"Dupa 15 minute de apeluri… salvarea noastra era plecata la un viol, nu exista masina cu desavarsire pentru ca avem o singura masina pe tura. S-a chemat salvarea de la Severin, a ajuns echipajul lor odata cu echipajul mostru. S-a facut intubatie, dar copilul era deja mort." declara Floarea Cosei.

"Daca se actiona in timp util, copilul putea fi salvat" precizeaza aceasta.

Cadrele medicale ale Centrului de Urgenta din Baile Herculane sunt nevoite sa-si desfasoare activitatea cu medicamente cumparate din buzunar. De asemenea, ambulantele sunt vechi si nedotate corespunzator.

Niciuna dintre ele nu poate interveni in cazul unor urgente de grad 0 si, ca si cum nu ar fi de-ajuns, deficitul de personal creeaza si el probleme. Desi este o statiune cu renume atat in tara, cat si in strainatate, serviciile in ceea ce priveste actul medical lasa mult de dorit.

Una din asistente, suparata ca nu isi poate face meseria in conditii decente si civilizate, declara: "lucram cu sase soferi si patru cadre medicale… se fac dialize, deci doi soferi sunt prinsi acolo, iar cei care raman nu pot acoperi lipsa de personal oricat ar vrea".

"Nu avem nici macar o autosanitara pentru interventii de gradul 0 sau I. Toate sunt de gradul II, fara echipament pe ele. Putem interveni doar la colici renale… la banalitati. Ne ducem la accidente si la solicitari dar nu avem cu ce ajuta. Noi, de fapt, asiguram doar transportul.

Prindem o linie venoasa, daca avem cu ce, daca cumparam noi din buzunar ce trebuie" a tinut sa precizeze asistenta.

"S-a anuntat ca e cineva care moare, la un hotel, si ei erau plecati la alta urgenta. Atunci, am intrat la Centrul de Urgente, am luat cheile si am furat masina asta. Am furat-o si m-am dus acolo, unde era urgenta. N-am avut ce face: cei de la Resita au zis sa ma duc.

Am luat cheile si am furat masina. E foarte dificil sa lucrezi: si atunci furi o masina" declara medicul de serviciu al Statiei de Permanenta din Baile Herculane, care isi are sediul in acceasi cladire cu Centrul de Urgente.

Cateva fiole de piafen- cumparate din buzunarele cadrelor medicale- 20 de seringi pe luna si alte cateva analgezice. Cam asa arata o trusa de urgenta.

Lipseste chiar si antiviperinul, vaccinul putand fi procurat doar de la farmaciile private din statiune, desi este cunoscut faptul ca, in parcul Domogled – Baile Herculane sunt foarte multe vipere. Angajatii spun ca au facut numeroase demersuri, dar mereu primesc acelasi raspuns: "nu sunt bani".

Necesarul de efecte medicale este ca si inexistent, iar cu restul cheltuielilor trebuie sa se descurce pe cont propriu. Personalul medical cumpara din buzunar cam tot ce au nevoie pt interventiile de urgenta si in plus, trebuie sa achite si facturile telefoanelor mobile, pe care sunt nevoiti sa le foloseasca in interes de serviciu. De plata orelor efectuate suplimentar, nici nu mai poate fi vorba.

Pentru ca nu vor sa incalce juramantul lui Hipocrate, de multe ori, cei din Herculane salveaza oamenii strecurandu-se pe langa lege.

"In mod normal, urgentele se expediaza numai in judet. Dar din cauza ca cel mai apropiat spital este prea departe, noi ducem pacientii, pe propria raspundere la Severin, in judetul Mehedinti, pentru ca se afla la doar 70 de km de noi" declara o asistenta.

Parcul auto al centrului de urgente numara 6 ambulante care ar fi trebuit sa fie trimise la fier vechi de mult. Ruginite si gaurite, cu cauciucurile tocite pana la sarma, masinile sunt un dezastru pe roti.

"Cu Salvarile din dotare, numai puterea dumnezeiasca ne ajuta sa ne ducem" spune un alt lucrator al Centrului de Urgente.

Cu toate acestea, turistii apeleaza in continuare la Ambulanta. Aria de acoperire a acestora se intinde pe o raza de aproximativ 70 de kilometri: de la Toplet si pana aproape de Caransebes.