Asa cum v-am anuntat, la sfirsitul saptaminii abia incheiate, careienii cu mic, cu mare si oaspeti ai lor au luat parte la "Zilele orasului", sarbatoare devenita deja traditionala.

Simbata, inca de pe la orele prinzului, urbea si locuitorii ei asteptau deschiderea manifestarilor. Spre ora 16, strazile centrale din vecinatatea celor doua scene amenajate erau pline de animatie. Fiecare dintre cei interesati isi purtau pasii spre scena care prezenta pentru ei un punct de atractie.

Daca in jurul scenei unde au evoluat formatiile de muzica populara si dansatorii erau adunati oameni care in majoritate depaseau virsta de 35-40 de ani, in vecinatatea scenei care urma sa gazduiasca formatiile de muzica usoara si solistii, erau mai ales tinerii.

Agitatie mai putina s-a vazut in jurul tarabelor cu fripturi, mititei, cartofi pai, frigarui, bere, racoritoare sau chiar inghetata. La mare pret s-a dovedit a fi cozonacul pe care-l stiti cu siguranta sub numele de "kurtos". S-au distrat bine inainte de inceperea sarbatorii si piticii orasului.

Au fost amplasate la locuri accesibile si bine circulate cunoscutele camile gonflabile, ursi gonflabili etc, unde, pentru 3 lei grei sau daca doriti, 30.000 de lei, copiii se distrau timp de 5 minute. Undeva, in parcul dendrologic erau amplasate masinariile de distractie pentru tineri, dar si pentru copii.

Daca cei mici au avut parte de distractie cu trenuletul, cei mai mari au savurat masinile electrice, sau chiar caruselul. Spre lasarea serii, in acest loc era mare inghesuiala.

Fanfara si majoretele au fost aplaudate de catre careieni

Imediat dupa ora 16.30, lumea de pe strada astepta evolutia fanfarei din Nyirbator - Ungaria, a majoretelor locale, dar si a acelora din Carei, de la Clubul elevilor.

Odata ce fanfara a intonat primele acorduri, o masina a politiei, pe post de antemergator, urmata de 4 cartisti, au deschis coloana majoretelor. O multime de fete frumoase, de virste diferite au incintat publicul, fiind indelung aplaudate ca urmare a evolutiei lor.

Oficialii locali, judeteni si oaspetii au urmarit evolutia majoretelor in fata Primariei

Cum traseul urmat de cartisti si majorete a fost stabilit sa treaca si prin fata Primariei, fetele au sustinut un adevarat recital in fata gazdelor si a oaspetilor lor.

Alaturi de primarul Tamas Beko, de viceprimarul Adrian Micovschi am remarcat prezenta altor persoane precum: prefectul Radu Bud, Stefan Szabo - presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Ciocan - vicepresedintele Consiliului Judetean, senatorul Sever Ster, deputatii Mihaela Rusu si Ovidiu Silaghi, ministrul secretar de Stat - Nicolae Lazin, Emilian Petcu - fost viceprimar de Carei; Florentin

Vlad - seful interimar al Inspectoratului Judetean de Politie Satu Mare; Iuliu Ilyes - primarul de Satu Mare; Ilie Danut Cosarca - seful Politiei Carei; Alice Nadas, directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Satu Mare; Liviu Dragos; Valentin Macec, Stefan Haiduc; alti consilieri locali si judeteni, care au fost prezenti si la deschiderea festiva a sarbatorii, invitati din strainatate.

De aprecieri deosebite s-au bucurat evolutiile formatiilor de pe cele doua scene amenajate la suficienta distanta spre a nu se deranja reciproc.

Au strins ropote de aplauze majoretele; fanfara din Nyirbator - Ungaria; demonstratia de karate; evolutia formatiei "Castelanii"; Andrada Rotar, Madalina Somesan si Angyalka Kurti, interprete de muzica usoara; Miki; "Spitalul de urgenta"; cintecele populare svabesti - care au antrenat asistenta la dans; formatia "Fabtka; ansamblul Opalyi; dar si celelalte ansambluri prezente au fost primite cu multa caldura de multimea adunata in jurul scenei.

Petrecerea a tinut pina dupa miezul noptii, atmosfera fiind intretinuta cit se poate de bine si consistent de ofertele tarabistilor care s-au plasat strategic. Mesele au fost pline aproape toata seara, in timp ce mirosurile de cirnaciori, pulpe de pui, frigarui si mititei te imbiau la consumatie.

Mai putin succes au avut comerciantii de suveniruri si produse mestesugaresti. Nu s-a prea inghesuit lumea sa cumpere multe maruntisuri. Si-au rezervat oamenii banii pentru produsele alimentare si bauturi, inclusiv racoritoare, existente din belsug. Micii careieni s-au asezat la coada pentru a le fi pictata fata cu masti dragi lor din desenele animate.

Daca la tarabe n-a fost coada, au fost suficient de solicitate closetele mobile amplasate in mai multe locuri, usor ferite de ochii iscoditori ai publicului prezent. Una peste alta, prima zi a sarbatorii de la Carei a fost un real succes si o sansa in plus de destindere si recreere, pe o vreme care de dimineata se arata ostila celor care doreau sa ia parte la chef de chef.

