Toate actiunile legate de arestarile din dosarul "Spuma si Bibanu" au fost extrem de mediatizate atat in presa locala, cat si nationala. Cu toate acestea, sotiile celor arestati au ramas in umbra. Destainurile acestora sunt socante si, in acelasi timp, emotionante. "Luptam pana la Haga pentru a le demonstra nevinovatia", asa isi incep confesiunea sotiile interlopilor.

Adevarate luptatoare cu viata, cum isi spun ele, merg in fiecare saptamana la penitenciarul de la Pitesti. Pentru o ora sunt iar impreuna cu sotii lor. "Nici macar nu pot sa-l ating, ne desparte un geam. Iar adevaratii criminali stau la masa si se tin de mana cu apropiatii", ne spune una dintre neveste, cu multa revolta in voce. Toate cred in nevinovatia barbatilor.

Versiunea lor este diferita de cea oficiala. Acum, ele trebuie sa fie atat barbatul, cat si femeia in casa, au copii pe care sa-i intretina, carora trebuie sa le spuna ca tatal lor ramane, orice s-ar intampla, un om minunat.

Durerea unei mame

Andreea Muntean, sotia lui Cosmin Muntean, a nascut in timpul procesului o fetita, Cosmina Elisabeta. Isi aminteste oripilata de momentul arestarii sotului ei. "Mascatii m-au trezit din somn. L-au legat. L-au trantit jos. Se purtau cu el ca si cu un animal. Eram insarcinata in luna a treia. Am crezut ca voi pierde sarcina. Am strigat atat de tare, incat cred m-a auzit toata piata.

Le-am spus sa-l dezlege. Sa vorbim. Sa ne intelegem ca oamenii. Pe el n-au vrut sa-l asculte", povesteste femeia cu tonul alert specific celor care ar vrea sa-ti spuna multe, dar nu au timp. Andreea vrea sa-si recupereze bunurile care i s-au ridicat la perchezitie. "Mi-au furat viata. Mi-au luat casetele de la cununie, poze personale.

Si mi-au spus ca este doar un control de rutina", mai spune Andreea. Aceasta povesteste cum a muncit in Elvetia pentru a strange bani. S-a gandit sa-i investeasca mai apoi intr-o afacere, pentru a scoate un profit. "Banii nostri au fost munciti de mine, de noi, si in nici un caz nu au fost ilegali, de pe taxa de protectie, cum spun ei", a spus sotia lui Muntean.

Lumea este rea si invidioasa, vorbeste, susoteste, dar Andreea nu mai da importanta nimanui. Singurul lucru care i-a ramas este fetita, despre care spune ca seamana leit cu tatal ei. "Am ajuns sa ma cert cu poza lui. Era un ajutor moral pentru mine. Singurul om care stia ce trebuie sa faca pentru a readuce zambetul pe fata mea. Iubirea vietii mele.

Cei care l-au luat de langa mine au mai distrus o familie", se confeseaza Andreea cu multa amaraciune si disperare.

Casatorie in penitenciar

Amada este sotia lui Adrian Harastasan. S-au casatorit in penitenciar. Nu a mai putut amana nunta. Isi dorea de mult timp sa-si intemeieze o familie alaturi de el. "Asa i-am ridicat si lui moralul. Sunt convinsa ca va iesi si am sperat lucrul acesta inca din prima seara cand a fost sa-si ridice lucrurile confiscate in urma perchezitiei.

Si acum ma pune sa-l intreb pe avocat de ce il mai tin inchis", povesteste tanara sotie. "Un urmarit general, care s-ar fi stiut vinovat, nu s-ar fi dus la Politie pentru a-si recupera bunurile. Sunt foarte multe greseli in rechizitoriu. In fond, acesta este un roman politist, din imaginatia bogata a procurorilor", spune Amada.

Deseori sotul ei ii spunea ca ea este si mama, sotie si prietena pentru el. Sportiv de performanta, Adrian a fost impreuna cu Amada in Japonia, unde au muncit. Si acum, antrenorul lui din Japonia, Maeda San, il sustine financiar si il incurajeaza. "Nu numai ca i-au distrus viata, i-au distrus si cariera. In Japonia, Adi incheiase un contract pe o perioada de cinci ani.

In kick-boxing este foarte importanta varsta", spune Amada. "Lupt din rasputeri, chiar daca ar fi sa renunt la tot pentru a-l scoate din inchisoare. Sa pot sa-l vad fara a fi supravegheati, sa-l ating. Ne vedem si vorbim printr-un geam, este dureros. E nevinovat, nu a santajat pe nimeni asa cum spun acuzatorii", marturiseste Amada.

Pentru ca arestarea a traumatizat-o puternic, a fost nevoita sa mearga la un psiholog. Parintii ei o sustin in tot ceea ce face si sunt mandri de ea. "Familia mea este si familia lui", mai spune Amada.

"Ma mut in fata inchisorii"

Petronela Matei este impreuna cu Ovidiu Ioiescu, zis Pera, de zece ani ."Am slabit 11 kilograme in doua saptamani dupa arestare. Anul acesta, de ziua mea, urma sa ne casatorim", povesteste Petronela cu regret. Deoarece a ramas cu foarte multe afaceri, Petronela, la numai 24 de ani, trebuie sa faca fata tuturor problemelor care se ivesc. "Fac totul pentru noi.

Stiu ca este nevinovat si ca acuzele sunt nefondate. Indiferent de ce s-ar intampla, sunt alaturi de el", mai spune Petronela. De fiecare data cand merge la inchisoare, traieste stari inexplicabile, o napadesc tot felul de trairi intense si mai ales are foarte mari emotii. "M-as muta in fata inchisorii", recunoaste viitoarea sotie a lui Ovidiu.

"Mi-e greu fara tine"

Viorica Tosa este prietena lui Florin Podea. Sunt impreuna de aproape opt ani. Casatoria urma sa aiba loc. "Imi venea sa mor de durere cand l-am vazut cu catuse. S-au purtat foarte urat cu el. Ca si cu ultimul criminal. Nici apa nu i-au dat. Imi este greu fara el", spune Viorica. A fost surprinsa cand l-au arestat. Acum a ramas singura. O ajuta parintii.

"Il amenintau sa declare ceea ce nu a facut", povesteste prietena lui Florin. "Vreau sa-l astept, oricat ar fi", marturiseste femeia. Viorica ar vrea sa se rezolve ceva in acest caz, pentru ca nu crede in acuzatiile care i-au fost aduse prietenului ei. Acum, sarbatorile le petrece singura.

Memorialul durerii

De aproape un an, femeile au uitat cum e sa fii impreuna cu persoana iubita. Ele au alte griji. Ce sa le duca de acasa sotilor, cum sa faca pentru a ajunge in fiecare saptamana la inchisoare. Fiecare dintre ele a suferit o trauma in urma arestarii sotului. Nu au ramas numai neveste, ci si mame indurerate. Pentru multe dintre ele, perna nu s-a uscat de lacrimi.

Si totusi, le ramane speranta, singura care le da putere sa se lupte cu toata lumea.

Serialul confesiunilor va continua in celelalte numere ale GAZETEI.