Primarul Iuliu Ilyes si directorul general al S.C. Apaserv S.A. Satu Mare, Ioan Leitner, au prezentat ieri, in cadrul unei intilniri cu mass-media locala, principalele coordonate ale celui mai amplu proiect de infrastructura din ultimele decenii ce vizeaza orasul Satu Mare.

Este vorba despre imbunatatirea sistemelor cu apa potabila, colectare a apelor uzate si a statiei de epurare in municipiul Satu Mare.

Valoarea primei lucrari este de 6,2 milioane euro

Valoarea totala a proiectului este de aproape 37,5 milioane euro. 71% din aceasta suma provine din finantare europeana nerambursabila (ISPA - Instrument Structural pentru Politici de Preaderare), iar restul de 29%, cofinantare a municipiului Satu Mare, prin contractarea unui imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI).

Sprijinul nerambursabil al Uniunii Europene (UE) va acoperi aproape trei sferturi din costuri, care astfel nu se vor mai regasi in tariful pe care locuitorii municipiului Satu Mare il vor plati pentru servicii imbunatatite de alimentare cu apa si de canalizare.

In prima faza, lucrarile cuprind reabilitarea statiei de tratare a apei potabile de la Martinesti, data in folosinta in anul 1970. De acest lucru se ocupa firma austriaca Aqua Engineering GmbH, ai carei reprezentanti, Werner Weber si Hans Laimer, au fost prezenti ieri la Satu Mare.

Dupa finalizarea investitiei, preconizata in aprilie 2007 si a carei valoare se ridica la 6.200.000 euro, statia va furniza apa potabila de inalta calitate, in regim de continuitate, fara intreruperi. De asemenea va acoperi in viitor intregul necesar de apa potabila al municipiului.

Leitner a inminat reprezentantilor Aqua Engineering ordinul de incepere a lucrarii

Reprezentantii Aqua Engineering GmbH au declarat ca vor face tot posibilul ca impreuna cu clientul, in speta S.C. Apaserv Satu Mare S.A., si ceilalti factori implicati sa implementeze cu succes proiectul in cauza. In sprijinul acestor afirmatii vin cei 25 de ani de activitate in domeniu, in care s-a acumulat experienta suficienta, in special in afara granitelor Austriei.

In finalul intilnirii, Ioan Leitner, directorul general al S.C. Apaserv S.A. Satu Mare, le-a inminat oaspetilor ordinul de incepere a primei etape din totalul celor patru componente de lucrari ale proiectului ISPA.