Guvernul a adoptat, in ultima sedinta, masurile de restructurare la CET Arad SA, care prevede disponibilizarea a 79 de angajati. Salariatii care vor fi trimisi in somaj, conform reglementarilor privind concedierile colective, vor primi salarii compensatorii si vor beneficia de masuri de protectie sociala.

Disponibilizarea are avizul Consiliului Economic si Social. CET Arad a aprobat masuri de restructurare si eficientizare a activitatii de producere si distributie de energie electrica si termica, avizate de sindicate si aprobate de Consiliul Local. Astfel, se estimeaza ca programul de restructurare va conduce la o crestere a productivitatii muncii cu 8 la suta in 2006, comparativ cu acest an.

"Persoanele disponibilizate sunt din toate sectoarele. Toate listele au fost intocmite in urma consultarilor purtate in mai multe randuri cu sindicatele, de comun acord cu acestea, pentru a nu aparea probleme. Dupa disponibilizari, societatea va mai ramane cu aproape o mie de angajati", a declarat, directorul general al CET Arad, Lucian Barniciu.

Programul de restructurare prevede stingerea datoriilor pentru ca unitatea sa poata beneficia de aplicarea prevederilor OU a Guvernului privind reglementarea unor obligatii de plata ale societatilor desprinse de SC "Termoelectrica" SA.

Programul a fost elaborat de SC "CET Arad" SA pentru perioada mai 2002 - iunie 2008 si prezinta, pe langa datele de identificare ale societatii, si diferite informatii cu caracter general referitoare la evolutia vanzarilor la principalele activitati.

In programul de restructurare sunt cuprinse masuri pe termen scurt si masuri pe termen mediu grupate in masuri de natura organizatorica si manageriala, masuri de natura tehnica si tehnologica si masuri de natura financiara.

Potrivit lui Barniciu, incadrarea CET-ului in prevederile programului de masuri era obligatorie. In situatia in care nu se vor elabora la termen si nu se vor pune in aplicare programele de restructurare, AVAS este imputernicita sa procedeze la executarea silita a creantelor.

Prin indeplinirea programului de restructurare intocmit pentru perioada mai 2002 - iunie 2008 se vor stinge datoriile de 233 miliarde lei, preluate de Consiliul Local al municipiului Arad de la SC "Termoelectrica" SA si transmise la SC "CET" SA la preluarea patrimoniului Sucursalei Electrocentrale Arad de la "Termoelectrica" Bucuresti.