Sute de mii de pelerini de toate confesiunile au pornit din toate colturile lumii pentru a se intalni, intre 16 si 21 august, in Köln pe arena Marienfeld. Acolo au fost martorii primei iesiri in public a Papei de la inceperea pontificatului sau.

La acest eveniment au participat si peste doua sute de tineri din diferite judete ale tarii, printre care si din Hunedoara.

Aventura lor a inceput in 11 august, cand au ajuns in Germania, unde au fost cazati pe grupe, in diferite zone ale tarii, in familii. "Este foarte important pentru tara noastra sa se faca schimburi de experienta de acest gen", povesteste Mihai Floran din Orastie, unul dintre tinerii cazati in Mainz.

Atat invitatii, cat si gazdele, au incercat sa cunoasca reciproc culturile tarilor din care vin, prin concerte si dansuri traditionale, excursii sau vizite la gradinite, scoli si detasamente de pompieri.

Intr-un gest de solidaritate si prietenie intre natii, unii tineri au plantat lastari, iar altii au construit impreuna un zid din caramizi in miniatura, care le-au fost trimise inainte prin posta. Familiile gazda au facut o impresie buna invitatilor lor. "Chiar daca se spune despre nemti ca sunt un popor rece, nu este deloc asa.

Sunt foarte calzi si primitori", a spus Iulia Diana Danescu, o eleva din Orastie, care a participat la evenimente.

Duminica, familiile si-au insotit invitatii la slujbe tinute de personalitati religioase in stadioanele marilor orase. In Mainz, de exemplu, a concelebrat presedintele conferintei episcopale, Karl Lehmann, care a savarsit ritualul de sfintire a levanticii.

Toti participantii la eveniment au fost impartiti intre orasele Köln, Düsseldorf si Bonn, unde au fost din nou cazati in familii sau in sali de clasa si de sport. Acolo, tinerii din diverse tari au locuit pentru scurt timp impreuna, sub acelasi acoperis.

"Cu strainii e important ca tu sa faci primul pas, nu aveam de ce sa fim timizi, doar toti ne-am dus acolo pentru acelasi lucru", recunoaste Mihai Floran. Marti s-a tinut liturghia de deschidere, finalizata de concerte cu formatii din Germania, la care toti tinerii s-au distrat impreuna.

In fiecare zi se tineau pentru romani cateheze de episcopul greco-catolic de Oradea, Preasfintitul Virgil Bergea, caruia i s-a alaturat joi episcopul romano-catolic auxiliar Cornel Damian. Papa Benedict al XVIl-ea a fost primit in aceeasi zi de Horst Köhler si alte oficialitati germane pe aeroportul din Köln.

Sub ochii milioanelor de turisti care ii faceau cu mana, el a strabatut orasul cu vaporul pe Rin, pana la binecunoscutul Dom Sf. Petru si Maria, unde a facut un popas pentru a-l vizita.

Vineri, credinciosii au sarbatorit Calea Crucii, o celebrare specifica bisericii catolice prin care se comemoreaza cele 14 opriri ale lui Isus de la judecata pana la punerea in mormant. Sarbatoarea a fost una dintre cele mai frumoase seri ale intregului festival, dupa parerea Iuliei Diana Danescu, deoarece imaginile drumului parcurs de Mantuitor erau proiectate pe un panou mare.

Acestea au fost acompaniate de alte imagini ce reprezentau suferintele lui Isus transpuse in viata de zi cu zi a tinerilor de astazi. Pe langa acestea, tinerii care au luat parte la liturghie au participat activ la cuvantarea episcopului, cu aplauze si aclamatii. "Cand camera care filma liturghia mai trecea printre spectatori si acestia se vedeau pe ecran, incepeau sa aplaude si sa suiere. Atmosfera a fost unica", isi aminteste Iulia.

Horia a fost ales sa tina vinul sfintit

Cele mai importante zile au fost ultimele doua, in care festivitatile s-au tinut pe Marienfeld. Faimosul camp a fost impartit in mai multe sectiuni, facand loc pentru fiecare grup, dar din cauza multimii de oameni, masa de oameni s-a extins in spatele marcajelor, pe camp.

Imensa scena a fost o colina construita din pamant adus in saci din cele 80 de tari crestine, ca simbol al unitatii prin credinta intre natiile lumii. Aici s-a rugat Papa impreuna cu tinerii credinciosi. Dupa o noapte intreaga de adoratii eucharistice in cortul special ridicat pentru asta, Papa s-a adresat din nou multimii in slujba de duminica.

Aceasta a fost axata mai degraba pe liturghia de duminica, chiar daca o parte din discurs a fost sub forma de cateheza. Unul dintre ministrantii slujbei a fost un tanar din Orastie, Horia Bursas. El a tinut vinul sfintit in timpul liturghiei si a asistat unul dintre episcopi la impartasanie. "A fost o experienta unica, cu care nu am crezut ca ma voi intalni in viata. Am ramas foarte impresionat", marturiseste tinarul.

Pe camp, se aflau un milion si jumatate de tineri bine dispusi. "Este impresionant ca un numar atat de mare de oameni s-a putut organiza intr-un astfel de eveniment, fiind atrase de o singura persoana, Isus Hristos", povesteste Mihai. In timpul festivalului, in Köln era o atmosfera de nedescris.

Pelerinii umblau in grupuri pe strazi, fluturand steaguri ale diferitelor tari din care veneau, cu Papa sau cu emblema zilei internationale a tinerilor. Din cand in cand, ei se opreau pentru a face un popas si incepeau sa cante si sa danseze in plina strada. "In gari era sarbatoare. Daca doreai sa circuli cu metroul trebuia sa astepti mult la coada. In tot acest timp, noi cantam", povesteste Iulia razand.

Taxa de participare la festivitati pentru romani a fost de o suta de euro. Taxa, atribuita Romaniei, s-a incadrat in aceeasi categorie cu tarile subdezvoltate ale Aficii, vizitarorii din alte state platind sume mult mai mari. In functie de cat a dorit fiecare sa viziteze, s-au mai adaugat doua, trei sute de euro pentru drum.

Biserica a sprijinit o mare parte dintre participantii fara posibilitati materiale, sau pe cei care s-au implicat in organizare, astfel incat cine dorea sa mearga era ajutat.