Autoritatile judetene din Bihor vor plati Episcopiei Romano-Catolice chirie de zeci de mii de euro pentru cladirea Palatului Baroc, unde functioneaza inca Muzeul Tarii Crisurilor.

In sedinta de ieri, alesii judeteni au votat, majoritatea fara sa stie, o anexa a unei hotarari, care prevedea ca in cazul in care institutia muzeala nu reuseste sa se mute pana la 1 noiembrie, pentru incaperile ocupate de aceasta CJ va plati o chirie retroactiv, incepand din iulie 2004.

Odata cu retrocedarea Palatului Baroc din Oradea Episcopiei Romano-Catolice, autoritatile au inceput sa caute o solutie pentru mutarea Muzeului Tarii Crisurilor, insa demersurile au mers destul de greu. Odata cu desfiintarea Garnizoanei Oradea, in luna mai a acestui an, cladirile care au adapostit Armata au revenit autoritatilor locale.

Astfel, s-a ajuns la concluzia ca institutia muzeala ar putea fi mutata intr-una dintre aceste imobile, de pe strada Armatei Romane.

Cu toate ca Garnizoana a eliberat cladirea, mutarea muzeului ar putea dura, potrivit directorului acestuia, Aurel Chiriac, pana la trei ani, din cauza ca exista numeroase obiecte de arta, de o mare valoare, care nu pot fi mutate decat intr-un regim special. Mai mult, imobilul unde este mutat muzeul are nevoie de lucrari inainte de a fi dat spre folosinta noilor locatari.

Astfel, s-a ajuns la o intelegere cu Episcopia Romano-Catolica, ca pana la mutarea definitiva a institutiei muzeale, autoritatile sa plateasca chirie. Desi au fost eliberati deja circa 3.000 de metri patrati din cei 6.000 de mp, cat are cladirea, pretul pe care il vor plati autoritatile este si acum destul de mare.

In sedinta CJ de ieri, consilierilor li s-a pus in fata o hotarare prin care erau adoptate conditiile in care Muzeul Tarii Crisurilor ocupa in continuare spatiile din Palatul Baroc pana la mutarea definitiva. Alesii judeteni au votat o chirie lunara de 1 euro pe metru patrat.

In schimb, intr-o anexa, care nu a parvenit tuturor membrilor CJ, era stipulat ca pentru incaperile ramase ocupate incepand cu 1 noiembrie 2005, institutia va plati retroactiv chirie catre episcopie, din iulie 2004. Consilierii au votat pentru, fara sa stie ce. Doar o parte din alesi au avut cunostinta de aceasta clauza.

Printre acestia se numara si Szabo Odon, mana dreapta a presedintelui CJ, Kiss Alexandru, care este si liderul filialei UDMR.

Totodata, avand in vedere reactia unor consileri PD si PSD, care au tacut in momentul in care a fost descoperita anexa, este posibil ca si acestia sa fi avut cunostinta de ea. Presedintele CJ considera, insa, ca pretul pe care il va plati institutia catre Episcopia Romano-Catolica pentru chirie este unul rezonabil.

Cu toate astea, consilierii PRM si cativa ai PNL au fost revoltati de aceasta practica si au spus ca de acum, la fiecare sedinta, toti membrii CJ trebuie sa primeasca anexele de la hotarari pentru a sti ce voteaza.