Nici o groapa de gunoi din judet nu are autorizatie de functionare de la Directia de Mediu, dar majoritatea sunt in continuare folosite, in lipsa unor rampe ecologice adecvate. Conform Directiei de Mediu, pentru alinierea la normele europene, vechile gropi de gunoi vor fi inchise pana in 2007, anul preconizatei aderari a Romaniei la UE.

Transportul deseurilor, sortarea si incinerarea lor sunt insa atat de costisitoare si complicate, incat Romania a cerut o perioada de gratie pana in 2011, pentru a rezolva toate aceste probleme. In judetul Hunedoara, deseurile depozitate in gropile de gunoi sunt adevarate bombe ecologice, din cauza modului necorespunzator de administrare.

Specialistii din domeniu afirma ca exista o mare posibilitate ca biogazul, ce se acumuleaza in rampele de gunoi, sa produca explozii in perioadele caniculare. O alta problema este amplasamentul gropilor, majoritatea aflandu-se in aproierea unor cursuri de apa. In caz de inundatii, gunoaiele sunt luate de ape, provocand adevarate dezastre ecologice.

La Brad, groapa de gunoi a orasului este amplasata intr-o surpatura a Crisului, iar la Hunedoara, rampa se afla pe albia unui parau. In sezonul ploios aceste gunoaie se spala, imprastiindu-se pretutindeni.

Groapa de gunoi de la Uroi a fost inchisa anul trecut. Pentru gunoaiele ramase aici nu este nevoie de ploi care sa le duca in aval. Vantul imprastie deseurile, pentru ca gunoiul nu este tasat si acoperit cu pamant. Dealurile sunt mereu presarate cu pungi de plastic si nu de putine ori animalele pasc printre aceste ambalaje.

Autoritatile orasului Simeria au renuntat la administrarea gropii, ca urmare a unui contract derulat cu firma de salubritate RETIM din Timisoara. Cetatenii trebuie sa plateasca lunar doua sute de mii pentru salubrizare, insa multi se plang ca gunoiul nu le este ridicat.

O alta situatie se intalneste in Brad, unde a fost deja inchisa groapa initiala, din cauza gravelor incalcari ale codului de protectie a naturii. Aflandu-se direct langa raul Crisul Alb, gunoaiele erau constant duse de ape, provocand grave daune naturii.

Din aceasta cauza, in anul 2002, groapa de la Mesteacan a fost inchisa si acoperita cu 50 de centimetri de pamant, pe care s-au plantat salcami. Gunoaiele se depoziteaza acum la groapa de gunoi Rapolt, care este tot pe marginea raului. In ceea ce priveste salubrizarea, se asteapta in curand o licitatie pentru a stabili firma care sa se ocupe de aceasta.

"Data licitatiei este fixata in luna septembrie, iar pretul se preconizeaza a fi de trei ori mai mare ca cel actual", declara viceprimarul Bradului, Aurel Vasile Circo.

In Hunedoara, salubrizarea s-a scos la privatizare, impreuna cu transportul in comun si alte servicii care apartineau pana acum administratiei locale. Licitatia va avea loc in luna septembrie, pana cand de transportul gunoaielor din oras la groapa Hajdat se ocupa RAIL.

Incadrandu-se perfect in tabloul deplorabil al gropilor de gunoi ale judetului, are si Deva un cuvant de spus la poluarea mediului inconjurator prin rampa sa de deseuri. Autorizatia de functionare i-a fost retrasa, printre altele, din cauza neingradirii suficiente, ceruta de amplasamentul direct la raul Mures.

Dar aici, autoritatile au un plan pentru imbunatatirea conditiilor de depozitare a gunoaielor, prin construirea unui sistem ecologic de sortare, reciclare, tratare si depunere a deseurilor menajere, industriale si toxice. Proiectul a fost aprobat saptamana trecuta \ntr-o sedinta de consiliu extraordinara si va fi efectuat de o firma germana prin parteneriat public privat.

Investitia nu a putut fi a statului, pentru ca banii aprobati ar fi putut fi alocati doar dupa anul 2007, cand vor intra in vigoare legile ce prevad ca fiecare judet va trebui sa aiba cel putin doua rampe ecologice pentru depozitarea gunoaielor.

In aceasta groapa vor intra deseurile a sase orase - Deva, Hunedoara, Simeria, Orastie, Calan si Hateg, urmand sa se alature si Brad, cu conditia ca transportul sa fie asigurat de primaria fiecarui oras.

In Deva, licitatia pentru firma de colectare a gunoiului se va organiza in luna noiembrie a anului curent, cand se va \ntocmi si caietul de sarcini pentru firma care va construi sistemul ecologic, societatea comerciala Krause-Achiti&Co.

Costul depozitarii este de 14 dolari pe tona, un pret mic, luand in considerare ca in alte judete, precum Constanta sau Arad, costurile se ridica la 30 de dolari pe tona. Locatia aleasa este undeva in apropierea Simeriei, departe de apele curgatoare.

Depozitarea incorecta a gunoaielor este una dintre principalele cauze ale poluarii raurilor din tara. Inconstienta autoritatilor cauzeaza nu doar probleme de mediu, ci si costuri suplimentare la stat, luand in considerare ca actualmente pentru curatarea apelor sunt necesare investitii de 18 miliarde de euro.

Costurile curateniei generale in Romania au depasit 30 de miliarde de euro. Teoretic, ar fi nevoie de intregul Produs Intern Brut, pe un an, pentru a ne ridica la standardele UE. Si aceasta doar din inconstienta oamenilor, combinata cu nepasarea autoritatilor.