Parlamentarii romani au inceput sa se intoarca din concedii. Deputatii si senatorii clujeni care au fost plecati sa se relaxeze au preferat sa ramana in tara, doar unul din cei zece deputati ai judetului Cluj si unul din cei patru senatori alegand varianta concediilor in strainatate.

Au fost insa si parlamentari care nu au reusit sa se destinda, ocupati fiind cu rezolvarea unor probleme din judet.

In aceasta saptamana parlamentarii isi vor relua lucrarile in Parlamentul Romaniei. Deputatii si senatorii clujeni au ales sa-si petreaca vacantele alaturi de familie si prieteni, iar noi am aflat pe unde au fost, cat au cheltuit, si cat de multumiti sunt de calitatea serviciilor pentru care au platit.

Pusca si-a donat concediul

Daniel Buda, deputat clujean din partea Aliantei D.A., nu a avut parte tocmai de un concediu adevarat. Buda ne-a declarat ca a fost plecat trei zile la mare, insa si acolo cu probleme de serviciu. "Am cheltuit cat a fost nevoie, vreo cateva milioane", a mentionat Buda.

Un alt deputat al Aliantei, Mircea Pusca, ne-a declarat ca a petrecut patru zile de concediu la Baile Felix, alaturi de sotia sa, concediu pentru care a scos din buzunar doua milioane de lei vechi. Pusca, nefiind foarte pretentios, ne-a mai spus ca a fost cazat la o gazda.

El a fost foarte multumit de serviciile oferite, preferand sa nu cheltuiasca sume exorbitante in acest scop.

"Morala crestina imi impune datoria de a fi solidar cu cei aflati in nevoi, asa ca am hotarat ca resursele necesare unui concediu in strainatate sa le donez acelor oameni care chiar au nevoie de ele", ne-a marturisit Pusca.

Uioreanu a tras la Hilton

La polul opus se situeaza deputatul D.A. de Cluj Horea Uioreanu. Acesta a avut parte de un concediu in Grecia - petrecut alaturi de prietena sa, iar mai apoi si alaturi de fiul sau - in Malta. In Grecia, Uioreanu a fost cazat la un hotel de trei stele, aproape de plaja, fiind foarte multumit de conditiile de care a beneficiat.

Tariful sejurului a fost de 200 de euro de persoana, cu transportul si doua mese pe zi incluse. Costul aproximativ al saptamanii petrecute de deputat in Grecia a fost de 5-600 de euro. In Malta insa, unde a plecat alaturi de prietena sa si fiul sau, deputatul clujean a fost cazat la un hotel de cinci stele de renume: Hilton.

Uioreanu a recunoscut ca de aceasta data preturile sejurului au fost cu mult mai ridicate, insa si conditiile de cazare au fost pe masura.

Concedii in Romania Mare

Deputatul PRM de Cluj Petru Calian a avut parte de un concediu la mare, alaturi de familia sa. "Ne-am cazat intr-un hotel de trei stele, unde am avut parte de servicii aproximativ multumitoare. Se putea si mai bine…", ne-a declarat deputatul. Intors de la mare, Calian a petrecut trei zile la pescuit, in mijlocul naturii.

Costurile aproximative ale acestui concediu s-au ridicat la 50 milioane de lei vechi, din care trei milioane au reprezentat-o taxa de pescuit. Mircea Giurgiu, fost deputat PRM, momentan deputat independent, ne-a marturisit ca a petrecut acest concediu la munca, avand foarte multe probleme de rezolvat in judet.

Concediu dedicat culturii

Gratiela Iordache (PUR) si Vasile Puscas (PSD), deputati de Cluj au avut parte de "concedii decente", dupa cum declara chiar ei. Iordache a fost trei zile la munte, pe Valea Prahovei, alaturi de fratele ei, cazati fiind la un hotel de trei stele.

"Merg acolo in fiecare an, alaturi de familie si sunt foarte multumita de conditiile de cazare. In apropiere este un parau, aerul e curat, iar mie imi place sa ma relaxez in natura", ne-a marturisit Gratiela Iordache.

Urmatoarea deplasare de concediu a fost pe Valea Ierii, insa acolo deputatul a fost mai mult "pe teren" decat in vacanta. Costurile de concediu au fost estimate la opt milioane de lei vechi. Vasile Puscas si-a dedicat concediul indeletnicirilor culturale.

