Inchiderea combinatului de ingrasaminte chimice "Azomures" din Targu-Mures s-a amanat din nou, deoarece partonatul turc al societatii a reusit sa obtina preturi preferentiale la gaz si energie electrica.

Totodata, prefectul judetului, Ciprian Dobre, a anuntat ca, vineri noaptea, intre patronat si sindicate s-a semnat un acord care va duce la semnarea contractului colectiv de munca pe anul 2005-2006.

"De asemenea, au fost negociate maririle de salarii si graficul de acordare a acestor mariri salariale", a declarat Dobre. El nu a putut, insa, mentiona care care sunt majorarile salariale acordate de patronat si acceptate de reprezentantii angajatilor.

La randul sau, ministrul Economiei si Comertului, conservatorul Codrut Seres, a cerut patronatului combinatului chimic sa se preocupe de politicile comerciale. Mai mult, demnitarul i-a acuzat, ieri, pe actionarii "Azomures" de presiuni facute asupra Guvernului prin intermediul salariatilor pentru a obtine preturi preferentiale la gaz si energie electrica.

"E o presiune din partea actionariatului acestui combinat pe de-o parte pentru cheltuielile pe care le opereaza in societate, iar pe de alta parte pentru dorinta lor de a obtine preturi care sa le permita competitivitatea", a declarat, la Targu-Mures, Codrut Seres.

Potrivit demnitarului, "Azomures" cumpara energia electrica si gazul metan la preturi foarte mici. El crede ca actionariatul combinatului ar trebui sa puna accent pe politicile comerciale. "M-as bucura daca cei de la "Azomures" ar face si investitii in ceea ce inseamna eficienta consumurilor specifice pentru ceea ce produc", a mai spus ministrul.

Seres a fost de parere ca prin obtinerea pentru industria chmica a unor preturi preferentiale la gaz si energie electrica ministerul pe care il conduce si-a facut datoria fata de angajatii acestei societati.

Desi nu a vrut sa faca public pretul de achizitie de catre "Azomures" in ceea ce priveste energia electrica, Seres a mentionat ca acest combinat achizitioneaza gazul metan la pretul de 94 de dolari mia de metri cubi.