A fost ca o floare printre buruieni. A fost o raza de lumina si o sursa de liniste pentru cei care au cunoscut-o., un suflet mult prea nobil pentru o lume meschina. Dumnezeu a stiut asta”. Tanarul abia mai poate vorbi.

Cuvintele i se ineaca in gat, in vreme ce vocea stinsa ingaima toate lucrurile frumoase pe care mintea-i ravasita de durere le invarte ca intr-un carusel nebunesc. Franturi de amintiri, ce sunt singurele care vor ramane mereu vii. Amintiri despre sora sa, trecuta in lumea dreptilor.

„Cred ca Dumnezeu a iubit-o prea mult si a vrut sa o aiba langa El inainte de soroc. Nu a stat prea mult pe ganduri si i-a luat sufletul. Acum, sade de-a dreapta Tatalui”. Drama familiei Major a zguduit Bihorul. O tanara de 24 de ani care a fost ucisa cu sange rece. De un fost iubit gelos.

Caruia bautura si fixatia care o facuse pentru adolescenta i-au intunecat mintile. Nua a mai putut sa o aiba pentru el, asa ca nu i-a lasat-o nimanui. A strangulat-o, dupa care i-a infipt un cutit in beregata.

Ca si o prelucrare idioata a celebrei drame, cu o Julieta inocenta, naiva dar si terorizata de o dragoste sufocanta si un Romeo dezaxat.

Au fost impreuna

Andreea Major si-a gasit sfarsitul in mainile fostului prieten, care nu reusea sa se obisnuiasca cu gandul ca a pierdut-o. Andreea si-a cunoscut calaul inca din liceu, cand tanara si naiva. Nu a reusit sa-si de-a seama ca in mintea tanarului se ascund planuri negre.

Cei doi au fost colegi la liceul „Octavian Goga” din Marghita si au devenit iubiti in urma insistentelor baiatului. „A vrut s-o cucereasca neaparat”, spune fratele Andreei. A reusit.

Nimeni din familia fetei si nici chiar prietenii comuni ai celor doi iubiti nu se gandea atunci ca Ionut Popovici era de fapt inceputul sfirsitului pentru Andreea. Dupa ce a terminat liceul, viata Andreei s-a schimbat. Mai matura, tanara l-a cunoscut mai bine, motiv pentru care a si decis sa-l paraseasca pe Ionut.

Din punctul ei de vedere, totul era terminat. A vrut mai mult de la viata. Cu o situatie financiara deloc de invidiat, Andreea si-a luat soarta in piept si a ales Facultatea de Litere din Oradea. A intrat prima pe lista. Pentru a a-si plati scoala si pentru a se intretine in Oradea, fiica familiei Major trebuia sa munceasca.

Fara a primi vreun ajutor de acasa, Andreea a reusit sa se intretina in perioada facultatii prin munca cinstita. Intre timp, la Oradea a venit si Ionut, care s-a angajat la o firma din Santandrei. Acesta s-a mutat in acelasi oras cu Andreea in speranta ca va izbuti sa o recucereasca.

Fara prea multi sorti de izbanda, insa. A urmat o scurta perioada de calm aparent, dupa care a inceput cu amenintarile. Mai intai verbale iar mai apoi, din cauza fata il evita, a trecut la telefoane si mesaje de amenintare.

Nici atunci, nimanui nu-i trecea prin cap ce se tesea in mintea desirata a lui Ionut.

Vrea sa fie liber

Tragicul eveniment a indurerat intreaga suflare din Marghita si nu numai. Pe linga cea mai mare durere din lume, aceea de a-si vedea propriul copil mort, parintii au fost nevoiti sa suporte si eroarea unor jurnalisti care au titrat tragedia la modul unei crime pasionale, pe fondul unor relatii de concubinaj dintre cei doi.

Dezinformarea a pornit de la o vecina de scara a Andreei, trecuta bine de prima tinerete, care l-a confundat pe fratele Andreei cu nemilosul criminal.