Astfel, el a terminat de scris volumul "Relatii internationale contemporane", iar saptamana trecuta s-a intors din Italia, unde a participat la o sesiune de contractare in vederea aparitiei volumului intitulat "Negocieri Europene".

In tara, Puscas a petrecut, in Salaj, cateva zile alaturi de fiul sau, neputand fi insa insotit si de sotia sa care nu a avut concediu.

Iubitori de natura

Deputatii care reprezinta minoritatea maghiara din judetul Cluj, au preferat, si ei sa-si petreaca vacanta in tara, argumentand ca Romania este o tara frumosa si prefera sa se bucure de frumusetile ei si nu de cele ale altei tari.

Levente Mate Andras a fost in concediu la Miercurea Ciuc si Tusnad, impreuna cu familia. "La Miercurea Ciuc ne-am cazat intr-un hotel de doua stele, insa am fost total nemultumiti de cazare, care, dupa parerea mea, a fost de minus doua stele, nu de doua.

La Tusnad insa, am stat la un hotel de trei stele, iar conditiile de cazare au fost foarte bune", ne-a declarat deputatul. Tot el ne-a mai marturisit ca a cheltui aproximativ sapte milioane de lei vechi in acest concediu, costuri ce includ si cheltuielile pentru combustibilul necesar deplasarilor.

Celalalt deputat UDMR, Kanya Hamar Sandor, a ramas tot in tara, alaturi de familie. 12 zile ale lunii august si le-a petrecut la tara, la socrii, iar zece zile a fost la munte, la Baisoara, cazat fiind la niste prieteni vechi.

"Scopul acestei vacante a fost unul de relaxare, astfel ca noi am petrecut cat mai mult timp posibil in aer liber. Am facut multa miscare in plimbarile prin zona si ne-am bucurat de linistea pe care o ofera muntele.", ne-a marturisit Kanya Hamar.

Vacante modeste

Senatorii judetului Cluj au avut si ei parte de vacante parlamentare. Vasile Dancu, senator PSD si-a dedicat concediul unor activitati stiintifice si intelectuale. In Cluj-Napoca el a scris si a citit, ocupatii de care nu a avut timp pe perioada sesiunii parlamentare.

De asemenea, la inceputul verii, Dancu a petrecut o saptamana in Austria si Elvetia, unde s-a ocupat de unele probleme stiintifice si personale. De cazare nu a avut nevoie, deoarece a stat impreuna cu sotia sa, la niste prieteni de familie. Astfel, nu a cheltuit mai mult de 500 de euro pe perioada intregii veri.

Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca si actual senator PRM, si-a petrecut concediul la Baisoara, alaturi de familie, in propria-i casa de vacanta. Singurul regret al lui Funar in ceea ce priveste aceasta perioada, e legat de faptul ca la Baisoara a plouat tot timpul.

Senatorul ne-a declarat ca nu a avut parte de o vacanta costisitoare, ci din contra, costurile au fost modeste.

Vama Veche si Fan Fest

In ceea ce-l priveste pe senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter, acesta a avut parte de un concediu foarte activ, alegand, si el, sa ramana in tara. Prima saptamana de concediu si-a petrecut-o la Tusnad, cazat fiind intr-un hotel de doua stele, unde serviciile oferite nu au fost deloc satisfacatoare.

La Satu Mare insa, o comuna din judetul Harghita, Eskstein a avut parte de conditii de cazare foarte bune, intr-o cabana de vanatoare. Urmatoarele destinatii au fost Vama Veche si Rosia Montana, unde senatorul a participat la festivalul Fan Fest.

Perioadele de sedere in aceste locatii au foste de cate trei zile, ele fiind petrecute alaturi de familie si prieteni. Costurile aproximative ale concediului au fost de 25 milioane de lei vechi.

Singurii parlamentari clujeni care nu au putut fi contactati, avand telefoanele inchise, sunt deputatul PSD Vasile Soporan si senatorul Aliantei D.A. Norica Nicolai. Se pare ca acestia inceraca sa se bucure de cat le-a mai ramas din vacanta parlamentara si nu doresc sa fie deranjati.