O noua bucata din Cetatea Oradiei s-a naruit zilele trecute. De acesta data nu au mai cazut bucati din zidurile edificiului, ci s-a prabusit chiar tavanul unei incaperi din corpul in care functioneaza Facultatea de Arte Vizuale din municipiu. Acesta a fost motivul pentru a reaprinde un conflict mai vechi, dintre decanul facultatii si cei care administreaza cetatea.

Aproape jumatate din tavanul unei incaperi folosite ca si sala de clasa s-a prabusit din cauza grinzilor care au putrezit si care, deoarece nu au fost intretinute, au cedat sub greutatea acoperisului si a plafonului facut din caramizi.

Potrivit sefului de santier care lucreaza la refacerea acoperisului de la Facultatea de Arte Vizuale, corpul de cladire trebuia evacuat de cativa ani buni de studenti, pentru a intra in reabilitare. Cu toate acestea, conducerea institutiei de invatamant superior a refuzat in mod repetat sa faca acest lucru, chiar daca nu este prima data cand o parte din imobil se darama.

"Initial, ei au primit in administrare doar parterul si etajul I, insa pe urma s-au extins si la cel de-al doilea nivel si in continuare la un alt corp de cladire care se afla intr-o stare avansata de degradare", a mai spus muncitorul. Acesta a adaugat ca deja toate grinzile din cladire sunt atat de putrede, incat se sfarama in mana.

"Trebuie inlocuit tot, pentru ca nu mai rezista sub greutate. A intrat apa si nu a mai fost refacut de mai bine de 100 de ani", a completat acesta.

Administratorul Cetatii Oradea, Dumitru Noane, a spus ca se asteptau la un astfel de incident avand in vedere ca fortareata are nevoie de lucrari serioase de reabilitare si nu este corect intretinuta. "Am spus ca spatiul nu poate suporta o asemenea destinatie", a mai afirmat administratorul, referindu-se la faptul ca este folosit de Facultatea de Arte Vizuale.

Angajatii care se ingrijesc de Cetate sustin ca actiunile celor care administreaza spatiul au daunat structurii. "Noi am zidit accesul spre ultimul etaj si am scos toate mizeriile de acolo, dar cei de la facultate au spart peretele si au intrat din nou pentru a depozita tot felul de lucruri care nu le folosesc", a declarat unul dintre muncitori.

Pe de alta parte insa, decanul Facultatii de Arte Vizuale, Cornel Durgheu, a afirmat ca tot acest scandal are drept scop evacuarea institutiei de invatamant superior din spatiile cetatii.

"Facultatea de Arte nu a afectat in nici un fel structura fortaretei. Si eu sunt pentru protejarea acestui monument, dar administratorii acestui obiectiv aduc niste acuzatii pe care nu le pot dovedi. Tavanul s-a prabusit din cauza ploilor si nu prezenta studentilor a afectat cladirea", a mai spus decanul.

Potrivit lui Durgheu, acest conflict dureaza de cativa ani si ca motivul principal este scoaterea facultatii din spatiul pe care il ocupa in prezent deoarece ar exista alte interese.

Profesorul universitar a completat ca va propune mutarea institutiei de invatamant in spatiul care a fost ocupat de Arhivele Statului, tot intr-un corp de cladire care apartine cetatii.