, in presa maghiara, de spionaj in favoarea Romaniei.

Cei doi aveau un rol important in impartirea banilor catre fundatiile maghiare din Ardeal. Sotii Szatmari, originari din Cluj, sunt banuiti de aripa radicala din UDMR, apropiata opozitiei de la Budapesta (FIDESZ), ca ar fi impartit discretionar banii catre clientela politica a lui Marko Bela.

La rindul ei, nici gruparea din UDMR apropiata de FIDESZ nu a fost usa de biserica in perioada 1998- 2002, cind s-au derulat pe fata afaceri in secuime, girate de partidul lui Viktor Orban.

Dezvaluirile presei maghiare lovesc atit guvernul social-democrat de la Budapesta, cit si pe presedintele UDMR Marko Bela. Acesta este liderul platformei moderate social-democrate din partid. Situatia politica din Ungaria este extrem de tensionata. Guvernul social-democrat al premierului Gyurcsany Ferenc va pierde, mai mult ca sigur, alegerile din 2006.

Fortele de dreapta, conduse de Viktor Orban, presedintele FIDESZ, il ataca la baioneta pe Gyurcsany, printre ultimele dezvaluiri fiind acelea ca actualul premier ar fi avut legaturi cu serviciile secrete maghiare inainte de 1989 si, mai mult, ca liderii partidului social-democrat aflat la putere ar fi intretinut legaturi cu Securitatea romineasca.

Mare parte a presei maghiare este partizana FIDESZ, ajungindu-se ca Gyurcsany sa fie catalogat de ziare, fara menajamente, drept „prost". In acest context tulbure, zilele trecute, cotidianul „Magyar Nemzet" a aruncat o bomba de presa, dezvaluind ca o clujeanca de origine maghiara ar fi fost infiltrata de serviciile secrete rominesti in guvernul de la Budapesta.

Scandalul, care este de-abia la inceput, duce spre Cluj si spre aripa radicala din UDMR sustinuta, financiar si politic, de FIDESZ-ul lui Orban.

Presa maghiara a precizat ca presupusa spioana, care ar fi avut legaturi „neprincipiale" cu trei ministri ungari, se numeste Ildiko Szatmari, a fost functionar in ministerul romin al Educatiei, iar sotul acesteia este Tibor Szatmari, care a fost consilier al lui Marko Bela, presedintele UDMR. Ildiko Szatmari era responsabila cu impartirea fondurilor catre comunitatile maghiare de peste granita.

"Povestea vine dintr-o zona gri si urit mirositoare"

Senatorul clujean Eckstein Kovacs Peter a declarat ca presa maghiara din Transilvania nu a ratat ocazia si a criticat conducerea UDMR (pe presedintele Marko Bela – n.red.) pentru implicarea in acest scandal. UDMR este acuzat ca a acordat incredere sotilor Szatmari, care, ajunsi in Ungaria, s-ar fi ocupat de spionaj.

In legatura cu scandalul declansat, Eckstein crede ca nu exista nici un fel de probe pentru cele aparute in cotidianul "Magyar Nemzet" si ca, nici pe viitor, nu vom vedea nici un fel de probe, pentru ca "povestea vine dintr-o zona gri si urit mirositoare". Senatorul sustine ca este un scandal politic din care, logic, numai partidul de opozitie din Ungaria, FIDESZ, are de cistigat.

In ceea ce priveste o posibila plecare a scandalului din Transilvania spre Ungaria, Eckstein se declara sceptic, acesta sustinind ca sotii Szatmari au fost filati de catre serviciile secrete maghiare. Potrivit cotidianului "Magyar Nemzet", exista informatii in acest sens intr-un raport secret si interceptari telefonice care dovedesc acest lucru.

Lucratura a plecat de la Cluj?

Alte aspecte interesante descoperite de ZIUA de Cluj tin de dedesubturile si exploatarea scandalului in Rominia. Informatiile publicate de "Magyar Nemzet" au fost preluate de cotidianul clujean "Kronika", despre care se stie ca este finantat de FIDESZ. La fel, cotidianul maghiar "Magyar Nemzet" este catalogat a fi in zona de influenta a aceluiasi partid.

Unul dintre ziaristii importanti de la "Magyar Nemzet", Bayer Zsolt, a fost declarat de autoritatile romine persona non grata si i s-a interzis sa mai intre pe teritoriul Rominiei. Motivul: Bayer a facut declaratii publice referitoare la reconfigurarea frontierelor Rominiei. Bayer are legaturi foarte strinse cu redactia cotidianului "Kronika" de la Cluj, iar sotia lui este clujeanca.

La fel, FIDESZ si Viktor Orban s-au pronuntat in repetate rinduri in sprijinul autonomiei maghiare din Ardeal. Ziaristul de la "Magyar Nemzet" a sprijinit, de asemenea, crearea Consiliului National al Secuilor, ce militeaza pentru autonomia secuimii, organism ce a atacat in repetate rinduri politica moderata a liderului UDMR Marko Bela.

Informatiile publicate in presa maghiara si in cotidianul "Kronika" au fost mai apoi plasate, prin manipularea ziaristilor, in presa centrala, via Cluj.

Bataie pe banii Budapestei

Surse parlamentare din zona UDMR ne-au declarat ca Marko Bela stia cu ce se ocupau cei doi soti Szatmari la Budapesta, cu referire nu la presupusa activitate de spionaj, ci la felul cum se imparteau banii guvernului maghiar catre comunitatea din Transilvania. Cei doi soti au fost activi la sediul UDMR de la Bucuresti si au fost vazuti mai tot timpul in anturajul lui Marko Bela.

Apoi, Ildiko Szatmari a fost angajata la Oficiul pentru Maghiarii de dincolo de granite, condus de Pataki Balint, originar din Cluj. Surse din UDMR sustin ca, la nivelul Oficiului, se stia ca numai clientela conducerii UDMR putea primi bani de la guvernul maghiar. Cererea de finantare trebuia sa poarte, obligatoriu, antetul UDMR si semnatura conducerii.

Atit Marko Bela cit nici "aghiotantul" acestuia, deputatul Kelemen Hunor, nu au raspuns apelurilor telefonice ale ZIUA pentru a-si preciza punctul de vedere. Este posibil ca saminta scandalului de spionaj sa fi fost si banii primiti de UDMR din Ungaria. Pe de alta parte, simpatizantii FIDESZ din UDMR se simt nedreptatiti de impartirea acestor bani.

Pina in 2002, FIDESZ si liderii UDMR apropiati partidului au facut afaceri la vedere in secuime, cea mai celebra fiind vinzarea unui hotel la o suma exorbitanta catre Universitatea Sapientia, dupa ce, in prealabil, hotelul fusese privatizat.

Pe de alta parte, acest scandal poate fi un bun prilej pentru Serviciul de Informatii Externe si SRI de a scapa de o serie de maghiari care desfasoara, pe teritoriul tarii noastre, activitati comerciale la vedere, dar si activitati subversive pro-maghiare, care aduc atingere sigurantei statului si integritatii teritoriale a Romaniei.

Astfel, sursele noastre spun ca, in zilele urmatoare, cel putin doi "spioni" maghiari vor trebui sa-si faca bagajele si sa se reintoarca "la baza", in Ungaria.