Judecatoria Timisoara a decis eliberarea conditionata a unui important traficant de carne vie din vestul tarii, pentru arestarea caruia specialistii Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) au avut o intensa si importanta colaborare cu structuri similare din landul Baden-Wõttenberg ‹ orasul Boblingen din Germania.

In urma unei ample actiuni derulate in vara anului 2003, care viza anihilarea unei puternice filiere transnationale de trafic de carne vie, a fost identificat si capturat cetateanul germen de origine romana Mihai Moriz.

Investigatiile declansate au scos la iveala ca initiatorul si coordonatorul retelei era chiar romano-germanul. Anchetatorii au descoperit ca prin intermediul acestei filiere au fost racolate mai multe tinere din Romania, care, sub pretextul angajarii in diverse domenii in Germania, erau ajutate sa iasa legal din tara fiind, de fapt, vandute ca si sclavi unor proxeneti straini.

Ajunse la destinatie, tinerele romance erau puse in fata faptului implinit: ele deveneau obiectul unor tranzactii ca la taraba, urmand sa fie plasate, chiar si impotriva vointei lor, pe piata prostitutiei din Germania.

Organele de ancheta care au intrat pe firul acestei povesti au descoperit ca romancele erau vandute in special unor patroni de localuri ori proxeneti de origine greaca sau turca din Germania. Preturile erau negociate "la sange", ajungand pana la 1.500 de euro pe fata.

Imediat dupa anihilarea filierei, seful acesteia a fost adus la Timisoara, fiind arestat pentru trafic de persoane si proxenetism. Procesul declansat impotriva lui Mihai Moriz a fost finalizat in cursul anului trecut, magistratii Tribunalului Timis declarandu-l vinovat pentru ambele capete de acuzare.

Ca urmare, el a fost condamnat la trei ani de puscarie, dupa ce procurorii au reusit sa-i probeze doar trei astfel de fapte, mai exact vanzarea si plasarea pe piata prostitutiei din occident a trei tinere romance, impotriva vointei acestora.

Cu toate acestea, dupa doar un an si jumatate de la pronuntarea sentintei, adica dupa ce a ispasit jumatate din pedeapsa, traficantul este acum liber.