Piata est-europeana a absorbit reprezentantele mai multor companii vestice producatoare de electrocasnice, printre care se numara si Whirlpool SUA. Pasul decisiv al companiei americane a fost achizitionarea fabricilor Polar din Polonia, miscare care a permis externalizarea productiei Whirlpool.

Anul trecut Whirlpool Romania SRL a avut peste 10.000 de clienti care au necesitat interventii de service in garantie. Aproape 2.000 dintre acestia au beneficiat de doua, trei sau mai multe interventii la un produs cumparat. Calitatea proasta a produselor se datoreaza faptului ca Whirlpool Co.

a cumparat fabricile Polar din Polonia, iar piata romaneasca primeste marfa poloneza de calitate indoielnica etichetata "Whirlpool". Iar produsele Polar nu sunt omologate conform normelor americane Whirlpool si nu au inscrisa pe eticheta tara de provenienta.

Cu toate acestea, produsele sunt vandute la un pret mare, de marca, neavand insa nimic in comun cu brandul american Whirlpool, in afara etichetei. Afacerile companiei americane se extind. Chiar ieri, Whirlpool Corp. a finalizat negocierile pentru achizitionarea celei de-a treia mari companii din SUA, Maytag, contra sumei de 1,7 miliarde de dolari.

In urma acestei fuziuni, Whirlpool –Maytag vor acapara 48% din piata de produse electrocasnice din SUA. Conform analistilor economici, in urma fuziunii Whirlpool-Maytag, General Electric Co. ar detine aproximativ 26%, iar Electrolux AB Suedia ar avea 20% din piata de desfacere.

Mai mult, in SUA, cele doua companii care s-au comasat de curand, vor controla 70% din vanzarile de masini de spalat, fapt care va genera serioase probleme de natura concurentiala in care se va implica si Executivul.

Potrivit reprezentantilor celor doua companii, fuziunea se va incheia la inceputul anului 2006, cand Whirlpool va plati 977 milioane de dolari, reprezentand datoriile Maytag. Oferta Whirlpool de 17 dolari pe o actiune Maytag a declasat compania chinezeasca Haier, precum si Ripplewood Holdings LLC SUA, care au fost dispuse sa plateasca 14, respectiv 16 dolari.

Whirlpool si-a inaugurat reprezentanta din Romania in anul 1996. Compania a crescut constant, de la o cota de piata de 11% in anul 1997, la un control estimat la peste 20% in 2004. Posibilitatea romanilor de a cumpara in rate a adus un profit remarcabil producatorilor de obiecte de folosinta indelungata, precum Whirlpool.

Conform scriptelor Ministerului Finantelor Publice, in anul 2003, Whirlpool Romania SRL a avut un profit de 110 miliarde de lei. Din pacate, cumparatorul roman, naiv si fara mari pretentii, nu a fost tratat cu acelasi respect ca cel vestic sau american.

Buna ziua, Ardeal nu a reusit sa obtina un punct de vedere din partea conducerii Whirlpool Romania SRL, intrucat singura persoana abilitata sa dea declaratii presei este directorul general Mircea Dobre, care "este plecat din Bucuresti si din tara", conform celor spuse de secretara companiei.

Prin urmare, am fost indrumati sa cerem prin e-mail un raspuns din partea directorului , care se va intoarce la mijlocul saptamanii viitoare. Curios este faptul ca o firma atat de importanta pe piata electrocasnicelor, si mai ales de provenienta americana, nu are un purtator de cuvant, in buna traditie a marilor capitalisti.