Prefectul de Bistrita-Nasaud, Szilagyi Ioan (UDMR) este nemultumit de faptul ca la nivel judetean nu functioneaza Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP). "Avem foarte multe probleme, iar blocajul care exista la nivelul Consiliului Judetean face ca acestea sa nu poata fi rezolvate", a spus Szilagyi.

Blocajul la care se refera prefectul dateaza de la alegerile locale de anul trecut. Atunci s-a ales noua structura a ATOP in care au ajuns doar membrii PSD si PUR. Dupa alegerile parlamentare, la nivelul institutiei s-a constituit o noua majoritate care a convocat o sedinta extraordinara a CJ prin care se urmarea alegerea unei alte componente a acestei structuri.

In urma amintitei intruniri a consilierilor judeteni, din 20 februarie 2005, noua majoritate i-a ales ca reprezentanti in ATOP pe Sabin Iliesi (PNL), Liviu Rusu (PD), Dorel Coc (PNL) si Traian Morariu (independent), iar concesiile aduse fostei Puteri au fost numirea lui Viorel Marginean si Gheorghe Santa (PSD). Marginean a trecut, insa, de partea Aliantei "D.A.".

Presedintele CJ, social-democratul Gheorghe Marinescu, a refuzat, insa, validarea noii componente a acestei structuri. Ca urmare, alesii judeteni ai Aliantei "D.A." au intentat proces, situatie care a blocat functionarea ATOP, iar din acest motiv membrii de drept ai acestui organism nu si-au putut ocupa fotoliile.

Marinescu nu s-a prezentat, insa, la primul infatisare din proces in fata instantei de judecata, stabilita pentru 8 iulie 2005, astfel ca a fost dat un nou termen in 8 septembrie 2005. Ca urmare, activitatea ATOP a fost trecuta in umbra sau considerata improprie.