In 2000, un maramuresean a reglementat transportul feroviar dintre Romania si Ucraina, scriindu-i lui Kucima. Astazi, va recidiva, destinatarul fiind Iuscenko!

Semnal de alarma pentru autoritatile romane! Un ucrainean din Maramures este hotarat sa trimita o adresa presedintelui din Kiev pentru a rezolva o problema care taraganeaza de prea mult timp: deficitarul transport feroviar dintre Romania si Ucraina.

Desi pare o gluma, Niculai Cocerjuc, un satean din comuna Bistra are confirmarea ca autoritatile din tara vecina sunt extrem de receptive la sesizari, drept dovada e faptul ca prin ordin prezidential au fost solutionate si alte probleme ale ucrainenilor din Maramures. Asa ca „adrisantul", Viktor Iuscenko (presedintele Ucrainei), va afla despre... mersul trenurilor care fac legatura intre cele doua tari.

Decizia maramureseanului pare de neclintit, mai ales ca a mai avut un demers similar, iar raspunsul de la Kiev a venit in mai putin de 30 de zile.

Niculai Cocerjuc are prieteni si rude in tara vecina pe care ii viziteaza cu regularitate. El sustine ca numarul calatorilor ar fi mult mai mare, insa programul de trecere a frontierei (miercuri si vineri) ii dezavantajeaza.

Aceeasi problema a avut-o si in anul 2000, cand s-a hotarat pentru prima data sa trimita o scrisoare presedintelui Ucrainei, caruia i-a sugerat ca ar fi bine ca trenul sa circule marti si vineri. Desi a scris pe plic doar "presedintelui Leonid Kucima, Kiev", in foarte scurt timp a primit raspuns ca problema a fost data spre solutionare.

Apoi, maramureseanul a fost instiintat ca Ministerul de Interne si Ministerul Transporturilor din Ucraina au analizat propunerea, iar varianta sugerata va fi pusa in practica. Ceea ce s-a si intamplat, insa in momentul de fata situatia este similara cu cea de acum 5 ani.

Deci, in viziunea maramureseanului, "solutia salvatoare ramane o noua scrisoare adresata presedintelui Ucrainei, lui Viktor Iuscenko".

Autoritatile, cartonas rosu!

Desi demersul lui Cocerjuc nu urmareste discreditarea autoritatilor romane, situatia poate fi interpretata drept un "cartonas rosu" pentru amanarea problemelor.

"Primarii din zona ar fi putut face mai demult liste cu cei interesati sa treaca periodic granita si sa inainteze cereri autoritatilor, pentru a gasi varianta optima cu mersul trenurilor. Dar primarii de aici sunt preocupati doar de afacerile cu lemne", sustine Cocerjuc.

Cu alte cuvinte, oamenii simpli s-au saturat de promisiuni si incearca sa-si rezolve singuri necazurile, chiar daca trebuie sa apeleze la straini.

Deputatul Stefan Buciuta, presedintele Uniunii Ucrainenilor din Romania, nu stia de intentia alegatorului Cocerjuc din comuna Bistra: "solutia optima ar fi deschiderea podului de la Sighetu Marmatiei, insa despre acest aspect nu se stie deocamdata nimic concret.

In urma sesizarilor primite de la cei care au rude in Ucraina (nu de la primarii), am inceput demersurile pentru ca trenurile sa circule luni, miercuri si vineri. Nu este normal ca cei de aici sa trimita adrese direct presedintelui Ucrainei. Primariile ar trebui sa anunte autoritatile despre dorintele oamenilor, pentru ca discutiile se poarta intre reprezentantii ministerelor romano-ucrainene."

Dupa cum evoleaza lucrurile, nu ne-ar mira sa aflam ca dupa demersurile oamenilor de rand se va deschide un punct consular la Sighetu Marmatiei! Pentru ca acestia sa nu mai fie nevoiti sa mearga in Suceava pentru obtinerea vizelor. Autoritatile maramuresene s-au impotmolit la stadiul de promisiune. Oare trebuie ca altcineva sa scrie unor presedinti „mai mari"?