Cinste organizatorilor care au luat in calcul pina si cele mai mici detalii ale manifestarilor.

Cea de a doua zi a sarbatorii careienilor a inceput inca de dimineata, cind la piata agro-alimentara din municipiu a fost organizata o expozitie cu vinzare de pasari si animale mici. Aceasta expozitie a fost organizata de catre Asociatia Judeteana a Crescatorilor de Pasari si Animale mici.

Manifestari de acest gen fiind mai putine la Carei, era firesc sa adune numerosi proprietari de apartamente de bloc, care tinjesc dupa o pasare sau un animalut de casa, dar sint lipsiti de posibilitatea de a le creste acolo unde locuiesc. S-au desfasurat apoi concursuri de tenis de masa - baieti, cel rezervat fetelor fiind programat pentru simbata.

Ploaia care a cazut imediat dupa ora prinzului a adus o unda de tristete atit pe fetele careienilor care au pierdut distractia de simbata seara, care s-a prelungit pina duminica la crapatul zorilor, dar si a comerciantilor care se vedeau in postura de perdant. Mititeii si carnurile riscau sa se strice.

Dar emotiile s-au risipit abia dupa ora 15.30, cind ultimele picaturi de ploaie s-au scuturat deasupra Careiului. Cerul s-a razbunat, iar pe la ora inceperii spectacolelor era chiar placut. Nu era soare, dar era bine, ca sa nu citam o cunoscuta poezie, dar in ton cu alt sezon.

Scena pentru muzica usoara a avut cei mai multi ascultatori si privitori

Dupa ora prinzului, sirul activitatilor de divertisment s-a reluat cu evolutia, in Biserica Reformata a cvartetului "Rudolf". Oarecum la concurenta, fie ne iertata afirmatia, fanfara "Melodia" a delectat auditoriul cu un recital de cintece specifice.

Dansul modern a precedat evolutia formatiei "Castelanii", in timp ce numerosi careieni au preferat sa ramina la umbra in compania mititeilor, a fripturilor sau a paharelor cu bere. Demonstratia de kung-fu s-a bucurat de o buna apreciere a asistentei formata in majoritate din tineri.

Cu indelungi aplauze au fost rasplatite si evolutiile formatiilor Rapstyle, Junior Plus Band, Unicum Plus Band - Mateszalka - Ungaria; 4 Evers, in Extenso; Charlies - Budapesta - Ungaria si Haiducii, care au concertat dupa miezul noptii si dupa focurile de artificii.

Clubul elevilor din Tasnad a sustinut un bine cotat program cu tenta folclorica

Cea de a doua scena, despre care va spuneam ca a fost luata simbata, cu asalt mai ales de careienii si oaspetii lor de peste 35 de ani, putini fiind tinerii si copiii care au optat pentru aceasta locatie, a fost iar inconjurata de aceeasi categorie de virsta.

Evolutia ansamblului "Cununa Codrului", dar mai ales spectacolele sustinute de copii de la Clubul elevilor - Tasnad, precum si cei condusi de Dumitru Iederan - Ansamblul "Iedera" s-au bucurat de succes deplin. Aplauzele le-au meritat cu prisosinta. Odata cu lasarea serii au evoluat pe aceasta scena si alte formatii si interpreti de muzica populara.

Asistenta mai selecta, daca-i putem spune asa, se aduna incet, dar sigur, pentru a o primi asa cum se cuvine pe solista mult indragita in zona, in unele cercuri, Veta Biris. Unii admiratori ai solistei se pregateau sa-i duca buchete de flori, in semn de recunostinta.

Cum gusturile oamenilor sint diferite si de necontestat, permanent a fost un du-te-vino intre cele doua scene. In timpul deplasarilor noastre intre cele doua locatii in care evoluau artisti amatori, dar si profesionisti, am remarcat in multime pe doctorul Anton Ghitiu, directorul Spitalului orasenesc Tasnad, pe primarii Iosif Dobos, din Piscolt si Nicolae Gereb din Acis.

Merita sa subliniem si prezenta organelor de ordine in rindul petrecaretilor. Si cind spunem acest lucru facem referire atit la politisti cit si la jandarmi.

Daca in timpul acestor migratii sa le zicem, dintre scene, unii careieni purtau in mina sticle cu racoritoare, cu bere sau chiar pahare cu bere, un singur tinar am remarcat care, probabil sa iasa din nota de uniformitate, pe linga tunsoarea sa deosebita, purta in mina o sticla cu tarie. Se pare ca era cognac.

Cipsurile au fost delicatesa multor careieni care au renuntat la fripturi

Daca toata lumea s-a simtit bine, numerosi comercianti ne-au spus ca afacerea lor a mers slab. Abia spre seara s-au mai adunat oameni din categoria mincatoare. In rest, multi s-au plimbat cu cipsurile in mina, fara a fi tentati de mirosurile frigaruilor, cirna-ciorilor, gratarelor sau a mititeilor.

Nu credem ca gresim atunci cind spunem ca organizarea sarbatorii a fost buna, distractia peste asteptari, chiar daca ar exista si circotasi nemultumiti. Si cu siguranta sint si nemultumiti.