Un scandal de proportii a zguduit de curand sucursala din Mures a BRD-Groupe Societe Generale. O societate din Targu Mures a acuzat institutia bancara ca i-a sustras pe nedrept sume de bani din contul pe care il detinea.

Patronul firmei din Targu Mures, Istvan Ivanyi, a aflat, initial, de la BRD, numele celor trei firme catre care s-au scurs "din greseala" banii, care i-au fost returnati dupa ceva timp. Primele informatii au aratat ca cele trei firme sunt "fantome" si ca BRD Mures a incercat o "inginerie". Ulterior, BRD a replicat ca firmele exista si ca a fost o greseala.

Insa una dintre firme, care este din Cluj, demonteaza versiunea BRD. In plus, patronul firmei din Targu Mures sustine ca a fost ruinat din cauza problemelor cauzate de banca.

La sfarsitul anului 2002, din contul firmei Ivany Company din Targu Mures au disparut peste 150 de milioane de lei vechi. Mai exact, administratorul firmei a aflat ca a fost vorba despre decontarea unor plati catre societatile Royal Brinkers (91 de milioane lei vechi), Boter Prod (20 de milioane lei vechi) si Total Quality (41,6 milioane lei vechi).

Conducerea societatii pagubite a facut o ancheta interna, pentru a vedea daca este o greseala a propriilor angajati. Dupa ce s-a constatat ca nici un angajat nu stie despre aceste transferuri, administratorul firmei, Istvan Szent-Ivanyi, a cerut lamuriri de la conducerea BRD Mures, al carei director este Corneliu Grosu.

Pentru ca situatia nu s-a clarificat, Ivanyi a trimis apoi o scrisoare directorului de atunci al bancii, Bogdan Balthazar. Conducerea bancii a refuzat orice comunicare, astfel ca Ivanyi a incercat sa descopere ingineriile financiare.

In acest sens, a facut o adresa la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Mures, pentru a afla datele de identificare ale firmelor catre care s-au scurs banii.

Administratorul Ivany Company s-a gandit, logic, ca firmele ar trebui sa fie din judet. Raspunsul primit arata ca firmele nu sunt inregistrate la Registrul Comertului Mures. Prin urmare, omul de afaceri a sesizat organele de ancheta cu privire la o eventuala infractiune.

In alta ordine de idei, la decontarea unor plati, actul prezentat de cel care incaseaza trebuie sa contina patru stampile si o semnatura autorizata a firmei care a eliberat instrumentul de plata in cauza. Daca Ivany Company nu a eliberat documentele respective, atunci ori au fost decontate prin incalcarea reglementarilor valabile, ori stampilele si semnatura au fost falsificate.

Dupa o serie de schimburi de corespondenta si demararea anchetei de catre politie si procurori, banii au fost returnati societatii pagubite in contul de la BRD.

Evaporarea banilor, via Cluj

In urma unui articol aparut in editia nationala ZIUA, Biroul de relatii cu media al BRD-GSG a raspuns ca cele trei firme catre care au mers eronat banii lui Ivanyi nu sunt "fantome", ci exista in mod real si isi desfasoara activitatea legal, fiind inregistrate in judetele Bihor (Bater Prod SRL), Cluj (Total Quality Cons) si, respectiv, Iasi (Royal Brinkers Distribution ).

"Firmele, nefiind din judetul Mures, nu au cum sa figureze in aceasta evidenta locala", s-a mentionat in scrisoarea BRD.

Insa patronul Ivany Company a precizat: "Firmele-fantoma nu au avut nici o legatura cu firma Ivany, iar in dosarul 5399/P/2003, deschis de Politia Mures, exista o adresa de la Registrul Comertului National in care una dintre firme apare ca inexistenta, iar celelalte doua apar ca firme fara activitate".

Din moment ce conducerea BRD a comunicat abia in 2005 numele corecte si complete ale firmelor, era firesc ca anchetatorii sa fie in imposibilitatea de afla datele corecte. ZIUA de Cluj a verificat firma clujeana ce apare pe fir.

Societatea Total Quality Cons exista si are activitate, insa, conform directorului sau economic, Valer Popa, nu a primit niciodata bani de la firma mureseana - nici din greseala - si nu are nici o legatura comerciala cu aceasta. Total Quality Cons are, insa, cont la sucursala BRD Cluj.

Informatiile de la BRD Mures au aratat ca in contul firmei clujene au intrat, dintr-o eroare, in 23 decembrie 2002, 41,6 milioane lei vechi de la Ivany Company. Popa a verificat arhiva contabila a societatii si a gasit ca la acea data a incasat exact aceeasi suma, dar de la firma Eurocolor Com din Targu Mures, careia i-a livrat materiale de constructii.

Chiar daca in contul firmei clujene ar fi ajuns bani in mod eronat de la Ivany Company si apoi ar fi fost returnati, acestia ar fi trebuit inregistrati in contabilitate, unde operatiunea nu este marcata. Asadar, versiunea BRD, conform careia au fost decontati banii in mod eronat catre Total Quality si apoi au fost returnati, cade.

Purtatorul de cuvant al BRD-GSG, Viorel Ispas, nu a putut explica unde au mers, de fapt, banii. Acesta a precizat ca este secret bancar, dar in acelasi timp a raspuns solicitarii noastre astfel: "Raspunsurile la intrebarile dvs. au fost publicate, deja, in editia din 24 august 2005 a ziarului ZIUA". Tocmai in acel raspuns BRD precizeaza numele complete ale celor trei firme. Ramane o enigma unde au stat banii firmei muresene.

"Erori" repetate

"Banii se mai duc aiurea. Am avut si noi erori la unele decontari catre parteneri. Banii nu ajungeau la beneficiari si mergeau… asa, nicaieri. De obicei, daca contul nu e bun, banii vin inapoi dupa o perioada de timp", afirma directorul economic al Total Quality Cons.

Valer Popa mai spune ca ar fi posibila varianta ca Ivany Company sa fi avut relatii comerciale cu Eurocolor si astfel sa fi ajuns banii la el. Numai ca Ivany nu a avut astfel de terti, iar cele doua societati nu au nimic in comun. Cea din Cluj comercializeaza materiale de constructii, iar cea din Targu Mures deschisese un magazin cu specific alimentar.

"Ori Ivany avea relatii comerciale cu Eurocolor, ori BRD Mures a luat banii de la Ivany", a afirmat Popa. Reporterii ZIUA au aflat ca mai multi administratori de societati comerciale reclama disparitia unor sume de bani din cont, ca fiind decontari catre firme cu care nu au nici o legatura.

In mod normal, conducerea centrala a BRD trebuia sa declanseze o ancheta interna si sa rezolve problemele legate de transferurile de bani. Ispas s-a multumit sa spuna ca de vina este schimbarea sistemului informatic al bancii.

Conform patronului sau, Ivany Compay a fost sicanata de conducerea BRD pana la falimentare, din cauza ca a facut scandal dupa disparitia banilor. Ivany spune ca nu i s-a dat posibilitatea sa colaboreze cu alta banca, ce poate ar fi fost interesata sa sprijine o investitie serioasa.

Patronul Total Quality, Gheorghe Cotroaza, este plecat din tara, dar, conform directorului economic, acesta nu stia de scandal si de faptul ca BRD a folosit pentru a se justifica numele Total Quality.

Sicanele BRD au fost resimtite si de reporterul ZIUA de Cluj, prin vocea lui Viorel Ispas, care a incercat sa ne convinga sa nu scriem articolul, pe motiv ca ar fi fost "operatiuni eronate, care s-au rezolvat imediat".