Dupa o vara mai agitata politic, poate, ca niciodata, dupa o vacanta scurtata de jocul premierului cu demisia, alesii nostri se intorc, de luni, in mod oficial, la lucru.

Daca tentativa Puterii de a organiza o sesiune extraordinara a Parlamentului in saptamana ce sta sa se incheie a fost dejucata de catre cei doi presedinti PSD ai Camerelor, din 5 septembrie incepe sesiunea ordinara a Parlamentului, care va tine pana la jumatatea lui decembrie.

ZIUA de Cluj a incercat sa afle daca, pe langa razboaiele politice in jurul lui Nastase si Vacaroiu, pe langa conflictul mocnit dintre PD si PNL si cel fatis dintre palatele Cotroceni si Victoria si pe langa toate celelalte artificii politicianiste, alesii nostri au de gand sa faca ceva si pentru tara.

Ca urmare, am solicitat parlamentarilor clujeni sa prezinte fiecare cateva proiecte personale pe care intentioneaza sa le duca la bun sfarsit in noua sesiune parlamentara. Promitem ca, in decembrie, sa verificam daca alesii nostri s-au tinut de cuvant sau au folosit demersul nostru pentru clasice promisiuni electorale gratuite.

PNL

Deputatul Horea Uioreanu isi propune sa lanseze cinci initiative legislative. El doreste modificarea Legii 215, astfel incat viceprimarii sa nu-si mai piarda locul din Consiliul Local si sa-si pastreze dreptul de vot, va mai incerca modificarea Legii Electorale, prin introducerea votului uninominal pentru alegerea Consiliilor Locale si Judetene.

Uioreanu va mai incerca modificarea Legii Constructiilor, prin inasprirea masurilor impotriva constructiilor ilegale si modificarea Legii Asigurarilor. Inevitabil, cum de altfel a si promis, va mai incerca o data sa legalizeze pescuitul nocturn, dupa ce, in primavara, nu a obtinut votul necesar in Parlament.

Deputatul Mircea Pusca are ca principal obiectiv realizarea unui pachet legislativ prin care sa se asigure instrumentele financiare necesare sprijinirii activitatii de cercetare si a "spin-off"-urilor. Senatorul Norica Nicolai nu a putut fi contactata, fiind plecata din tara si avand telefonul mobil inchis.

PD

Deputatul Daniel Buda intentioneaza sa modifice si el Legea Constructiilor, despre care sustine ca a aflat, in urma audientelor, ca ar contine „foarte multe prevederi aberante". El va mai initia un proiect de lege care sa prevada sanctionarea judecatorilor care intra in procese avand pe rol cauze cu avocati incompatibili.

De asemenea, Buda spune ca va initia un proiect de lege a transporturilor si comunicatiilor.

UDMR

Senatorul Eckstein-Kovacs Peter isi propune, in principal, sa aduca amendamente la legea administratiei publice locale. „Acesta este primul meu obiectiv.

De asemenea, doresc sa ma ocup de modificarea legislatiei privind drogurile", a afirmat Eckstein. Deputatul Konya Hamar Sandor, ca proaspat europarlamentar, doreste sa afle intai „ce contine fisa postului".

El va face parte din Comisia de Cultura si Invatamant si subcomisia de politica externa, drepturile omului si ale minoritatilor nationale. Deputatul Mate Andras Levente doreste, si el, sa modifice Legea Constructiilor. El intentioneaza sa depuna un proiect de lege privind creditele studentesti.

PC

Deputatul Gratiela Iordache a spus ca va face parte din grupul care va lucra la Legea Curtii de Conturi si ca va initia doua legi necesare promovarii capitalului autohton. Iordache mai intentioneaza sa formuleze doua interpelari legate de Luna si Valea Draganului.

PSD

Senatorul Vasile Dincu intentioneaza realizarea unui pachet legislativ din cadrul Programului Departamentului de Cultura si Culte al PSD. El spune ca va lansa un chestionar national si o dezbatere privind starea culturii.

Dincu promite sa promoveze interesele economice si culturale ale comunitatii clujene la Bruxelles si Strasbourg, in calitate de observator la Parlamentul European. Deputatul Vasile Puscas va incerca sa modifice si sa completeze Legea 44/94 privind veteranii de razboi, invalizii, vaduvele si orfanii de razboi.

El va mai propune completarea ordonantei privind stimularea cercetarii stiintifice si va lansa o propunere legislativa privind aplicarea acquis-ului comunitar in domeniul mediului.

El spune ca se va mai implica in promovarea investitiilor straine in judetul Cluj, dezvoltarea Parcului industrial si tehnologic si finalizarea proiectelor privind infrastructura regionala. Deputatul Vasile Soporan va initia un proiect de lege care sa prevada alocarea directa de catre agentii economici a unui procent de 1% din fondul de salarizare pentru pregatirea fortei de munca.

El intentioneaza sa introduca numeroase amendamente pe marginea Legii Administratiei Publice Locale. Soporan va milita pentru introducerea in Bugetul de Stat a finantarilor pentru autostrada "Transilvania", modernizarea drumului national Cluj-Napoca – Dej, proiectul de alimentare cu apa a Campiei Transilvaniei si alimentarea cu gaz metan a zonei Huedin.

PRM

Senatorul Gheorghe Funar promite amendamente la Legea Minoritatilor Nationale, precum si proiecte de legi privind combaterea coruptiei, sustinerea romanilor din afara granitelor si acordarea statutului de comuna localitatilor abuziv desfiintate de regimul Ceausescu.

Deputatul Petru Calian promite nu mai putin de 30 de initiative legislative "personale, nu semnate cu tot grupul". El are, totusi, doua prioritati: modificarea Legii Consiliilor de Administratie si finalizarea Codului Comercial.

Independenti

Deputatul Mircia Giurgiu este atins si el de microbul Legii Constructiilor, pe care intentioneaza sa o modifice. El vrea sa mai lanseze un proiect de lege privind persoanele cu dizabilitati si doua proiecte legislative pornite de la criza inundatiilor.

Astfel, el doreste ca banii destinati alegerilor anticipate sa fie folositi pentru refacerea zonelor afectate de inundatii si banii donati de populatie sa fie scutiti de TVA.