Recent am primit la redactie o scrisoare din care reproducem partial unele aspecte care privesc administratia publica locala din Negresti-Oas.

Padurarii marcheaza copacii dupa ce sint taiati

"Sintem indignati de modul cum se face exploatarea padurilor din aceasta zona. Cea mai mare parte a copacilor sint taiati fara aprobare de citeva persoane detinatoare de strafuri sau tractoare cu remorca, care au si ceva padure in proprietate. Taierile se fac de pe alte proprietati decit ale lor, prin furt, cu justificarea ca au taiat din proprietatile lor.

Aceasta se face cu acordul tacit sau chiar complicitatea padurarului, care in loc sa marcheze copacii ce urmeaza a fi taiati in padure, pe picior (inainte de taiere), fapt ce ar presupune deplasarea pina la locul de taiere, face marcarea trunchiurilor de copaci pe drumul forestier, dupa ce sint incarcati in strafuri sau remorci.

Acesti hoti de lemne nu fac nici o selectie la taierea copacilor maturi sau accidentati, ci doboara copaci din locurile cele mai accesibile pentru a nu avea probleme cu transportul pina la drumul forestier.

Copacii doboriti sint valorificati la proprietarii de gatere din zona, care achizitioneaza la pret de nimic si fara acte de provenienta lemnul furat sau vindut ca lemn de foc la diverse persoane.

Proprietarii de gatere, pe linga faptul ca sint complici la decimarea padurilor, contribuie si la poluarea mediului prin aruncarea rumegusului in amonte pe malul riului Tur.

Nu in ultimul rind am dori sa atragem atentia si asupra modului de practicare a vinatului de catre membri grupei de vinatoare din Negresti-Oas. Se vineaza orice vinat ce cade in fata pustii si in orice perioada a anului, indiferent daca este sau nu sezon pentru acea specie.

Referitor la furtul de lemne din padurile din vecinatatea Negrestiului, viceprimarul Vasile Pop face citeva sublinieri.

S-a intensificat furtul de lemne in ultima perioada

"La Negresti-Oas se pare ca in ultimul timp furtul de material lemnos din paduri s-a intensificat. Faptul ca o mare parte din cetatenii care au preluat padurile, devenind proprietari, nu respecta legislatia privitoare la exploatarea acestora, faptul ca, in prezent, cei care taie arborii din paduri pot prezenta bonul de transport in termen de 24 de ore de la efectuarea transportului, creeaza mari probleme celor care incearca sa tina sub control exploatarea padurilor.

Echipe mixte de gardieni si lucratori de politie efectueaza sistematic controale la transporturile de lemne din zona riului Tur si din zona Talna. In echipele mentionate sint incluse persoane din cadrul ITRSC. Prin actiunile intreprinse au fost depistati Ioan Lupse, caruia i s-a confiscat materialul lemnos.

Incidentul a fost urmat de depunerea la Primarie a unei adrese de la Parchetul Negresti-Oas, prin care se dispunea restituirea lemnelor. Pe 12 august, alti 5 localnici au fost depistati transportind lemne fara a detine bon de transport.

Camionul cu numarul de inmatriculare SM-05-CIN a coborit, in 11 august, de pe valea riului Talna, incarcat cu busteni, fara sa accepte oprirea la control, la semnalizarea gardienilor publici.

Lemne fara forme legale se aduc spre prelucrare si la gaterul din gara, dar detinatorii instalatiilor de debitare refuza primirea lor. Speram ca acest mod de manifestare al gateristilor va limita taierile ilegale a lemnelor care sint cu destinatia pentru constructie."