La 1 septembrie Directia de Sanatate Publica Satu Mare, compartimentul Igiena Scolara a inaintat Ministerului Sanatatii situatia privind asigurarea conditiilor igienico sanitare din unitatile de invatamint verificate in perioada 15 august - 1 septembrie 2005.

Conform tabelului intocmit de DSP, din data de 15 august si pina la 1 septembrie au fost autorizate sanitar 7 scoli generale din mediul urban si 25 din mediul rural, 5 licee, 2 internate scolare, 2 ateliere scolare, 7 gradinite cu program normal (G.P.N.) din mediul rural si 1 gradinita cu program prelungit (G.P.P).

Din verificarile efectuate de inspectorii de specialitate s-a constatat ca pina la data sus amintita 5 unitati de invatamint din mediul rural nu indeplinesc conditiile de autorizare, iar alte 23 de unitati din mediul rural nu au solicitat sa fie autorizate sanitar.

In curs de igienizare se afla in acest moment 16 unitati de invatamint din urban si 50 din rural, iar alte 16 unitati, tot din mediul rural sint si in prezent neigienizate.

Situatia nu a fost prea buna nici pentru anul de invatamint 2004-2005 daca tinem cont ca DSP a refuzat sa elibereze autorizatii sanitare de functionare sau viza anuala pentru 23 de unitati scolare.

Motivele care au stat la baza deciziei DSP de a nu autoriza aceste scoli au fost cladirile vechi deteriorate ale scolilor, lipsa de surse proprii de apa potabila si retea de distributie interioara cit si grupurile sanitare neigienizate si necorespun-zatoare.

In anul de invatamint 2004-2005 directia de sanatate satmareana a autorizat sanitar 490 de institutii pentru ocrotirea, educarea, instruirea copiilor si tinerilor din Satu Mare, din totalul de 559 cite sint in judetul Satu Mare.

Din cele 490, in 353 de cazuri avizarea s-a facut pe baza unui plan de conformare prin care unitatile in cauza se angajau in efectuarea tuturor deficientelor constatate de inspectorii DSP.