Peste tot in tara se intalnesc cazuri de constructii incepute si apoi lasate in voia sortii. Se intampla si la Cluj-Napoca. Este evident cazul constructiei din capatul cartierului Manastur, de pe strada Bucium, Zona Colina.

Cladirea trebuia sa devina un modern Spital de Urgenta, insa la scurt timp dupa inceperea lucrarilor ele au fost sistate din lipsa de fonduri. Acum mastodontul zace pe jumatate construit si nu prea sunt sanse de "reabilitare" a sa.

Cazul constructiei de la Colina e unul extrem de trist. Dupa ce aceasta cladire a inghitit timp de doi ani de zile fonduri exorbitante din bani publici, totul a fost lasat in paragina. Nici macar in momentul de fata nu s-a gasit o solutie pentru finalizarea constructiei si darea ei in folosinta.

Consiliul Judetean Cluj-Napoca incearca sa gaseasca solutii, dar se pare ca totul e in van.

Fara bani, fara spital

In anul 1994 Ministerul Sanatatii a demarat un proiect ce viza constructia unui nou Spital de Urgenta.Din lipsa de fonduri, constructia a fost sistata in anul 1996, urmand ca la obtinerea acestora, cladirea sa fie finalizata.

Fondurile insa au intarziat sa apara, iar in momentul de fata, constructia inceputa in 1994, nu mai corespunde standardelor europene de spitale. Din acest motiv, destinatia cladirii trebuia schimbata.

Filarmonica protesteaza

In aceste conditii, constructia respectiva a fost trecuta in patrimoniul Consiliului Judetean (CJ) Cluj, urmand ca acesta sa-i gasesca o intrebuintare, iar CJ a gasit o posibila solutie.

Initial, in primavara acestui an, au fost convocate intr-o sedinta, Academia de Muzica, Liceul de Muzica si Filarmonica, oferindu-li-se spatiul de la Colina, in ideea reunirii acestor institutii culturale intr-un singur sediu. Acestea au primit un timp de gandire de doua saptamani, pentru ca mai apoi sa comunice raspunsul.

Directoarea Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, Dorina Marga, ne-a declarat ca in urma discutiilor cu Academia Senatului, Colegiul Artistic, Corul si Orchestra Filarmonicii, s-au starnit reactii vehemente impotriva acestei mutari. "Noi nu ne putem muta acolo, din doua motive.

In primul rand spatiul respectiv se afla la iesirea din oras, iar publicului nostru i-ar fi mult prea greu sa ajunga pana acolo pentru un spectacol. O asemenea institutie nu trebuie, in nici un caz, amplasata la periferie.

Cel de-al doilea motiv este ca primaria doreste construirea in imediata apropiere, a unui parc de distractii de catre o firma italiana, iar alaturarea institutiei noastre de cultura unui parc de distractii este pur si simplu inacceptabila.

Noi am propus de mai multe ori sa se faca un sondaj de opinie in legauira cu aceasta locatie, pentru ca asa s-ar dovedi ca nici macar publicul nostru nu ar fi de acord cu o asemenea locatie."

Cladirea pe care nu o vrea nimeni

O alta solutie propusa de CJ este vinderea la licitatie a cladirii de pe Colina, urmand ca mai apoi, cu banii obtinuti, sa se realizeze renovarea clinicilor din judet. Toate bune si frumoase, insa la licitatia care a avut loc, nimeni nu a s-a aratat interesat de achizitionarea cladirii aflate in costructie.

Dupa cum stau lucrurile, se pare ca in zona cu pricina va continua sa existe un santier, pentru o perioada nedeterminata