ZIUA de CLUJ va ofera in exclusivitate marturia cutremuratoare a unei tinere clujence care a vazut personal asasinarea parintelui Roger Schultz, protestant, somitate mondiala si intemeietorul comunitatii ecumenice de la Taize, langa Dijon. Parintele a cazut rapus de lama unui cutit, in Biserica Reconcilierii, in fatidica zi de 16 august.

Arma crimei s-a aflat, din pacate pentru romani, in mana Luminitei Solcan, o femeie de 37 de ani originara din Iasi. Gestul a socat umanitatea si a indoliat intreaga crestinatate, dar si celelate religii.

Clujeanca S.C., in varsta de numai 19 ani, a vazut de la o distanta de doar cinci metri cum un compatriot a trimis la Domnul, cu sange rece, unul dintre simbolurile lumii religioase, un apostol al ecumenismului.

Marturia clujencei lamureste chestiuni controversate care au urmat asasinatului, precum pozitia concilianta a apropiatilor parintelui Roger fata de credinciosii romani si lipsa unor acuzatii aduse comunitatii religioase autohtone, dupa lovitura negativa de imagine pe care a reprezentat-o asasinarea parintelui Roger.

Credinta si voluntariat

S.C. este o tanara simpatica, studenta la Agronomie. O fata blonda, relaxata si extrem de credincioasa in Dumnezeu. „Am fost crescuta intr-un mediu normal de parintii mei, dar inca de mica am fost invatata cu frica lui Dumnezeu. Am descoperit credinta tot mai mult si sunt practicanta. De fenomenul de la Taize, din Franta, am auzit pe la 12-13 ani si am fost acolo de patru ori.

De fiecare data, am fost puternic impresionata de ceea ce am vazut: mii de tineri voluntari din intreaga lume, adepti ai unor religii diferite, vin sa munceasca si sa se roage. Este remarcabil si de aceea am tot revenit", spune studenta. Ultima oara cand si-a propus sa mearga a fost in vara, drept pentru care a si pus bani de o parte, iar in luna august a plecat la Taize.

„Exista doua cai de a ajunge acolo: parohiile ortodoxe si catolice clujene organizeaza anual pelerinaje. Mai poti ajunge si pe cont propriu. Pleaca zeci de tineri clujeni in fiecare an si toti cei cu care am vorbit au fost impresionati de ce au trait.

Practic, parintele Roger este pentru noi „un Papa", unul al tinerilor din toata lumea si din toate religiile", a afirmat emotionata tanara crestina.

In toata perioada in care a locuit in apropierea manastirii Taize, S.C. a muncit voluntar, cot la cot cu alti tineri, si s-a rugat. „Acolo este un program bine stabilit. Se fac rugaciuni de trei ori pe zi, in toate credintele, si se poate opta pentru munca in folosul comunitatii sau pentru sesiuni de instructie biblica.

Eu am muncit, am spalat vase, am facut curat in dormitoare, tot felul de munci uzuale care se faceau in echipe de zece persoane. De obicei, in biserica se fac slujbe catolice, dar si de alte credinte, fara probleme", si-a amintit studenta la Agronomie.

Asasinatul

La nici o luna dupa tragicul eveniment, S.C. este inca sub influenta asasinatului a carui victima a cazut parintele Roger. Si acum, cand isi aduce aminte de ziua de 16 august, emotiile o coplesesc pe studenta. „Este incredibil ce s-a putut intampla – povesteste ea abatuta. Nimic nu intrevedea o tragedie si totusi s-a intamplat.

Si nu oriunde, ci chiar in biserica! Eram la inceputul rugaciunii, pe la 20.30, iar biserica era intesata de lume. Eu, impreuna cu alti 70 de voluntari, parca atatia erau, asa imi amintesc, eram la cinci metri de parintele Roger, care oficia slujba. Stateam cu spatele. Cand m am intors, parintele Roger era agresat de o tanara.

Totul s-a petrecut fulgerator, in cateva secunde, in timp ce toata lumea canta intr-o atmosfera extraordinara. Dintr-o data, am vazut sange peste tot, iar parintele a cazut. M-am speriat si am tipat! Parintele a fost imediat inconjurat, iar cea care l-a injunghiat a fost retinuta. Incredibil, rugaciunea a continuat, nu s-a facut haos.

Eu am fugit zile intregi de presa, dar cu fratii parintelui am stat de vorba indelung. Am mai stat in Taize 11 zile dupa aceea, dar parca nu mai era ca inainte. Politie, autoritati, pompieri, presa. Dupa inmormantare, am mai stat cateva zile si am revenit in tara. Am fost socata sa aflu ca asasina este romanca. Nu mi-a venit sa cred".

S.C. sustine ca nu va renunta sa mearga la Taize. „Ma intorc de Pasti. Oricum, fratele Roger avea 90 de ani, lumea se astepta sa moara mai repede sau mai tarziu, dar nu in acest fel. Eu cred ca a fost un om foarte iubitor, care a facut numai bine. Un Papa al tinerilor", spune martora tragicului asasinat.

Anatema pe Romania?

Martora a unui fenomen unic si regretabil in istoria credintelor religioase, S.C. spune ca nimeni din comunitatea ecumenica de la Taize nu a pus la colt Romania pentru faptul ca Luminita Solcan, ucigasa fratelui Roger, este romanca. „Recunosc ca au existat rautati, mici rautati, la adresa credinciosilor tineri, dar fratii francezi, oficialii, nu au reprosat nimic Romaniei.

Asasina a fost respinsa de mai multe ori, atat la manastirile autohtone, cat si la intrarea in Taize. Se pare ca era bolnava psihic. Nu imi explic cum a ajuns in biserica! Dar, repet, cu noi nu a avut nimeni nimic. Presa straina a mai acuzat Romania, dar nu in termeni foarte duri. A fost o reactie demna de o comunitate ecumenica", a marturisit tanara in discutia cu reporterii ZIUA de Cluj.

Se ruga de 60 de ani

Parintele Roger, protestant originar din Elvetia, a intemeiat comunitatea din Taize in anii ’40, avand ca scop apropierea diferitelor ramuri ale crestinatatii. Tineri din intreaga lume fac aici pelerinaje. Din Cluj, sute de crestini, majoritatea tineri, intreprind pelerinaje anuale.

Inchisoare pentru asasina

Asasina Luminita Solcan a ajuns la Taize in 15 august, iar, o zi dupa aceea, l-a ucis pe parintele Roger. Femeii i-a fost refuzate atat accesul in Taize, cat si o intilnire privata cu parintele Roger. Se pare ca actul care l-a rapus pe parinte s-a produs dintr-o dorinta de razbunare. Solcan va fi anchetata in Franta si Romania si risca inchisoare pe viata.