Situatii cel putin dubioase si mult prea incalcite ies la iveala in Mamaia Sat, si asta la cativa ani buni dupa terminarea mandatului fostilor edili ai orasului Navodari. Este vorba despre o afacere cu pamanturi, care i-a lasat pe cei mai multi „beneficiari” cu ochii in soare, si la propriu si la figurat, pentru ca unii dintre ei au ramas fara case din cauza sireteniei altora.

Mai exact, totul se rezuma la presupuse ocupari abuzive de pamant incepand cu anii ‘90, in zona Hanul Piratilor, de catre locuitorii din Mamaia Sat, terenuri care acum sunt revendicate de proprietarii de drept.

Procedeul prin care acestia au ocupat terenurile nu este complet elucidat, dar asemenea cazuri sunt in jur de 60 si, ca intotdeauna, adevarul este undeva la mijloc, nici de partea reclamantilor, nici de partea reclamatilor. Pana la solutionarea problemei, oamenii vin sa se planga aproape zilnic in fata Primariei din Navodari si cer sa li se faca dreptate.

Situatia a inceput sa se „imputa” undeva dupa 1989. La scurt timp de la prabusirea regimului comunist, in timpul caruia s-au demolat casele din Mamaia Sat, pe motiv ca erau inestetice si alungau turistii, in 1990 s-au facut liste, intocmite de reprezentantii autoritatilor locale de atunci, cu persoanele care beneficiaza de loturi de teren in acea zona.

Listele au fost facute dupa ureche si unele interese, iar unii au fost „reimproprietariti” cu loturi care de fapt nu le apartineau, din moment ce alte persoane dispuneau de acte de proprietate doveditoare. Altii au cumparat terenurile de la adevaratii proprietari, fara a primi insa si actele proprietatii respective, ci doar niste chitante scrise de mana sau acte de punere in posesie.

Oamenii au fost momiti si bagati in ceata cu tot felul de promisiuni de catre persoane care aveau oaresicare interese in acea zona, iar in momentul in care au vrut sa isi faca propriile acte de proprietate pe acele terenuri nu s-a putut, pentru ca ele apartineau de fapt altor persoane.

Asa ca oamenii au vazut ca merge treaba si nu si-au mai batut capul cu altele, crezand ca totul este in ordine: si-au construit case pe terenurile respective, pe care le considerau proprietatea lor.

Casele nu au fost insa inregistrate la Primaria orasului Navodari, de care apartine Mamaia Sat, iar oamenii au locuit acolo ani buni, pana cand proprietarii de drept au venit sa ii reclame: „Chiar proprietarii de drept i-au lasat sa stea acolo, pe terenurile ce de fapt le apartineau celor din urma, totul in baza unei conventii. Unii s-au inteles intre ei si au ramas acolo.

Primarul de atunci stia si el de situatie, dar nu a sesizat pe nimeni pentru a o remedia. Acum incercam sa rezolvam problema delicata dintre cei care au ocupat terenurile si proprietarii de drept. Daca demonstreaza ca au acte pe terenul respectiv, ii lasam sa stea acolo. In cazul celor care au pierdut procesul cu proprietarii, vom recurge la masura extrema a demolarii caselor.

De altfel, cei care ocupau abuziv terenurile au fost avertizati in prealabil”, a declarat Tudorel Calapod, actualul primar al orasului. Unii dintre reclamanti se judeca de ani buni cu proprietarii, cum este si cazul Adinei Moldoveanu, fosta locuitoare a satului dintre Mamaia si Navodari.

Aceasta a cumparat in 1976 un teren de 1200 mp de la Zaharia Gherghina, care la randul ei il luase de la Tache Gheorghe. Vanzarea s-a facut in baza unei hartii semnate de mana, iar actele de proprietate au ramas la proprietarul de drept. Prin acesta se mentiona ca mostenitorii celui care a vandut nu au nici o pretentie asupra pamantului.

Insa in urma cu cativa ani, mostenitorii Gherghinei Tache au inceput sa revendice bucata de pamant, avand la mana actul de proprietate. In 2000, fosta administratie locala i-a dat castig de cauza reclamantei, mentionand ca nu se opune in privinta dobandirii drepturilor de proprietar.

De atunci insa, cazul nu a fost inca solutionat, pentru ca reclamatul nu s-a prezentat la nici una din interpelarile Tribunalului Constanta: „Nu a venit niciodata sa vorbeasca cu mine, el nu vrea sa recunoasca nimic, tot spune ca nu am cumparat terenul de la el, el e doar mostenitorul.

Am incercat sa merg recent si la Primarie, unde jurista de acolo mi-a zis ca eu am luat doar casa, nu si terenul din jurul ei”, s-a confesat femeia. Cu toate acestea, terenul este dat in prezent in folosinta Adinei Moldoveanu, dar aceasta nu isi poate face actele de proprietate, din moment ce terenul apartine, cu acte, altei persoane.

Din pacate, cazul femeii nu este unul singular, majoritatea celor din Mamaia Sat aflandu-se intr-o situatie similara. In incercarea de a descalci cat de cat itele problemei, primarul Calapod a initiat un proiect de hotarare prin care cei direct afectati vor putea beneficia de o suprafata de 8.000 mp, prin licitatie, in cazul in care proiectul va trece de Consiliul Local.