Familia indurerata a fost socata si de tupeul cu care cel acuzat de crima a cerut sa fie cercetat si judecat in stare de libertate. Ca si cum nu ar reprezenta nici un fel de pericol social. “Unul dintre unchii sai a fost marinar si este un om influent.

Nu vrem ca aceasta persoana dezaxata si cruda sa fie judecata intr-un mod subiectiv de organele justitiei romane”, isi exprima temerile familia fetei ucise

Criminalul este orfan

Ionut Popovici este orfan de la varsta de trei ani si a fost crescut de rudele parintilor. Labilitatea psihica a fost mostenita de la tatal sau, care s-a spanzurat la doar cateva saptamani dupa ce i-a murit sotia. “Totul timpul spunea cat de mult il respecta pe tatal sau pentru ceea ce a facut. Mereu vorbea despre el”, spune Gheorghe Major, fratele Andreei.

Familia fetei este de parere ca baiatul urmarea de mult sa o omoare pe fata. “Am sa te omor si apoi am sa ma sinucid” a fost unul dintre ultimele mesaje pe care le-a primit fata.

Vazand ca Andreea nu raspunde la nici un fel la mesaje, Ionut Popovici s-a gandit sa-i intinda o cursa si sa o prinda singura in apartamentul de pe strada Dimitrie Cantemir, unde locuia in chirie impreuna cu fratele sau.

"Duminica, a trimis un mesaj prin care o anunta pe Andreea ca pleaca in Ungaria, unde va castiga 2.000 de euro. Ne-am bucurat toti pentru ca eram siguri ca am scapat de el” afirma cu lacrimi in ochi fratele victimei. Ionut era insa in Oradea si avea in minte ganduri groaznice.

In seara de joi, 25 august, dupa ce s-a asigurat ca Ghita a plecat la Marghita la parinti, a plecat spre apartamentul fetei cu gandul de a-i da o lectie pentru faptul ca nu l-a bagat in seama. Dupa ce a consumat o cantitate apreciabila de alcool, Ionut a intrat in casa fetei si a sugrumat-o.

Dupa care i-a infipt un cutit in gat, sa fie sigur ca nu va ai fi a nimanuia. A doua zi s-a prezentat la Politie si s-a autodenuntat.

"A fost o fata deosebita"

Andreea a fost o fata sarguincioasa si inteligenta. Anul acesta si-a terminat studiile si a luat licenta cu 9,37, primind un post la liceul din Marghita la catedra de engleza pe care urma sa o ia in primire incepand cu data 12 septembrie. Ar fi fost primul ei an de munca cu copiii.

Nu si-a luat vacanta, ci a preferat sa munceasca pana la inceputul scolii pentru ca patronul care o angajase sa nu ramana descoperit, cu un post gol. Dar a ramas sa moara.

"Andreea a fost o fata deosebita", este propozitia cu care incepe orice persoana care este rugata sa-i faca o caracterizare. Nu a fost insa de ajuns pentru aceasta lume. Lume, pe care acum o priveste de sus.

Alcoolul distruge vieti

„Un tanar de 23 de ani este invinuit de omorarea prietenei sale. In data de 26.08.2005, la sediul Politiei Municipiului Oradea s-a prezentat P.I.O., de sex masculin, cu domiciliul in comuna Santandrei, care a declarat ca a comis un omor in municipiul Oradea.

Politistii au inceput imediat verificarea aspectelor sesizate, care s-au confirmat. Astfel, in apartamentul 10 al unui bloc situat pe str. Dimitrie Cantemir, s-a gasit cadavrul lui M.G.A., de sex feminin, de 24 de ani, din Marghita, care prezenta semnele unei morti violente: urme de strangulare si o plaga taiata intepata la nivelul gatului.

Cercetarile au dezvaluit ca victima locuia in chirie la adresa mai sus mentionata si era prietena lui P.I.O.. In seara de 25.08.2005, pe fondul starii de ebrietate si a geloziei, acesta a strangulat-o pe M.G.A. si i-a aplicat lovitura de cutit din zona gatului.

In prezent, tanarul este cercetat in stare de arest, fiind invinuit de comiterea infractiunii de omor” – comunicatul oficial al Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor.