Desi MAE anunta inca din luna martie retragerea a 29 de diplomati ajunsi fie la varsta pensionarii, fie la final de mandat, Ambasadele nu au fost inca epurate de vechile elemente instalate in misiuni de diverse servicii secrete. Peste 60% din personalul MAE are varste cuprinse intre 50-65 de ani.

Unul dintre nominalizatii pentru binemeritata pensie este Liviu Maior, diplomatul originar de pe Valea Somesului, din localitatea bistriteana Beclean.

Surse din MAE au declarat pentru BZA ca Maior a primit decizia de pensionare inca din 1 iunie 2005. Cu toate acestea, Liviu Maior inca semneaza in calitate de ambasador al Romaniei la Canada.

Activitatea acestuia ca diplomat si reprezentant al intereselor romanesti in Canada nu a fost apreciata pozitiv de diaspora, dovada fiind reprosurile care ii sunt aduse in mai multe scrisori deschise.

Eforturile ministrului Mihai Razvan Ungureanu de a reforma structurile Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sunt contracarate de "dinozaurii" PSD aflati inca in functii importante.

Desi MAE anunta inca din luna martie retragerea a 29 de diplomati ajunsi fie la varsta pensionarii, fie la final de mandat, ambasadele Romaniei nu au fost inca epurate de vechile elemente instalate in misiuni de diverse servicii secrete.

Presa a publicat si numele unora dintre acestia& Niculae Iordache - Armenia , Liviu Maior - Canada , Radu Vasile Urzica - Columbia , Constantin Simirad - Cuba , Marcel Dinu - Egipt , Sabin Pop - Franta , Gheorghe Savuica - Indonezia , Ionel Ilie - Libia , Petru Ioan Cordos - Lituania , Nicolae Ropotean - Qatar , Vlad Galin-Corini - Senegal , Constantin Alexa – Uzbekistan, Marin Buhoara – Vietnam, Gheorghe Tinca -Cehia si Traian Chebeleu - Austria .

Ministrul MAE declara ca Niculae Iordache (Armenia), Marcel Dinu (Egipt) vor fi retrasi pentru ca au atins varsta de pensionare, iar Gheorghe Tinca (Cehia) si Traian Chebeleu (Austria) urmeaza sa se intoarca la Bucuresti deoarece au atins varsta de pensionare si si-au incheiat si mandatul.

Conform site-ului MAE, toti ambasadorii mentionati au ramas inca in functii, cu exceptia lui Petru Ioan Cordos si a lui Traian Chebeleu. Ministrul Mihai Razvan Ungureanu arata in cadrul conferintei de presa cu tema "Starea de fapt.

Prioritati de actiune" care a avut loc la 7 martie 2005 ca peste 60% din personalul MAE apartine grupelor de varsta mari, cuprinse intre 50-55 de ani, 55-60 si un procent deloc neglijabil de diplomati trecuti de 65 de ani. In urma acestor analize, MAE a decis in martie 2005 pensionarea a 79 de angajati.

Totusi, cifra este foarte mica, avand in vedere ca MAE are in total 2116 angajati, din care majoritatea sunt trecuti de 50 de ani. Unul dintre nominalizatii pentru pensionare este Liviu Maior, ambasadorul Romaniei la Canada (Ottawa), care conform surselor noastre a primit decizia de a parasi postul la 1 iunie a.c.

Liviu Maior are reputatia de pion de sacrificiu al lui Ion Iliescu si este acuzat in mediile academice de mentinerea invatamantului romanesc in parametrii de dinainte de 1989. Pentru ca nu a mai avut loc pe listele PDSR la alegerile din 2000, lui Maior i s-a gasit un loc caldut in Canada.

Liviu Maior a urmat o cariera academica, fiind profesor universitar si istoric, pentru ca in anul 1992 sa devina ministru PDSR al Educatiei pana in 1996. In perioada 1996-2000 a fost senator PSD, iar in 2002 a fost numit ambasador. Maior este nascut in anul 1940 la Beclean, judetul Bistrita-Nasaud, asadar are deja 65 de ani.

Fiul sau, George Cristian Maior, senator PSD, presedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala si membru in Comisia speciala a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SIE s-a remarcat de curand ca unul dintre initiatorii legii privind ascultarea telefoanelor, chiar si fara mandat.

Initiativa celor patru parlamentari PSD, printre care se afla si fiul ambasadorului Maior, a starnit dezbateri aprinse atat in mediul politic, cat si al societatii civile, amintind de metodele folosite de Securitate pentru a se insinua in viata privata a cetatenilor.

Revenind la seniorul Maior, activitatea acestuia ca diplomat si reprezentant al intereselor romanesti in Canada nu a fost apreciata pozitiv de diaspora, dovada fiind reprosurile care ii sunt aduse in mai multe scrisori deschise.

Pentru exemplificare redam un pasaj din scrisoarea adresata ambasadorului de catre Corneliu Florea, un roman din Canada: "In mai 2003, la Toronto s-a desfasurat un festival in care fiecare comunitate etnica s-a prezentat sub numele tarii din care a descins, numai o parte din comunitatea ungureasca torontoneza a hotarat sa-si intituleze expozitia Transylvania - prezentand-o ca un spatiu etnic si cultural absolut unguresc!!

Stiti, ati fost informat, de pe Somes sunteti, istoric ati fost, diplomat ati ajuns - asa ca, multi romani din Canada si din Romania au asteptat din partea dvs. o nota de protest diplomatic impotriva acestei ofense aduse Romaniei - care cuprinde si Transilvania -, tara care v-a trimis in Canada sa-i reprezentati si aparati interesele, nu numai sa dati interviuri de imagine personala prin care, hai sa fim cerebrali si deschisi, mai impresionati doar pe casca gura.

Sper sa aveti perceperea intelectuala ca pentru romanii care si-au inceput viata de la zero in Canada, vorbele nu au valoare oricat de frumoase, dulci si guvernamentale ar fi ele. Sa mai adaugam "for the record" ca ziaristii romani din Canada nu v-au solicitat nici un interviu in acest mic incident diplomatic!".

Se pare ca nici pana anul 2005, ambasadorul Maior nu s-a implicat prea mult in problemele pe care le intampina numeroasa comunitate romaneasca din Canada.

Cu ocazia intalnirii pancanadiene din Montreal, in perioada 23-24 aprilie a.c., Alianta Romanilor Canadieni,Toronto, Ontario s Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia, New Westminster, British Columbias Societatea canado-romana din Alberta, Edmonton ,Alberta si Asociatia Romana din Canada,Montreal, Quebec au reamintit ambasadorului Liviu Maior, prin intermediul unei scrisori deschise, mai multe nemultumiri ale comunitatii romane, cum ar fi problema pensiilor, si anume recunoasterea in Canada a anilor de vechime in munca din Romania, obtinerea unui sprijin concret pentru recunoasterea in Canada a permisului de conducere romanesc si a anilor de vechime in conducere, deschiderea unui Consulat al Romaniei in vestul

Canadei, unde comunitatea romaneasca este in crestere, problema alegerilor romanesti pe teritoriul canadian considerata drept una de interes general si capital pentru democratia romaneasca.

Iata ce declara asociatiile romano-canadieneS" Multi dintre romanii de aici, pensionari sau oameni aflati la distante foarte mari de cele cateva centre de votare, si-au exprimat dorinta de a putea vota prin corespondenta.

Am dori deci sa aflam daca exista un regulament in curs de constituire sau daca aceasta problema este luata in serios de autoritatile romane spre o cat mai grabnica solutionare." O alta chestiune pusa pe tapet este legata de echivalarea diplomelor universitare, care in prezent sunt luate in considerare drept diplome de bacalaureat.

"Realitatile actuale cer si permit, in opinia noastra ,o difuzare mai energica a valorilor romanesti pe teritoriul canadian", considera semnatarii scrisorii. Mihail P. Florovici, diplomat MAE pana in 2001, fost reprezentant al Romaniei in Comitetul ONU.

Pentru Controlul Armamentelor, cu sediul la Viena, a aratat ca diplomatii nominalizati pentru pensionare de Mihai Razvan Ungureanu trag de timp in speranta ca PSD va reveni la putere.

Imediat dupa anuntul facut de ministrul MAE privind retragerea mai multor diplomati din misiunile straine, senatorul PRM Eugen Mihaescu, vicepresedintele Comisiei de Afaceri Externe a Senatului si fost ambasador al Romaniei la UNESCO, a dat publicitatii trecutul comunist al mai multor ambasadori si consuli, care inca reprezinta si astazi tara noastra in state occidentale importante. Pe lista lui Mihaiescu, publicata intr-un cotidian central, apare si numele ex- consulului general al Romaniei in Canada, Magda Michaela Botez, recent inlocuita cu Dragos tigau.

Magda Botez a fost subiectul unui penibil scandal in mediul diasporei romane din Canada, insa activitatea acesteia in calitate de diplomat va constitui tema unui viitor articol.

"Datorita unora ca ei Ministerul Afacerilor Externe nu este o echipa de profesionisti pregatiti sa-si serveasca tara, ci o gasca, un clan preocupat de propriile interese", a aratat Mihaiescu referitor la dinozaurii propusi de Ungureanu pentru pensionare.